of 64231 LinkedIn

Parken vol, terrassen open?

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft het kabinet opgeroepen om te kijken of ‘als het mogelijk is’ de terrassen begin maart weer te openen, ‘zodat we de open ruimte kunnen reguleren’. Ook andere burgemeesters pleiten voor verruiming van maatregelen in de buitenlucht. Stadsparken lopen immers over en horecaondernemers hebben aangekondigd op 2 maart de terrassen te openen.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft het kabinet opgeroepen om te kijken of ‘als het mogelijk is’ de terrassen begin maart weer te openen, ‘zodat we de open ruimte kunnen reguleren’. Ook andere burgemeesters pleiten voor verruiming van maatregelen in de buitenlucht. Stadsparken lopen immers over en een groep horecaondernemers kondigde aan op 2 maart de terrassen te openen.

Park ontruimd
Op het moment dat Halsema’s oproep gistermiddag in Het Parool verscheen, moest ze constateren dat de coronamaatregelen in het Vondelpark massaal werden overtreden. In het artikel sprak ze nog de hoop uit ‘dat mensen slim genoeg zijn om niet nog een keer te gaan feesten, want daarmee dwingen zij ons om het park in het uiterste geval te sluiten en dan ontneem je heel veel andere mensen ook hun buitenruimte’. Ze doelde op een grote groep jongeren die zondagmiddag feest vierde in het park, waarna de politie het park ontruimde. Woensdag greep de politie opnieuw in, omdat het druk was en coronamaatregelen niet werden nageleefd. Bij het optreden van de politie werd met flessen gegooid, een persoon raakte gewond en er werden twee personen aangehouden.

Afkoelperiode
De lokale driehoek besloot woensdagavond tot een ‘afkoelperiode voor het Vondelpark’. ‘Het park is geen festivalterrein’, aldus Halsema. De zijingangen van het Vondelpark in Amsterdam blijven vanaf vandaag gesloten en er komt extra toezicht bij de twee hoofdingangen. Deze beperkte toegang tot het park moet volgens de gemeente leiden tot minder drukte. De gemeente monitort de drukte en handhaving is extra alert op doorstroming en groepsvorming. Als de maatregelen niet het gewenste effect bereiken, zal het Vondelpark volledig worden afgesloten voor publiek, aldus de gemeente. Het Vondelpark blijft nu nog wel open, omdat de openbare ruimte in de stad schaars is. De maatregelen gaan voor onbepaalde tijd in.

Meer drukke stadsparken
Door het mooie weer was het woensdag in veel steden druk in de parken. Ook in Utrecht, Tilburg en Groningen maande de politie bezoekers weg te gaan omdat het er te druk was. In Tilburg werd het Spoorpark gesloten en in Groningen werden bezoekers weggestuurd uit het Noorderplantsoen. In beide parken was het te druk en konden de coronamaatregelen niet worden nageleefd, meldde de politie. ‘De regels gelden nog steeds. Houd afstand en vermijd drukke plekken’, was de boodschap van de politie Groningen. Aan het AD lieten Utrechtse agenten weten dat ze drie parken moesten leegvegen.

Respijtdagjes
Maar Halsema toonde in Het Parool ook begrip voor het feit dat mensen de parken opzoeken in deze fase van de pandemie. 'Ik verbaas mij dat sommigen de drukte in de parken individualistisch gedrag noemen. Natuurlijk moet je afstand houden, maar veel mensen zijn bijna een jaar lang solidair geweest met kwetsbaren en hebben veel opgegeven. Mensen geven zichzelf nu steeds vaker een dagje vrijaf.' Al die respijtdagjes kunnen er gezamenlijk voor zorgen dat heropening van de stad langer kan gaan duren. 'Het risico is dat alle inspanning hierdoor teniet wordt gedaan.' De volgende stap zou een geleidelijke heropening van buitenactiviteiten moeten zijn, zoals opening van terrassen of van doorstroomlocaties als Artis. 'Mensen verlangen ernaar om elkaar te zien en dan is buiten echt het veiligst.'

Horecaondernemers willen terrassen openen
Intussen hebben 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) horecaondernemers opgeroepen volgende week dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten nu gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. ‘Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land’, zegt initiatiefnemer en horecaondernemer Johan de Vos. Hij benadrukt dat de voorgeschreven 1,5 meter afstand bij de heropening wel in stand zal worden gehouden. ‘Daar heb ik alle begrip voor. Het is niet meer uit te leggen wat het kabinet doet. Het is bittere noodzaak voor ondernemers’, zegt de landelijke KHN-voorzitter Robèr Willemsen. ‘Wij roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en doen ook geen landelijke oproep op tot een opening van de terrassen, maar ik verwacht wel dat nog meer KHN-afdelingen dit gaan doen.’

'Horeca betaalt rekening coronacrisis'
Volgens de groep is er een gebrek aan perspectief en is de grens financieel en psychisch bereikt. De actievoerende KHN-afdelingen vinden dat de horeca en de reis-, evenementen- en cultuurbranche de rekening betalen voor de coronacrisis. De steunmaatregelen zijn daarnaast ook niet toereikend, vinden de ondernemers, die ook de tijd die het kost om de tegemoetkoming in de vaste lasten uit te keren hekelen. De Vos trekt de vergelijking met het toestaan van winkelen op afspraak en vindt dat de horeca ook open kan. ‘Bij ons kwamen mensen al op afspraak, zijn er al looproutes en is er, net als bij de winkels en kappers, triage vooraf. Er is geen enkele gegronde reden dat winkels wel weer ruimte krijgen en horeca niet.’ In januari riep de groep ook op tot heropening, maar zag er toen van af vanwege het toenemend aantal besmettingen en de druk op de zorg. De groep wijst erop dat burgemeesters in het Veiligheidsberaad ook al hebben gepleit voor opening van terrassen om drukte van mensen beter te kunnen spreiden.

'We kunnen niet parken blijven leegvegen'
Naast Halsema is een van hen de Bredase burgemeester Paul Depla. Hij gaat de komende dagen met horecaondernemers in zijn gemeente meedenken over wat er buiten mogelijk is. Heropenen van de terrassen op 2 maart mag binnen de geldende coronamaatregelen niet, maar er zijn volgens hem best meer mogelijkheden dan nu het geval is. ‘We moeten in Den Haag voor het voetlicht brengen wat er in steden gebeurt. We kunnen niet aan de gang blijven met verbieden en gebieden’, aldus de Brabantse burgemeester. ‘Terrassen openen kan ik niet toestaan, maar ik snap het probleem. De parken puilden de afgelopen dagen uit met mensen die zelf eten en drinken meebrachten en de horeca moet de terrassen maar gesloten houden. We kunnen als gemeente ook niet steeds parken blijven leegvegen. Dan kom je als handhavers tegenover de maatschappij te staan.’

'Beter gecontroleerd en veilig'
Andere burgemeesters, zoals Pieter Broertjes van Hilversum, onderschrijven de mening van Depla. In het Veiligheidsberaad is eerder ook al gepleit voor verruiming van de maatregelen in de buitenlucht. Depla: ‘Er zouden meer afhaalpunten kunnen komen voor eten en drinken, zodat de drukte beter wordt gespreid. Er kan meer en beter gebruik worden gemaakt van straatmeubilair dat er toch al staat. Corona is iets waar we mee moeten leren omgaan en dan kan je het beter gecontroleerd en veilig doen dan ongecontroleerd groepen laten ontstaan. Want het terrasseizoen gaat echt binnen een paar weken van start, dat houden we niet tegen.’ Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt in reactie op de oproep van de horecaondernemers dat de lokale driehoek over de handhaving gaat.’ (Redactie/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door F. Vollebergh (ambtenaar) op
Landen om ons heen verscherpen de regeles mbt de lockdown vanwege de, amper te stoppen Britse variant. Wij gaan vanzelfsprekend weer een andere kant op en bungelen straks als welvarend land onder aan de ladder.Ik zou zeggen, zet hoog in op IC capaciteit (is er eigenlijk in het afgelopen jaar hier al wat aan gedaan??) en ga zelf eens aan de slag met het ontwikkelen van een vaccin. We weten het toch allemaal zo goed?
Door de jong (ambtenaar) op
Ik stel voor dat we het roer helemaal omgooien. Gewoon alles open: kroegen, sportscholen, winkels maakt niet uit. We vragen alleen maar 1 ding. Mensen die naar de kroeg, sportschool etc en alles waar de overheid van gezegd heeft dat ze eigenlijk niet open kunnen, tekenen een verklaring: ik hoef niet naar het ziekenhuis als ik corona krijg en mijn partner, kind, vader/moeder en andere naaste familiieden ook niet.

Vacatures

Van onze partners