of 61043 LinkedIn

Overheid schiet claim misdaadslachtoffer voor

Vanaf 2016 zal de overheid claims van slachtoffer van misdrijven voorschieten. De slachtoffers hoeven dan niet meer zelf bij de dader schadevergoeding te halen. Het gaat om een uitbreiding van een bestaande regeling voor slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven.
2 reacties
Slachtoffers van misdrijven hoeven over enkele jaren niet meer zelf een schadevergoeding proberen te halen bij de dader. Vanaf 2016 schiet de overheid deze aan slachtoffers voor. Het gaat om een uitbreiding van een bestaande regeling voor slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven.

Dat maakt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag bekend.


Voorschotregeling

De bedoeling van de zogenoemde voorschotregeling is dat de Staat geld uitkeert aan het slachtoffer en vervolgens zelf de schade incasseert bij de dader. Het voorschot op de schadevergoeding bedraagt maximaal 5000 euro.


Betalingsverplichting

Voor slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven geldt al sinds begin dit jaar dat ze recht hebben op een voorschot. Dit gaat op, als de dader na acht maanden na het onherroepelijk worden van het vonnis niet aan zijn betalingsverplichting heeft voldaan. Bij deze groep heeft het voorschot geen maximum. De rechter legde in de afgelopen 5 jaar ongeveer 12.000 schadevergoedingsmaatregelen per jaar op. Ongeveer de helft hiervan was een vergoeding voor een gewelds- of zedenmisdrijf.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Inez op
Wat nu als de schadevergoeding uiteindelijk niet wordt toegekend?
Als een zaak achteraf toch niet zo zwart-wit blijkt te liggen?
Door Tom (belastingbetaler) op
In 2016? Waarom nog 5 jaar wachten op iets, wat allang geregeld had kunnen en moeten zijn? En waarom een maximum van 5000 euro? Deze daders moet je pakken met celstraf en vooral ruime schadevergoedingen, zodat ze er ook hun levenlang aan vastzitten net als hun slachtoffers!

Vacatures

Van onze partners