of 64621 LinkedIn

Opstelten blijft overtuigd van grote politieregio's

Vijf korpsen in Overijssel en Gelderland worden één politieregio, met 81 gemeenten en 3,2 miljoen inwoners de grootste van de beoogde tien, nu nog 26, regio's.
3 reacties

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) blijft heilig geloven in de politieregio Oost-Nederland. Als de nationale politie wordt ingevoerd, gaan de vijf korpsen in Overijssel en Gelderland op in één enkele politieregio, met 81 gemeenten met 3,2 miljoen inwoners de grootste van de beoogde tien regio's. Die tien eenheden komen in plaats van de huidige 26 korpsen in ons land.

Zuiver politiewerk
Lokale en provinciale autoriteiten in Oost-Nederland vrezen dat zo'n grote politieregio niet goed werkt, maar Opstelten is overtuigd van het tegendeel, zei hij maandag in de Kamer. Hij voelt er niets voor Oost-Nederland alsnog te splitsen en over te gaan op elf regio's; dat zou minder effectief worden en juist weer meer menskracht aan organisatie kosten. En hij wil juist meer zuiver politiewerk.

Balans

Opstelten benadrukte verder dat lokale noden na de reorganisatie niet zullen worden weggedrukt door landelijke. ,,Er is geen gevaar, dat is mijn overtuiging. Er is altijd al oog geweest voor deze balans, dat is een natuurlijk gegeven en dat zal bij de nationale politie niet anders zijn.'' De minister zei verder 'heel positief' te staan tegenover plannen uit de Kamer om de aanwezigheid van de wijkagent wettelijk te verankeren.


Meerderheid
Hoewel de Kamer op 6 december nog gaat stemmen over de plannen voor de nationale politie en tal van in amendementen en moties vervatte aanpassingen daarvan, kan Opstelten naar het zich maandagavond liet aanzien op een degelijke meerderheid voor de wijziging rekenen. De Eerste Kamer beslist echter pas na de jaarwisseling.

Cultuurverandering

De bewindsman beloofde de Kamer nog voor de invoering van de nationale politie met een 'stappenplan voor cultuurverandering' binnen het politieapparaat te komen. Leidinggevenden moeten geen administratieve managers meer zijn, maar eenheid en goede operationele prestaties bevorderen. De agent moet meer professionele ruimte krijgen en zich daarin door de leiding gesteund weten. Protocollen over hoe te handelen zijn wel nodig, maar mogen het werk op straat niet verstikken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door mick op
hoewel ik Opstelten's doortastendheid op vele terreinen van veiligheid toejuich, gaat hij hier toch echt te kort door de bocht. Oost lijkt mij erg groot.
En die bureaucratie verminderen is wel tegenstrijdig met de nieuwe regeling voor inbeslagname door opsporingsambtenaren. Nog nooit zo'n grote bureaucratie gezien....:(
Door Hannes Haganum (Kritisch overheidsdienaar) op
Ik ben bij zulke reorganisaties geneigd de vraag te stellen : Kan een bewoner uit Oosterhesselen in het geval van inbraak of bedreiging ook nog gewoon bij een politiebureau terecht ? Dit lijkt weer typisch zo'n top-down project te worden dat vanuit de Haagse burelen wordt geregistreerd.
Door Sjoerd Visser op
Die overtuiging die vele ministers en politici hebben kosten inmiddels steeds meer mensen steeds meer geld. Men zou eens eerst al die eerdere beloftes moeten nakijken en nakomen, maar dat zit er niet in (behalve de bezuinigingsbeloftes). Meer werk, het zoet, koopkrachtverbetering, koopkrachtbehoud, geen koopkrachtvermindering voor de laagste inkomens, nu (35 jaar geleden dus) bezuinigen voor een betere toekomst, etc : allemaal loze beloftes met de nodige overtuiging. Wie garandeert mij dat hij het bij het juiste eind heeft? Ik voorzie veel meer onwerkbaarheid, net als die communicatieproblemen met dat C2000-systeem. Vele ministers zaten er met hun overtuiging zover naast de werkelijkheid...dat ik niet meer geloof in die overtuiging van ministers, vooral als men predikt zonder dat men garanties kan afgeven. Toekomstvoorspellers zijn meestal op een kermis te vinden...in de politiek zit men er zover naast dat men beter bij de kermis kan werken: dat brengt minder schade als bij de politieke massa-oplichting door massa-misleiding.

Vacatures

Van onze partners