of 64740 LinkedIn

Ook Scheveningen krijgt vergunning voor vreugdevuur

Voordat aan Scheveningen het groene licht kon worden gegeven, wilde de gemeente eerst met de buurt in gesprek over maatregelen ter bescherming van paviljoens die tijdens de winter op het strand mogen blijven staan.
Reageer

Bij de komende jaarwisseling mag ook in Scheveningen een vreugdevuur worden aangestoken, maakte de gemeente Den Haag dinsdag bekend. Vorige week werd al een evenementenvergunning verstrekt aan de buurt Duindorp.

Paviljoens
Voordat aan Scheveningen het groene licht kon worden gegeven, wilde de gemeente eerst met de buurt in gesprek over maatregelen ter bescherming van paviljoens die tijdens de winter op het strand mogen blijven staan. ‘De vergunningen voldoen aan alle eisen’, aldus de gemeente dinsdag.

Vonkenregen
De vreugdevuren waren tientallen jaren lang een traditie in Den Haag. Buurten bouwden hoge stapels van kratten en kerstbomen. Vooral tussen Scheveningen en Duindorp, twee buurten die vlak bij elkaar liggen, ontstond rivaliteit. Dat ging mis bij de jaarwisseling 2018-2019. Door de harde wind ontstond bij Scheveningen een vonkenregen.

Opstappen
Brandende stukjes hout vlogen over de huizen, waardoor op meerdere plekken branden ontstonden. Bij onderzoek bleek dat de bouwers zich niet aan de afspraken met de gemeente hadden gehouden. De torens werden hoger dan afgesproken, en de gemeente zag dat door de vingers uit angst voor ongeregeldheden. Het onderzoek leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.

10 meter
Bij de komende jaarwisseling mag ‘de veiligheid van omstanders en omwonenden niet in het geding komen’, aldus de gemeente. Zo mogen de vuurstapels in Scheveningen en Duindorp maximaal 10 meter breed, diep en hoog zijn. Vergeleken met de laatste vreugdevuren is dat ongeveer de helft van de lengte en de breedte en een kwart van de hoogte.

Laak en Escamp
Ook op andere twee plekken in Den Haag, in de wijken Laak en Escamp, komt waarschijnlijk een vreugdevuur. De vergunningen daarvoor worden ‘zo snel mogelijk verleend’, aldus de gemeente. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners