of 62284 LinkedIn

Ook Remkes wil verbod knalvuurwerk en pijlen

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten worden verboden. Dat zei waarnemend burgemeester van Den Haag Johan Remkes zondag in tv-programma Buitenhof. Hij sluit zich aan bij een eerder pleidooi van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) voor een verbod van dit soort vuurwerk.
3 reacties

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten worden verboden. Dat zei waarnemend burgemeester van Den Haag Johan Remkes zondag in tv-programma Buitenhof. Hij sluit zich aan bij een eerder pleidooi van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) voor een verbod van dit soort vuurwerk.

Regels

Remkes wil dat er duidelijker regels voor vuurwerk komen, waarbij belangrijk is dat een verbod ook goed te handhaven is. Hij adviseert het ministerie van Justitie en Veiligheid om met betrokkenen als burgemeesters, politie en brandweer te gaan overleggen over een verbod.

 

VVD

Vrijdag riep burgemeester van Utrecht Jan van Zanen, net als Remkes lid van de VVD, zijn eigen partij op om mee te werken aan een volledig verbod op consumentenvuurwerk. De VVD wil evenals coalitiegenoot CDA voorlopig niet dat er een algemeen vuurwerkverbod komt. Er moet worden ingezet op handhaving, vinden de partijen. Remkes zei zondag dat aanpak van vuurwerk ook in Europees verband plaats moet vinden, omdat veel illegaal vuurwerk uit het buitenland komt.

 

Verhuftering

De burgemeester wees erop dat het niet alleen in Den Haag onrustig was rond de jaarwisseling. "Dat is natuurlijk niet normaal. Daar ligt normvervaging en een verhuftering van de samenleving aan ten grondslag." Onder de arrestanten waren veel kinderen van 9 tot 12 jaar, zei Remkes, die vindt dat ouders meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Het is niet normaal dat ouders niet weten wat hun kinderen op zo'n avond uitspoken." (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arie op
Een Europa toch?
Door Hans op
Ik sta elke keer versteld van de enorme agressie en vernielzucht in Den Haag. Ik denk dat een vuurwerkverbod verre van toereikend is. Wat er nog meer zou moeten gebeuren ? Geen idee.
Door Adriaan Zwaag op
Zoals na iedere jaarwisseling klinkt er van de zijde van bestuurders weer de obligate oproep om een vuurwerkverbod. Het zal niet helpen de ongeregeldheden te verminderen. Er zullen met zo'n verbod nog meer auto's en containers in brand worden gestoken. En aan vuurwerk komt men toch wel, in onze buurlanden België en Duitsland kun je het gehele jaar kopen, soms zelfs in de supermarkten.

De enige zinvolle reactie die ik heb gehoord, kwam van Bram van Hemmen, burgemeester van Sliedrecht. Hij stelt voor het illegale vuurwerk onder de wapenwet te rangschikken. En gecombineerd met een veel striktere handhaving - ook op afsteken buiten de toegestane tijden - zet dat voorstel tenminste zoden aan de dijk.

Vacatures

Van onze partners