of 59281 LinkedIn

Onvoldoende verbetering oude binnenstad Amsterdam

De hoge ambities van het Amsterdamse Project 1012 zijn niet waargemaakt. Dat schrijft de Amsterdamse rekenkamer in een zeer kritisch rapport. Het project, dat begon in 2009, moest de criminele infrastructuur aanpakken en postcodegebied 1012 van Amsterdam economisch verbeteren. Inmiddels is een groot deel van de geplande https://mapgap.nl/1012 afgerond en de evaluatie van de rekenkamer is niet mis. ‘Het is de overheid dus niet gelukt.’

De hoge ambities van het Amsterdamse Project 1012 zijn niet waargemaakt. Dat schrijft de Amsterdamse rekenkamer in een uiterst kritisch rapport. Het project, dat begon in 2009, moest de criminele infrastructuur aanpakken en postcodegebied 1012 van Amsterdam economisch verbeteren. Inmiddels is een groot deel van de geplande activiteiten afgerond en de evaluatie van de rekenkamer is niet mis. ‘Het is de overheid dus niet gelukt.’

Geen grip

‘Bewoners en andere betrokkenen hebben het idee dat ze van de regen in de drup zijn beland’, vertelt directeur Jan de Ridder van de Amsterdamse rekenkamer. Project 1012 kreeg geen grip op de toenemende monocultuur van op toeristen gerichte ondernemingen, simpelweg omdat het de middelen niet had. Er bestaat grote onvrede in de buurt. De betrokkenen hebben het gevoel niet tegen de markt op te kunnen. ‘Er zijn successen geboekt’, zegt De Ridder, ‘maar het doel om een echte economische opwaardering van het gebied te realiseren is niet bereikt.’

 

Geen doorbraak van criminaliteit

De indruk bij de rekenkamer is dat er geen sprake is van een echte doorbraak wat betreft criminele activiteiten. De criminaliteit in bepaalde daarvoor gevoelige branches zou aangepakt worden, maar die is slechts van karakter veranderd en heimelijker geworden. Er wordt nu meer gebruik gemaakt van ‘stromannen, vastgoedconstructies, en ondoorzichtige buitenlandse financieringen.’ De rekenkamer merkt wel op dat het de vraag is in hoeverre dit Project 1012 te verwijten is.

 

Emergo was veelbelovend

Het uitblijven van een doorbraak zou komen doordat er onvoldoende gevolg is gegeven aan de ‘veelbelovende start’ van project Emergo. Dit had inzicht kunnen bieden in criminele netwerken en mensenhandel in het bestreken gebied.

 

Mensenhandel in raamprostitutie

‘Ook is het onze indruk dat mensenhandel nog regelmatig voorkomt in de Amsterdamse raamprostitutie’, schrijft de rekenkamer. Het sluiten van de ramen, dat na een herijking in 2015 al verminderd werd, zou bovendien een negatief effect hebben gehad op de positie van sekswerkers. Tot december 2017 werden 112 ramen gesloten. Toezichthouders gebruikten methoden zoals mystery guests die massagesalons bezochten om te kijken of daar seksuele diensten werden verricht. Het is de overheid volgens de rekenkamer wel gelukt om de raamprostitutie beter beheersbaar te maken.

 

Successen

Naast de beheersbaarheid van de prostitutie zijn meer successen te melden. De stijgende vastgoedprijzen en verbeteringen in de openbare ruimte zijn aanwijzingen voor een economische opwaardering. Bovendien komen de kosten van het project misschien zelfs iets lager uit dan de raming.

 

Draagvlak ontbrak

Project 1012 had fragiel politiek draagvlak, waardoor het niet koersvast kon worden uitgevoerd, terwijl een ingrijpende verandering juist om een langdurige en hardnekkige vasthoudendheid vraagt. ‘Misschien wel 30 jaar’, schrijft de rekenkamer.

 

Aanbevelingen

De Amsterdamse rekenkamer doet vijf aanbevelingen: zorg voor draagvlak, pak een kleiner gebied aan, zet in op een nieuw Emergo, zorg voor meer daadkracht en ondersteun de verwerving van strategisch vastgoed actief. ‘In reactie op dit rapport geeft het college aan alle vijf aanbevelingen over te nemen. De rekenkamer vindt dit uiteraard positief.’

 

Reactie

Waarnemend burgemeester Van Aartsen schrijft in een reactie dat de rekenkamer een genuanceerd beeld geeft, maar hekelt de samenvatting omdat die weglaat dat de situatie in de binnenstad bij het begin van het project onvergelijkbaar waren met de situatie nu. Het college nuanceert een aantal van de conclusies van de rekenkamer.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners