of 60775 LinkedIn

Ondergedoken burgemeester al eerder bedreigd

De ondergedoken burgemeester van Helmond, Fons Jacobs (CDA, 62), is al eerder het slachtoffer van bedreigingen en aanslagen geweest. Hij was toen burgemeester van Brunssum (Limburg). De Telegraaf berichtte hierover zaterdag. Op 13 juli 2001 werd Jacobs' auto voor zijn woning in Brunssum in brand gestoken.
1 reactie
De ondergedoken burgemeester van Helmond, Fons Jacobs (CDA, 62), is al eerder het slachtoffer van bedreigingen en aanslagen geweest. Hij was toen burgemeester van Brunssum (Limburg). De Telegraaf berichtte hierover zaterdag. Op 13 juli 2001 werd Jacobs' auto voor zijn woning in Brunssum in brand gestoken.
Serie aanslagen
De brandstichting maakte deel uit van een serie aanslagen en bedreigingen, met name gericht op wethouders en agenten van de politie in de periode 1999 tot 2002. Onderzoeken liepen op niets uit, de gouden tip kwam nooit binnen. De politie en de gemeente vermoedden indertijd dat een inwoner van Landgraaf die in Brunssum een coffeeshop wilde openen maar dat niet mocht, achter de aanslagen zat.

IRT-affaire
De politie vermoedde dat de man uit Landgraaf deel uitmaakte van de organisatie van drugsbaron Peter D. uit Schinveld, een van de hoofdrolspelers van de IRT-affaire, die indertijd een straf uitzat.

Interne conflicten
De dreigende sfeer in Brunssum leidde ook tot conflicten binnen het toenmalige college van burgemeester en wethouders. Daarbij beschuldigden wethouders en burgemeester elkaar over en weer van leugens. Het conflict ging over de vraag of in Brunssum alsnog een coffeeshop zou worden toegestaan. De gemeenteraad ging daar overigens dwars voor liggen.

Vragen affaire
In zijn beginperiode als burgemeester van Helmond sinds de zomer van 2002 werd Jacobs nog steeds achtervolgd door onderzoeken en vragen rond de affaire in Brunssum.

Niet openbaar
Dit omdat via de regionale kranten steeds meer zaken aan het licht kwamen rond de gebeurtenissen binnen het Brunssumse college. De wethouders hadden de burgemeester volgens de regionale kranten in november 2001 de wacht aangezegd om niet opgehelderde redenen. Wel werd duidelijk dat het college op 30 november 2001 een gesprek had gevoerd met de man uit Landgraaf, waarbij afspraken zouden zijn gemaakt. Jacobs maakte hiervan een verslag, maar de wethouders weigerden vervolgens dit openbaar te maken.

Afgesloten
Uiteindelijk namen de politieke partijen in Brunssum na het afzwaaien van Jacobs naar Helmond genoegen met het afsluiten van de coffeeshop-affaire.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan Puree op
Het genoemde comnflict binnen het college zou goed wel eens over de gifgrondaffaire gegaan kunnen hebben. De burgemeester had namelijk de regionale krant in zijn hemd gezet vanwege onthullingen dat de neiuwe woonwijk Emma niet goed was gesaneerd. Leugens van de krant, vond Jacobs., Na forensisch onderzoek bleek dat een aantal ambtenaren corrupt waren en dat er wel degelijk gifgrond lag, een schone leeflaag ontbrak, er geen luchtdicht folie was gebruikt (en dat er zelfs was aangevoerd vanaf een bezinestation dat gesaneerd werd). De wethouder Toon Piekik had toevallig een woning gekocht, waarvan in allerijl de vloer dampdicht gemaakt moest worden. Het forensisch onderzoek gad de krant gelijk. Dit alles speelde in exact dezelfde periode, in 2001. Het conflicht kan ook zijn gegaan over de bestuursstijl van Jacobs. Zo onderbrak hij eens een stemming over de verkoop van het lokale kabelnetwerk, omdat tijdens de stemronde bleek dat er geen meerderheid voor zou zijn. Het onderwerp werd afgevoerd van de agenda en doorgeschoven naar een ander vergadering (waarj de voltallige coalitie wel aanwezig zou zijn).
Kortom, genoeg om te grasduinen voor een kritische journalist. Op het moment zelf willen mensen niet altijd het achterste van hun tong laten zien. Tien jaar later wellicht wel.

Vacatures

Van onze partners