of 60715 LinkedIn

Ollongren: veel meer risicogebouwen

Er zijn veel meer kantoren en gebouwen die moeten worden onderzocht na het instorten van de parkeergarage in Eindhoven. Binnenlandse Zaken heeft nieuwe rekenregels opgesteld om risicovloeren beter te kunnen testen.

Er zijn veel meer kantoren en gebouwen die moeten worden onderzocht na het instorten van de parkeergarage in Eindhoven. Binnenlandse Zaken heeft nieuwe rekenregels opgesteld om risicovloeren beter te kunnen testen.

In eerste instantie gaat het om gebouwen hoger dan 70 meter en gebouwen met verminderd zelfredzame personen, zoals ziekenhuizen en zorgcomplexen. Die gebouwen zullen vóór 1 januari 2021 moeten zijn beoordeeld. Daarna volgen andere gebouwen. Gezien de opgave wordt de onderzoeksplicht namelijk gefaseerd ingevoerd. Uiteindelijk komen alle gebouwen met zogeheten breedplaatvloeren aan de beurt, zo laat minister Ollongren de Tweede Kamer weten. De hele operatie gaat jaren duren.

 

Traditioneel beton

Binnenlandse Zaken wijst erop dat niet alleen gebouwen waarin breedplaatvloeren zijn toegepast vergelijkbaar met de vloer in de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport – breedplaten van zelfverdichtend beton met een glad oppervlak – moeten worden getest, maar ook gebouwen met breedplaten van traditioneel beton en/of met een ruw oppervlak. Daarbij kan ook sprake zijn van onvoldoende weerstand tegen bezwijken, zo leert aanvullend onderzoek. Om hoeveel gebouwen het gaat, is niet bekend.

 

Onveilige situaties

De nieuwe rekenregels spitsen zich toe op de aansluiting van de naden tussen de afzonderlijke breedplaten. Dat bleek bij de ingestorte parkeergarage in Eindhoven in 2017 een kritische rol te spelen. Hoewel er volgens de minister geen aanwijzingen zijn van direct onveilige situaties, ‘brengen de rekenregels met zich mee dat bij meer gebouwen controles nodig zijn om zeker te stellen dat het gebouw voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit.’ Alle gemeenten vraagt ze erop toe te zien dat de betreffende gebouweigenaren dat snel laten doen.

 

Verlagen belasting

Bij de gebouwen die niet blijken te voldoen aan het vereiste veiligheidsniveau moeten maatregelen worden genomen. Welke maatregelen dit zijn, zal per gebouw moeten worden vastgesteld en is afhankelijk van de mate waarin de constructie niet voldoet. Maatregelen waarmee alsnog aan het Bouwbesluit wordt voldaan, kunnen bestaan uit het versterken van de constructie of het verlagen van de belastingen op de vloeren.

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners