of 64231 LinkedIn

NVJ: Den Haag moet journalisten beter beschermen

De Nederlandse Vereniging van Journalisten eist dat de burgemeester van Den Haag de veiligheid van journalisten in de stad garandeert. Afgelopen weekeinde maakten demonstranten in de Schilderswijk journalisten het werk onmogelijk. Dit gebeurde onder de ogen van de ME, maar deze trad niet op.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten roept burgemeester Van Aartsen op om journalisten die in de stad werken beter te beschermen. Dit nadat afgelopen weekeinde in de Schilderswijk tenminste twee camerateams  door demonstranten met geweld werden belaagd.

 

Verslaggevers op de vlucht gejaagd

De incidenten vonden plaatst tijdens een anti-Isis demonstratie, die werd verstoord door pro-Isis tegendemonstranten. De laatsten vielen een cameraman van Zoomin.TV aan en vernielden diens apparatuur. Ook een ploeg van de Telegraaf werd het werken met geweld onmogelijk gemaakt. Deze verslaggevers moesten de wijk ontvluchten.

 
Alarmerend

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ spreekt van een alarmerende situatie. Het feit dat demonstranten zich richten tegen de pers die onafhankelijk zijn werk poogt te doen is al erg genoeg. Maar dat de politie het molesteren van de verslaggevers niet wist te voorkomen is voor de NVJ onacceptabel: ‘Blijkbaar heeft de ME, die het incident met de cameraman van Zoom.TV tv zag gebeuren, geen heldere instructies gekregen om direct op te treden als media belaagd worden. Weliswaar is achteraf de zaak door de politie actief opgepakt, maar bij het incident zelf was er onvoldoende steun voor de betrokken journalist.’ 

 

Burgemeester moet veiligheid garanderen

Reden voor de vereniging om zowel de Haagse burgemeester als de Nationale Politie op te roepen de pers in voorkomende gevallen beter te beschermen. ‘Wij vinden dat de burgemeester de veiligheid van de pers als prioriteit moet benoemen en garanderen. Zoals zijn collega in Amsterdam dat in vergelijkbare gevallen wel heeft gedaan'.

 
No-go area 

Zo niet dan dreigt de Schilderswijk volgens Bruning voor de pers een ‘no-go area te worden. ‘Het is helder dat journalisten, die als zodanig herkenbaar de Schilderswijk ingaan, zich bewust moeten zijn van de risico’s, maar we kunnen ons er niet bij neerleggen dat het gevolg zou zijn dat verslag doen vanuit de wijk onmogelijk wordt. Het moet zonneklaar zijn dat er hard wordt opgetreden als journalisten belaagd worden’.

 

Van Aartsen reageert later
Burgemeester van Aartsen wilde vanaf zijn vakantieadres niet reageren op de commotie die na de ongeregeldheden is ontstaan. Tegenover het ANP liet zijn woordvoerder weten dat de burgemeester na terugkeer ‘eerst alle feiten op een rij wil hebben. Pas daarna zal hij mogelijk reageren, grondig en niet overhaast’.

Van Aartsen wordt onder meer bekritiseerd wegens het niet optreden tegen antisemitische leuzen door symphatisanten van de Islamitische Staat (IS) en de situatie en protesten in de Schilderswijk.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hekel op
Nederland is een soort GAZA strook, betreden op eigen risico.

Vacatures

Van onze partners