of 59082 LinkedIn

Nijmegen zet als eerste voetbalwet in

Nijmegen heeft voor zover bekend als eerste gemeente in Nederland de voetbalwet ingezet om een amokmaker een gebiedsverbod op te leggen.
Reageer
Nijmegen heeft voor zover bekend als eerste gemeente in Nederland de voetbalwet ingezet om een amokmaker een gebiedsverbod op te leggen.

Toegevoegde waarde
'De wet noemt voetbalvandalisme, maar is ook nadrukkelijk bedoeld voor andere ernstige overlast. Ik ben niet zo enthousiast over deze wet, maar zonder voetbalwet hadden we die persoon niet voor drie maanden een gebiedsverbod kunnen opleggen. Bij voetbal is de toegevoegde waarde van de nieuwe wet marginaal, daarbuiten is de waarde veel groter', zegt burgemeester Thom de Graaf (D66) van Nijmegen.

Gebiedsverbod

De nieuwe Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast ging op 1 september in, nadat de Eerste Kamer er in juli zijn fiat aan had gegeven. De Tweede Kamer deed dit reeds in april 2009. Burgemeester De Graaf heeft de wet ingezet om een gebiedsverbod op te leggen aan een Nijmegenaar die herhaaldelijke en ernstige openbare ordeverstoringen veroorzaakt in de wijk Hatert.

Zwervers
In Amsterdam heeft de raadsfractie van de VVD ook voorgesteld om de voetbalwet te gebruiken om overlast te bestrijden. Almelo wil de wet inzetten tegen zwervers. De nieuwe wet geeft burgemeesters de bevoegdheid om gebieds- of contactverboden en een meldplicht op te leggen. De burgemeester kan een avondklok instellen voor jonge kinderen.

Hangjongeren

De toekomst van de voetbalwet zou volgens Thom de Graaf weleens kunnen zijn dat hij door burgemeesters veel vaker zal worden ingezet om overlast van hangjongeren te bestrijden, dan om ellende in het rond het stadion te voorkomen. Burgemeester De Graaf: 'Ik denk dat deze wet voor het voetbalgeweld niet zo verschrikkelijk veel nut heeft. Bij het voetbal hebben we al zoveel maatregelen. Bovendien hebben we dat tegenwoordig redelijk in bedwang. Ook rond het voetbalstadion komt er wellicht een moment dat je iemand een gebiedsverbod voor maximaal drie maanden zou willen opleggen, maar de wet zal eerder door gemeenten worden gebruikt tegen overlastgevende hangjongeren die zich herhaaldelijk misdragen.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners