of 62812 LinkedIn

Niemand belt met Gay Alert

Het COC vindt dat de gemeente Utrecht meer moet doen om de klachtenlijn Gay Alert onder de aandacht te brengen. Volgens de homobelangenorganisatie is haar doelgroep nauwelijks op de hoogte van de klachtenlijn. Sinds het instellen van de klachtenlijn vier maanden geleden zijn er welgeteld tien serieuze meldingen geweest.
3 reacties
Het COC vindt dat de gemeente Utrecht meer moet doen om de klachtenlijn Gay Alert onder de aandacht te brengen. Volgens de homobelangenorganisatie is haar doelgroep nauwelijks op de hoogte van de klachtenlijn. Sinds het instellen van de klachtenlijn vier maanden geleden zijn er welgeteld tien serieuze meldingen geweest.
Volgende stap
Philip Tijsma van het COC noemt het ‘positief’ dat dankzij het meldpunt de overlast voor homoseksuelen beter in beeld gekomen is. ‘Gay Alert is een goed initiatief geweest. De gemeente Utrecht laat in ieder geval zijn dat ze serieus met het probleem bezig is. Maar alleen een klachtenlijn is niet voldoende: voorlichting is de volgende stap’.

Weggepest
Klachtenlijn Gay Alert (030-2867700) werd vorig jaar november opgezet door burgemeester Aleid Wolfsen. De aanleiding was een aantal incidenten waarbij homoseksuelen door hun buurtbewoners werden weggepest. De gemeente Utrecht kreeg daarop het verwijt te weinig krachtig op te treden tegen treiteraars.

Oplossing
Van de tien serieuze klachten die Gay Alert sinds november ontving, bleek het merendeel om woonoverlast gericht tegen homoseksuelen te gaan. De gemeente vindt dat zij op dit moment voldoende maatregelen treft om discriminatie en geweld tegen homoseksuelen tegen te gaan. Zo krijgen slachtoffers, na hun melding bij Gay Alert, speciale begeleiding, en wordt met ondermeer politie en belangenorganisaties gezocht naar een oplossing.

Posters
‘In onze achterban in Utrecht is er nog te weinig bekend over het meldpunt’, laat Tijsma echter weten. ‘Het is belangrijk dat homoseksuelen weten tot wie ze zich kunnen richten als ze bejegend worden. Met posters en flyers zou de gemeente al een belangrijke slag kunnen maken’. COC dringt ook aan op een betere voorlichting op scholen.

Taak
De gemeente heeft al aangegeven organisaties en instanties te zullen vragen posters met daarop het nummer van Gay Alert op te hangen. Het nummer wordt binnenkort vermeld in het Utrechtse Stadsblad, in een apart kader. ‘Wij herkennen ons dan ook niet helemaal in de kritiek van het COC’, zegt Ingrid van der Aa van de gemeente Utrecht. ‘Bovendien is de aanpak van discriminatie niet alleen een taak van de gemeente, maar ook van andere partijen in de samenleving’.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door bas (logicus) op
Zodra er een melding bij Gay Alert kleden de agenten zich om in tuttu’s en stappen in hun roze voertuig met roze zwaailicht. Het moet niet veel gekker worden. Compleet overbodig als de overheid nu eens conform de wet gaat optreden tegen de daders. Ze weten precies wie het zijn en waar ze wonen. Optreden en handhaven dus.
Door Jan op
Weer zo'n onnutte klachtenlijn. Wie bedenkt dat toch? Niet de doelgroep zelf blijkbaar.
Door W. Struik op
Je zal maar een van die tien melders zijn. Dan ben je blij dat je probleem serieus, snel en adequaat wordt opgepakt.

Vacatures

Van onze partners