of 64231 LinkedIn

Nationale politie stap dichterbij

Tweede Kamer heeft ingestemd met de wet dat 25 regiokorpsen plaatsmaken voor 10. Burgemeesters blijven wel verantwoordelijk voor de veiligheid in hun gemeenten.
1 reactie

De nationale politie is een stap dichterbij gekomen. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de wet die regelt dat 25 regiokorpsen plaatsmaken voor tien regionale eenheden.

Verantwoordelijk
Burgemeesters blijven verantwoordelijk voor de veiligheid in hun gemeenten, maar het beheer komt in handen van de minister van Veiligheid en Justitie. Alle partijen stemden dinsdag voor de wet.
 
Wijkagent
Oppositiepartijen PvdA en SP konden zich achter de nationale politie scharen nadat in de wet duidelijker was geregeld dat burgemeesters hun zegje kunnen doen over het aantal agenten dat ze nodig hebben. Ook komt er een minimum van een wijkagent op 5000 inwoners.
 
Te weinig

Maar SP-Kamerlid Ronald van Raak hield wel vol dat er nog steeds te weinig agenten zijn en te weinig politiebureaus.

 

Maart

De Eerste Kamer moet zich nu nog uitspreken over de nationale politie. Politieminister Ivo Opstelten had graag gezien dat dit voor het einde van het jaar gebeurde, maar de Senaat stemt waarschijnlijk pas in maart over de wet.

 

Jaar of 50

In reactie op de uitkomst van de stemming benadrukte minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) het belang van de nationale politie; 'De nieuwe nationale politie moet een jaar of 50 meegaan.' Opstelten zei het ,,fantastisch" te vinden dat de Tweede Kamer zich voltallig achter zijn voorstellen schaarde. ,,Dat had ik een jaar geleden niet gedacht, maar wel naar gestreefd."

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gertjan (oud bestuurder) op
Van Raak heeft natuurlijk gelijk, de vraag is dan ook wat de winst van deze centralistie uiteindelijk zal zijn.
In Steenbergen lopen oa nog agenten die uit de tijd van de Rijkspokitie zijn.
De winst zou kunnen zitten in de vele operationele hogere en staffuncties.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners