of 62812 LinkedIn

Motorclub Satudarah blijft verboden

Het verbod op motorclub Satudarah blijft in stand. Dit geldt ook voor de lokale chapters (afdelingen), besloot de Hoge Raad vrijdag. Met de uitspraak is het verbod en de ontbinding van Satudarah definitief. Het gerechtshof in Den Haag verbood motorclub Satudarah vorig jaar in navolging van de rechtbank. De club probeerde het verbod in cassatie bij de hoogste rechter ongedaan te maken.
3 reacties

Het verbod op motorclub Satudarah blijft in stand. Dit geldt ook voor de lokale chapters (afdelingen), besloot de Hoge Raad vrijdag. Met de uitspraak is het verbod en de ontbinding van Satudarah definitief. Het gerechtshof in Den Haag verbood motorclub Satudarah vorig jaar in navolging van de rechtbank. De club probeerde het verbod in cassatie bij de hoogste rechter ongedaan te maken.

Criminele broeinesten

De civiele procedure tegen Satudarah om de club te verbieden en te ontbinden is er een uit een reeks van het Openbaar Ministerie tegen motorclubs in Nederland. Het OM ziet de clubs als criminele broeinesten en daarmee een gevaar voor de openbare orde. Ook tegen onder meer de Hells Angels en No Surrender zijn zaken aangespannen met als doel een eind te maken aan het bestaan ervan.

Klachten Satudarah 'ongegrond'

Satudarah, opgericht in 1990, kent lokale chapters en drie zogeheten support clubs. Een daarvan, Yellow Snakes, is volgens de rechtbank een zelfstandige vereniging en valt niet onder het verbod. In hoger beroep heeft het hof bepaald dat het verbod zich wel uitstrekt over de lokale chapters. De Hoge Raad is het daarmee eens en noemt de cassatieklachten van Satudarah ongegrond. 'De Hoge Raad heeft de klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan, omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen', oordeelt het hoogste gerechtsorgaan.

Kopstukken No Surrender veroordeeld

Van de eveneens verboden motorclub No Surrender zijn Henk Kuipers, Klaas Otto en twee andere voormalige kopstukken vrijdag veroordeeld tot jarenlange celstraffen wegens het leiden van een criminele organisatie. Omdat de rol van Kuipers (56) het grootst was, kreeg hij de hoogste straf: tien jaar. Naast het leidinggeven heeft Kuipers zich volgens de Groningse rechters schuldig gemaakt aan mishandeling, diefstal met geweld, valsheid in geschrifte en afpersingen. Otto (53) kreeg 2,5 jaar opgelegd. Kuipers' toenmalige rechterhand Theo ten V. (57) en Rico R. (44) kregen vier jaar.

Drugshandel en geweld
Volgens de rechtbank gaf het kwartet bij motorclub No Surrender leiding aan een organisatie die zich bezighield met internationale drugshandel en geweld- en vermogensdelicten, tussen 2014 en 2017. Bij de mishandelingen ging het onder meer om 'bad standings', een oneervol ontslag. De vier ex-kopstukken hebben de misdaden altijd ontkend. Volgens hen ging het bij No Surrender om motorrijden en feesten. Dit vindt de rechtbank ongeloofwaardig. 


Langdurig onderzoek
Het strafproces bij de rechtbank loopt sinds 2018. Het onderzoek naar het reilen en zeilen van de motorclub startte al in 2014. De inhoudelijke behandeling bij de rechtbank begon vorig jaar zomer. No Surrender werd in 2013 opgericht door Otto. Bij het gerechtshof in Leeuwarden loopt een door No Surrender ingesteld hoger beroep tegen het verbod op de motorclub. Dit werd vorig jaar opgelegd door de rechtbank in Assen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (werkt motorloos thuis) op
Tja er zijn wel overeenkomsten hoor, mijnheer de Integrist: het zijn allemaal criminelen!
Maar u had zeker in gedachten dat we in het geheim ook motors ter beschikking gaan stellen aan die criminele motorclubs hier in Nederland!
Door J.Good (Integrist) op
Nu dan de laatste dagen er meer publiciteit is rondom de steun van deze regering aan de verschillende jihadistische organisaties in Syrië ,komt de smaadcampagne tegen de motor clubs toch wel in een ander daglicht te staan .Of sluiten Justitie ,de media ,en de politieke partijen ,de Burgemeesters enz de ogen hier voor ?
Door J.Good (Integrist) op
Opvallend hoe jaren lang de diverse clubs zijn beschimpt en gebrandmerkt als gangs,OMG's criminelen ,enz, een jarenlange overheidscampagne i.s.m. met de media ,maakte het mogelijk Alle clubs en de leden over één grote Kam te scheren .De vvd liep en loopt hierbij voorop ,de partij met de meeste (sex)schandalen van alle politieke partijen,met een schandalige lijst van fraude,oplichting ,verkrachting ,pedofilie,en noem maar op .Nu dan een verbod is bewerkstelligd ,kan de club ineens weer als club benoemd worden in de media.Trial by Media , zo is het te omschrijven .Burgemeesters die dus wel als sheriff optreden ,en klakkenloos de theekrans conclusies van het overlegorgaan aannemen,tegen vaak beter weten in ,want in hun gemeente is al jaren een mc actief ,die daadwerkelijk nooit voor enig probleem zorgt .Maar door de druk achter de schermen van de Nationale Politie ,die door Den Haag en het O.M. worden gestuurd ,om de burgemeesters vooral te bestoken met klinklare leugens .Jarenlang wordt dit achterbakse beleid gehanteerd .Het wachten is op Burgemeesters die al die onrechtmatige verdacht makerij eens niet als zoete koek slikken bij het periodieke theekransje..Ook het alle over één kam scheren ,wat toch gewoon als discriminatie valt aan te merken ,zou alarmbellen moeten laten rinkelen.Ongrondwettelijke handelswijze vanuit de Overheid,Landelijk en Plaatselijk ,dat is het ,en niet anders.

Vacatures

Van onze partners