of 64707 LinkedIn

Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam

In Amsterdam gaat de mondkapjesplicht gelden op vijf locaties, waaronder de Wallen en de Kalverstraat. De maatregel gaat op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder. In Rotterdam geldt de regel onder meer in winkelgebieden als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.
5 reacties

In zowel Rotterdam als Amsterdam wordt het vanaf komende woensdag (5 augustus) op drukke plekken verplicht om een (niet-medisch) mondkapje te dragen. Dat hebben de veiligheidsregio’s laten weten. Ook de Veiligheidsregio Groningen voert nieuwe coronamaatregelen in.

Kalverstraat en Coolsingel
In Amsterdam gaat de mondkapjesplicht gelden op vijf locaties, waaronder de Wallen en de Kalverstraat. De maatregel gaat op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder. In Rotterdam geldt de regel onder meer in winkelgebieden als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De lijst wordt mogelijk nog uitgebreid. De verplichting geldt van 6.00 uur tot 22.00 uur voor iedereen van dertien jaar en ouder, meldt de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Boete
Het dragen van een niet-medisch mondkapje, zowel op straat als in winkels, is volgens de Veiligheidsregio Amsterdam nodig op plekken waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende werken of leiden tot ongewenste economische effecten. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld.

Experiment
De nieuwe maatregel, die nog wordt uitgewerkt in een noodverordening, is een experiment en het naleven van de 1,5 meter afstand op deze plekken blijft gelden. De veiligheidsregio kijkt of het dragen van een mondkapje ertoe leidt dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden, zoals het RIVM onlangs concludeerde. Aan de hand van de ervaringen zal worden gekeken hoelang de mondkapjes nodig zijn en over eventuele uitbreiding naar andere gebieden. Op dit moment ziet de veiligheidsregio nog geen aanleiding om mondkapjes te verplichten in sportscholen, horeca en musea.

Urgentie
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en voorzitter van de veiligheidsregio, laat in een verklaring weten: ‘Mondkapjes kunnen in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen en handhaving.’ Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen weken toegenomen, en Rotterdam-Rijnmond is daarin de grootste brandhaard. Ongeveer een kwart van alle nieuwe gevallen wordt in Rotterdam en omstreken vastgesteld.

Horeca
Ook de Veiligheidsregio Groningen voert vrijdag nieuwe coronamaatregelen in, maar daar is van een mondkapjesplicht nog geen sprake. De maatregelen gelden voor de horeca in een deel van de binnenstad van Groningen. Volgens de veiligheidsregio is dat nodig omdat niet altijd voldoende afstand wordt gehouden in rijen voor horecagelegenheden en op terrassen. Vooral binnen de Diepenring in het centrum wordt het op vrijdag- en zaterdagnacht tussen 02.00 en 03.00 steeds drukker waardoor bezoekers geen 1,5 meter afstand kunnen nemen.

Sluitingstijd

Een van de maatregelen is dat horecagelegenheden op vrijdag- en zaterdagnacht na 01.30 geen bezoekers meer mogen binnenlaten. Mensen die al binnen zijn, mogen tot sluitingstijd blijven. Verder moeten alle eetgelegenheden, nachtwinkels en loketten voor de verkoop van producten om 01.30 uur dicht. Ook de terrassen moeten vanaf 01.30 uur gesloten worden. Verder is het na 01.30 uur verboden om lachgas te verkopen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Ben, bedankt. Ik vermoed dat Rood Hesje het - zie spelling - allemaal niet zo zuiver (meer) ziet...
Door Ben (Jurist) op
Beste redactie, let u op? Is het ok dat meneer Rood Hesje het tegenover iemand anders die reageert het heeft over enkelband, electrostoot en schavot heeft? Dit soort gescheld/ dreigen vind ik ongepast.
Door Hans op
Dag Rood Hesje. Ik weet wel zeker dat die boetes het bij de rechter niet gaan redden: veel te willekeurig. En dat zeggen gerenommeerde advocaten, o.a. mr. Tjalling van der Goot van Anker & Anker Advocaten te Leeuwarden.
Door Rood Hesje (warm-weer-genieter) op
Hans, Kunne we jou niet gewoonweg een jaartje verplichte isolatie met enkelband opleggen? Liefst een enkelband met en forse elektrostoot bij het verlaten van je quarantaineplaats.
En als dat niet mogelijk is stel ik voor speciaal voor jou het schavot weer terug te halen (inclusief rotte tomaten) en je met pek en veren de stad uit te zetten.
Dan vorm je ook geen gevaar voor anderen.
Door Hans op
Als zelfs het RIVM zegt dat nut en noodzaak van die mondkapjes niet zijn bewezen, hoe kan zo'n gemeente dit dan besluiten? Ik zou me er helemaal niets aan gelegen laten liggen: de boete wordt toch wel verscheurd.

Vacatures

Van onze partners