of 64621 LinkedIn

Minderjarigen vaker betrokken bij steekincidenten

De Rotterdamse politie meldt dat het aantal minderjarigen dat betrokken was bij steekincidenten tussen 2018 en 2019 is gestegen van 19 naar 36. Hoewel het aantal steekincidenten door volwassenen ook is gestegen, is de stijging onder minderjarigen hoger.

Minderjarigen waren het afgelopen jaar vaker betrokken bij steekincidenten in Rotterdam dan het voorgaande jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. De timing van die cijfers komt Leefbaar Rotterdam goed uit, die donderdagochtend een ambitieus Aanvalsplan Wapengeweld voorlegt aan de gemeenteraad.

36
De Rotterdamse politie onderzocht op verzoek van NOS handmatig alle steekincidenten van 2018 en 2019 om na te gaan hoe vaak daarbij minderjarigen betrokken waren. Dat aantal blijkt van 19 naar 36 gestegen te zijn. Hoewel het aantal steekincidenten door volwassenen ook is gestegen, is de stijging onder minderjarigen hoger. Van vóór 2018 zijn cijfers specifiek voor minderjarigen niet bekend. Wel is bekend dat het totale aantal incidenten in de periode 2015-2019 juist is afgenomen.

Normaal
De timing van het bericht komt Rotterdams raadslid Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) goed uit. Hij presenteerde vanochtend zijn Aanvalsplan Wapengeweld aan de raad. Hij vond in de cijfers bevestiging voor wat hij in het initiatiefvoorstel ook al stelde: dat het dragen van een mes voor jongeren 'net zo normaal is geworden als het hebben van een mobieltje.' Uit de Rotterdamse veiligheidsindex blijkt overigens dat de veiligheid in Rotterdam sinds 2014 juist verbeterd is. Ook het aantal geweldsmisdrijven is afgenomen, hoewel Rotterdammers wel vaker aangeven dat geweld een probleem is.

Etnisch profileren
Het initiatiefvoorstel bevat vijftien punten, waaronder het verhogen van de minimumcelstraf voor het dragen van een verboden wapen naar zes maanden. Ook wil Eerdmans dat de etniciteit wordt geregistreerd van iedereen die verdacht wordt van wapengeweld, én die van de ouders en grootouders daarvan. D66-raadslid Nadia Arsieni reageerde in een opiniestuk dat daarmee de stap naar stigmatiseren en etnisch profileren klein wordt. De politie moet juist het vertrouwen van jongeren winnen, stelt zij. 'Laten we zorgen voor een effectieve aanpak in plaats van spierballentaal voor de bühne.'

Landelijk
De politie in Amsterdam heeft niet in beeld hoeveel minderjarigen er precies betrokken zijn geweest bij steekincidenten, maar wel bij wapenincidenten in het algemeen (waar ook vuurwapens en stroomstootwapens onder vallen). Ook daar is er sprake van een stijging. Op landelijk niveau is bekend dat het aantal Halt-zaken voor verboden wapenbezit is toegenomen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Gelet op de al jarenlang voortdurende vele incidenten mag worden verondersteld dat het zo langzamerhand duidelijk is dat er tegen het dragen en/of in bezit hebben van (steek)wapens stringente preventieve en repressieve maatregelen zijn vereist. Iedere Overheidsmaatregel om dit te verbeteren verdient daarom volledige steun.

Vacatures

Van onze partners