of 63623 LinkedIn

Miljardencompensatie Noorden voor Zuiderzeelijn

Reageer
Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft maandag overeenstemming bereikt met de drie noordelijke provincies over compensatie voor het afblazen van de Zuiderzeelijn eind vorig jaar. In het totaal komt de komende jaren 2.8 miljard euro beschikbaar om de bereikbaarheid te verbeteren en de economie in het Noorden te versterken.

Het rijk neemt hiervan ruim twee miljard euro voor zijn rekening. De rest van het geld moeten de provincies Friesland, Groningen en Drenthe zelf opbrengen, samen met gemeenten en het regionale bedrijfsleven. Zo’n 1,1 miljard euro is bestemd voor de uitvoering van een aantal concrete infrastructurele projecten, zoals de verbetering van de spoorverbindingen tussen Groningen, Leeuwarden en Zwolle en een nieuwe snelwegaansluiting bij Assen.

 

Daarnaast gaat bijna 1 miljard naar een nieuw regionaal mobiliteitsfonds, waaruit tot 2020 nieuwe infrastructurele projecten kunnen worden gefinancierd. De provincies mogen zelf beslissen welke projecten hiervoor in aanmerking komen. Te denken valt aan de aanpak van het knooppunt Joure op de A7 en de aanleg van een spoorlijn tussen Heerenveen, Drachten en Groningen.

 

Voor versterking van de regionale economie is zeshonderd miljoen euro beschikbaar. Dit geld mag worden gebruikt om banen te creëren, om traditionele economische sectoren als de scheepsbouw te versterken en om de noordelijke economie om te vormen tot een meer kennisintensieve economie.

 

Het kabinet besloot eind vorig jaar na jarenlange discussies definitief af te zien van de aanleg van de Zuiderzeelijn. Deze snelle treinverbinding tussen Noorden en Randstad was een diepe wens van de noordelijke provincies en het bedrijfsleven. Het kabinet vond de spoorlijn echter te duur en twijfelde aan het nut. Om de pil voor het Noorden minder bitter te maken werd toegezegd het geld op een andere manier in de regio te investeren.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners