of 65378 LinkedIn

Mentale klachten agenten moeten gehalveerd

Het aantal politieagenten dat zijn werk niet goed kan doen door psychosociale klachten, moet binnen 4 jaar zijn gehalveerd. Dat heeft minder Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zich ten doel gesteld, nu 20 tot 30 procent van de agenten waarschijnlijk last heeft van een verminderde weerbaarheid. Van de agenten kampt 5 tot 7 procent daar zeker mee.
4 reacties
Het aantal politieagenten dat zijn werk niet goed kan doen door psychosociale klachten, moet binnen 4 jaar zijn gehalveerd. Dat heeft minder Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zich ten doel gesteld, nu 20 tot 30 procent van de agenten waarschijnlijk last heeft van een verminderde weerbaarheid. Van de agenten kampt 5 tot 7 procent daar zeker mee.

Stressstoornis
Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de korpschefs dat de minister maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Agenten die zeker minder weerbaar zijn, vertonen symptomen van burn-out, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Agenten die er waarschijnlijk last van hebben, functioneren minder goed en zijn minder gemotiveerd.

Extra trainingen

Opstelten noemt deze cijfers zorgwekkend, ook omdat de verminderde weerbaarheid van de agenten veel geld kost. Agenten die zeker last hebben van verminderde weerbaarheid kosten jaarlijks 99 tot 210 miljoen euro. Om agenten beter bestand te maken tegen de druk die hun werk met zich mee kan brengen, komen er extra trainingen, wordt de nazorg beter en opent er volgend jaar een loket waar agenten terechtkunnen.

Sollicitatiegesprek

Maar uitval van agenten kan ook worden voorkomen door bij sollicitatiegesprekken meer aandacht te besteden aan de praktijk van het politiewerk. Al tijdens de opleiding kan de professionele weerbaarheid aan de orde komen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gert (adviseur) op
Misschien moet Opstelten eens nadenken over de oplossing die zijn collega Schipper heeft voor psychische ongemakken nl. theedrinken bij je tante (of invoeren van een hoge eigen bijdrage voor de trainingen?). Gelijke monnikken......(of is in dit geval de agent wat meer gelijk dan de psychitrisch patiënt?).
Door Jan op
Worden die agenten tegenwoordig niet meer getest voordat ze worden aangenomen? Gevoeligheid voor mentale klachten lijkt me nou typisch geen gewenste eigenschap voor deze baan.
Door Hans Visser (Organisatievitalisator) op
Zet een dreiging voor iemand en hij kan nog een kant uit. Maar zet je iemand tussen twee onveilige situaties in, kan hij geen kant meer uit. Dan slaat het bij iemand naar binnen. Maar dat mag/kan hij/zij niet laten zien noch merken, dus gaat het 'binnen' z'n werk doen.

En dat is waar de leiding, de organisatie en de ondersteuning onvoldoende op (in)gericht zijn/staan en de cultuur als - wat dat betreft - te onveilig wordt gepercipieerd.

Dan gaan mensen geestelijk afhaken en gaan zij zich veelal onbewust en ongewild over geven aan Mentaal Verzuim: De kraamkamer van ziekteverzuim. Dat Mentaal Verzuim is door de onvoldoende aandacht daarvoor 'als een virus' omgeslagen in Collectief Mentaal Verzuim wat de slagkracht van de organisatie heeft aangetast. Daarmee is het niet zozeer de agent waar de focus op gericht moet worden maar de organisatie, het systeem en de organisatiecultuur.

Het is toch te zot voor woorden dat als 1/3 van de vissen naar adem happend boven komen drijven 'het water' niet ter discussie wordt gesteld!!!???

We hebben al agenten in actieve dienst buiten tekort en nu gaan en blijven (als we niet snel wat ANDERS doen) gaat 1/3 van binnen uit uitvallen!
Door peter uiterdijk (adviseur) op
Statement van opsteller bericht ?

''Dat heeft minder Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie)"

Vacatures

Van onze partners