of 62812 LinkedIn

Meerderheid van burgemeesters wil messenverbod

In een aantal gemeenten, waaronder sinds vorige week Zaanstad, geldt al een verbod op het dragen van gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens. Maar de burgemeesters denken dat het duidelijker is om in het hele land één lijn te trekken.
3 reacties

Ruim 70 procent van de burgemeesters is voorstander van een landelijk messenverbod voor jongeren, blijkt uit een enquête van de NOS.

Eén lijn
In een aantal gemeenten, waaronder sinds vorige week Zaanstad, geldt al een verbod op het dragen van gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens. Maar de burgemeesters denken dat het duidelijker is om in het hele land één lijn te trekken, meldt de NOS op basis van een enquête die door 194 burgemeesters is ingevuld.


Combinatie
Van de ondervraagde burgemeesters is 22 procent voorstander van een verbod op het dragen van messen, 14 procent is voorstander van een verkoopverbod. Daarbij is 36 procent voor een messenverbod in combinatie met een verbod op het verkopen van messen aan jongeren.


Kluisjescontrole
Om het messenverbod in hun gemeente te kunnen handhaven, verwachten burgemeesters veel resultaat van kluisjescontroles op scholen. Bijna 80 procent van de burgemeesters die voorstander zijn van een verbod, ziet dat als een effectief middel. Daarnaast denkt 58 procent dat preventief fouilleren op straat helpt om het messenverbod te kunnen handhaven. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door *mes*drager (ambtenaar) op
@petra: mogelijk omdat een geheel messenverbod nogal veel implicaties heeft? Zo zou ik bijvoorbeeld mijn zakmes die voornamelijk voor de nagels en wijnflessen wordt gebruikt thuis moeten laten. Tevens kun je dan nooit meer een mes in de winkel kopen, want je mag deze niet naar huis vervoeren door de openbare ruimte. Een algemeen mesverbod is dus onmogelijk.

En alleen aanvalsmessen verbieden werkt niet, want deze jongeren lopen ook met gewone vleesmessen rond die je in elke keukenwinkel kunt kopen als ik de artikelen mag geloven.
Door Peter op
Helemaal eens met Petra. M.i. is er sprake van leeftijdsdiscriminatie als je een onderscheid maakt tussen jongeren en ouderen. Overigens zijn de daders van een steekpartij niet altijd jongeren, maar ook ouderen. Ik vraag mij af of de gemeentelijke regeling niet onverbindend is i.v.m. strijd met de Wet wapens en munitie. In die wet staat een uitgebreide regeling over niet alleen vuurwapens, maar ook steekwapens. Dan is er m.i. geen ruimte voor een gemeente om aanvullende regelingen te maken als e.e.a. kennelijk op grond van de Wet wapens en munitie legaal is (uiteraard niet het steken). M.i. moet deze wet worden aangepast.
Door Petra op
"... een landelijk messenverbod voor jongeren..."

HUH?

Een messendraagverbod alleen voor jongeren? Hoezo?!

Vacatures

Van onze partners