of 60831 LinkedIn

´Meer doden door bezuiniging brandweer´

Door de regionalisering van en de bezuiniging bij de brandweer zullen bij grote branden vaker dodelijke slachtoffers vallen. Dit komt doordat de brandweerwagens er gemiddeld langer over zullen doen om bij de brand te komen. Daarvoor waarschuwt de belangenvereniging van brandweervrijwilligers VBV.
7 reacties
Door de regionalisering van en de bezuiniging bij de brandweer zullen bij grote branden vaker dodelijke slachtoffers vallen. Dit komt doordat de brandweerwagens er gemiddeld langer over zullen doen om bij de brand te komen. Daarvoor waarschuwt de belangenvereniging van brandweervrijwilligers VBV.

Uiterste grens

Voorzitter Cees van Beek van de VBV heeft maandag een bericht daarover in het AD bevestigd. ´De aanrijtijden van de brandweer worden in veel gebieden opgerekt tot de uiterste grens van 18 minuten’, voorspelt Van Beek. Dit komt onder meer doordat kleinere kazerneposten gaan verdwijnen.

 

Leegloop

De VBV waarschuwt ook voor een leegloop onder vrijwilligers als het kabinet zijn plannen doorzet. ´De kans is niet alleen groter dat er meer slachtoffers vallen in de brandende objecten, maar ook onder de brandweerlieden’, aldus Van Beek. SP-Kamerlid Ronald van Raak begint meteen een grootschalig onderzoek onder brandweermensen. ´Die krijgen te maken met bezuinigingen en reorganisaties.´

 

Bang

Ook zijn er experimenten met minder brandweerkazernes en minder mensen op de brandweerwagen, zegt Van Raak. ´Al die veranderingen gebeuren grotendeels over de hoofden van de brandweermensen heen. Steeds meer mensen bij de brandweer zijn bang dat zij de veiligheid van burgers en van collega's niet meer kunnen garanderen, en steeds meer mensen besluiten zelfs de brandweer te verlaten.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (Financieel gemeenteambtenaar) op
Helemaal eens met Jan en Frans. Ook nu weer moeten gemeenten onevenwichtig zwaar inleveren en het lijkt wel of ze zichzelf willoos laten slachtofferen. Maar de Brandweer blijft opnieuw buiten schot en vaak met hetzelfde, misplaatste, slachtoffer argument.
Door frans op
Ik sluit me volledig aan bij het commentaar van Jan.
We zijn het spoor bijster geraakt bij de brandweer. Regionalisering, clustervorming leidt tot intern machtspolitiek waarbij de verhoudingen tussen een veiligheidsregio en de lokale korpsen (lees lokale politiek en clusters) in een spanningsveld zijn gekomen. Daarboven op komen dan de vrijwilligers die elke strohalm pakken om te klagen, te verzetten en verdedigen tegen organisatieveranderingen. Zij houden zich angstvallig vast aan het jaren zeventig en tachtig spruitjesgevoel, terwijl de wereld om ons heen veranderd. We zijn al lang op punt aangekomen om te gaan herstructureren, maar niemand grijpt in of durft in te grijpen. Dreigementen van we leveren de alarmontvanger in zijn heel gewoon. Lokale emoties zijn belangrijker dan het algemene doel van de brandweer. Rest mij nog de vraag: “wie is nu de baas van de brandweer?”
Door Joschke op
Henk, je zit er flink naast jongen. Ook op Herfkens en Ter Horst leverde ik kritiek. En de Pv/dA was een goede partij totdat de regenten de macht kregen. De enige socialistische partij is de SP.

En wees eerlijk Henk. Rutte is veel geblaat en weinig inhoud. En ga nu niet zeggen dat het dank zij links (Pv/dA) fout ging. Weliswaar zat deze partij in Paars maar werd deze partij gegijzeld door de VVD en D'66. Als ik Pechtold hoor praten over kenniseconomie en onderwijs, het ontslagrecht en dergelijke wordt ik bang.

Hervorming ontslagrecht is goed, mits de werkgevers ook mensen aannemen tot op de dag dat ze met pensioen gaan. En dat zal dus nooit gebeuren. En denkt Pechtold echt dat iedereen geschikt is voor hoger onderwijs? Wie doet dan het werk waarvoor dit onderwijsnivo niet gevraagd wordt?

D'66 vindt zichzelf links, maar het is een inhoudsloze partij. Overbodig...
Door Jan (projectleider) op
Dit is een standaardreactie van deze betrokken vakgroep : meteen op de emotionele toer (extra slachtoffers). Maar is dit wel terecht? Is de brandweer niet veel meer een hulporganisatie geworden dan een "bluskorps"? In mijn gemeente moest een nieuwe kazerne komen, er moest de nieuwste techniek worden toegepast, er moesten kantoren komen en nieuw meubilair en indrukwekkende communicatietechnieken en een geweldige kantine voor de nazorg van de vrijwillige brandweermensen. Het moest, het moest, het moest, anders zou men geen vrijwilligers meer krijgen en zouden er veel meer slachtoffers vallen. 6 jaar na de opening stond de kazerne al weer leeg. De brandweer is zich anders gaan organiseren.Over slachtoffers heb ik niets meer gelezen. Wel over een kostbare eindafrekening.
Na de brand van Volendam en de vuurwerkramp van Enschede hadden de korpsen de wind mee; het kon niet op. Ook al wisten we jaren geleden al dat 75% van de uitruk loos alarm was; en toch nog steeds met volledig bezette bluswagens uitrukken naar een loos alarm of een kat in de boom. Maar daar werd weinig aan gedaan.
Ieder bezuinigingsvoorstel werd en wordt met veel demagogie weggehoond door onze zeer betrokken brandweerlieden. Het wordt hoog tijd om kritisch te kijken naar wat echt nodig is, zonder meteen de slachtoffers erbij te halen; dat was en is te gemakkelijk.
Door henk (realist) op
Het gaat die Joschke niet om de inhoud, maar om de verpakking. VVD is niets en ook Groen Links deugt niet.
Gelet op de gekozen woorden zal het dus PvdA moeten worden.
Herinnering Joschke:
denk nog eens aan Ter Horst, wat die ervan bakte. En Herfkens, een onterecht ontvangen zakcentje van € 250.000,-- dat madam niet wenste terug te betalen.
Hebben inhoudelijk niets met dit onderwerp te maken, maar dat heeft jouw reactie ook niet.
Door Joschke op
Dit krijg je als je een VVD'er minister van Veiligheid maakt... Opstelten is een hol vat, zoals overigens het hele kabinet. Zelfs onder Balkenende werd er meer klaargemaakt. Ik kan bijna niet wacten totdat dit kabinet vertrekt. Maar dan niet een nieuw kabinet met Groenlinks want mijn broek zakte af toen ik las dat Halsema Rutte een goed debater vond. Of het om het politiek debat alleen gaat.

Zou de burger een een schilder inhuren die een geod praatje houd maar er niets van bakt? Het gaat om daden, en het kenmerk van non valeurs en oplichters is dat zij 'makkelijk' praten.
Door ciriticaster op
Kritisch kijken naar uitgaven is nooit verkeerd. Dus ook de brandweer ontkomt niet aan een 'doorlichting' op dat vlak. Het is alleen wel zo dat door deze plannen de vrijwillige brandweer vrijwel verdwijnt, de aanrijtijden inderdaad langer worden. En dan staat de hele politiek weer krokodillentrane te huilen als er slachtoffers vallen. Met de veiligheid van de burgers en de brandweerlieden moeten geen spelletjes worden gespeeld. De inzet is te hoog.

Vacatures

Van onze partners