of 64707 LinkedIn

ME grijpt in bij protest in Amsterdam

De Mobiele Eenheid heeft ingegrepen bij een demonstratie tegen coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Daarbij is het waterkanon ingezet. De driehoek van burgemeester, justitie en politie had een noodbevel afgekondigd. Niemand mocht meer op het plein verblijven en mensen werden opgeroepen naar huis te gaan en 1,5 meter afstand te houden, maar veel demonstranten vertrokken niet.

De Mobiele Eenheid heeft zondagmiddag ingegrepen bij een demonstratie tegen coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Daarbij is het waterkanon ingezet. De driehoek van burgemeester, justitie en politie had een noodbevel afgekondigd. Niemand mocht meer op het plein verblijven en mensen werden opgeroepen naar huis te gaan en 1,5 meter afstand te houden, maar veel demonstranten bleven. 

2000 mensen
De Amsterdamse driehoek had eerder een stokje gestoken voor het plan van organisator Michel Reijinga om op het Museumplein de betoging 'Nooit meer kabinet Rutte' te houden. Desondanks waren er zondag naar schatting ongeveer 2000 mensen naar het plein gekomen. De meeste mensen kwamen zonder mondkapjes op en hielden geen 1,5 meter afstand . Iemand liep met een spandoek met de tekst 'Covid-vaccinatie = vergif'. Een andere betoger toonde een bord met de tekst 'Trump'.

Kort geding

Organisator Reijinga spande afgelopen week een kort geding aan, omdat hij het niet eens was met de beslissing van de driehoek dat de demonstratie in het Westerpark moest worden gehouden met maximaal 500 deelnemers. Dit vanwege de mogelijkheid het park af te sluiten en de toestroom van deelnemers goed te beheersen. Door die beperkingen zou extra toeloop beter kunnen worden voorkomen, evenals verspreiding van het coronavirus. Reijinga wilde de actie op het Museumplein houden.  'De driehoek respecteert de vrijheid van meningsuiting en wilde de demonstratie mogelijk maken maar vond het noodzakelijk voorwaarden te stellen vanwege de coronapandemie', aldus de gemeente zondag.

Draaiboek
De bestuursrechter gaf de driehoek gelijk, waarop Reijinga het evenement annuleerde. Desondanks verwachtte hij dat er zondag alsnog een grote groep naar Amsterdam zou komen om te demonstreren. Op social media gaven meer dan 10.000 mensen aan dat ze geïnteresseerd waren in het protest. De gemeente schreef zondagmiddag op Twitter: 'Ondanks de vele waarschuwingen van gemeente en politie en het afgekondigde noodbevel, gaan de demonstranten op het Museumplein niet uiteen. De politie treedt nu op volgens draaiboek. Na meerdere waarschuwingen via versterkt geluid is de waterwerper ingezet. De ME treedt op. Vanwege het gevaar voor de volksgezondheid is het van belang dat iedereen zich aan de geldende maatregelen houdt. De aanwezige demonstranten doen dit niet.'


Slagwapens en vuurwerk
De gemeente sprak later van een 'spontane demonstratie'. 'Optreden was noodzakelijk vanwege de volksgezondheid, grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en een dreigende verstoring van de openbare orde.' Na 'gefaseerd en de-escalerend optreden' bleken charges van de ME alsnog nodig om demonstranten van het plein te verdrijven. Een groep van 200 tot 250 personen was duidelijk uit op de confrontatie, schrijft de gemeente. 'Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.' De politie hield 143 mensen aan. Aan het begin van de avond was de situatie onder controle. (Redactie/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (werkt thuis) op
@ Petra: alsjeblieft hou nu eens op met die onzin over onze democratie die in een dictatuur verandert. Volstrekt terecht dat deze demonstratie werd beëindigd. Het was een samenkomst waar sommige deelnemers gewoon relschoppers met vechthandschoenen waren en viruswappies zoals die zelfbenoemde homeopaat die in de camera stupide en valse uitlatngen deed over de bezetting van de ic-bedden en vergoedingen die daarvoor worden uitgekeerd. In de media wordt al gesproken over 'de complotarts'.
Ieder van ons mag echt wel zijn mening hebben, maar laten we ons dan wel even houden bij de feiten en ons niet overgeven aan het geraaskal van lieden die alleen uit zijn op rellen en bewust misinformatie verspreiden. Wat de desastrueze gevolgen daarvan kunnen zijn hebben we recentelijk nog kunnen zien aan de overkant van de Atlantische oceaan!
Door Petra op
@Nabled

U vindt het normaal dat vreedzame demonstraties uit elkaar worden geknuppeld en gewaterkanond?
Laat u niets wijs maken: de Romeo's van de politie lokten wederom het geweld uit, niet de demonstranten.

Daarnaast weet iedereen die zich een beetje in de materie heeft verdiept dat de kans om in de buitenlucht besmet te raken nihil is.

Door mensen als met een opvatting als de uwe zijn wij hier onderhand van een democratie in een dictatuur beland.
Door drs. E. Nabled op
Zo zie je maar hoe veel verschil het maakt of de burgemeester van Amsterdam achter je demonstratie staat. Die van gisteren werd - overigens terecht - verboden en uit elkaar geknuppeld en gewaterkanond, die van Black Lives Matter in juni werd - onterecht - wel toegestaan en bewierookt door diezelfde burgemeester, terwijl het besmettingsgevaar veel groter was. Maar ja, ons soort mensen, he.

Vacatures

Van onze partners