of 60775 LinkedIn

Marokkanenmonitor 2011: ook de meisjes worden een probleemgroep

Ook Marokkaanse meisjes vormen een groeiend probleem. Het gaat vooral om vermogens- en geweldsdelicten.

Gemiddeld is 38,7 procent van de Marokkaanse mannen tussen 12 en 24 jaar in de zogenaamde Marokkanengemeenten de afgelopen 5 jaar één of meerdere malen bij de politie beland. Ook meisjes vormen een groeiend probleem. Het gaat vooral om vermogens- en geweldsdelicten.

Koploper is Den Bosch: van de Marokkaanse mannen in die leeftijdsgroep die op 1 januari 2010 in die stad woonden, is 47,7 procent de voorgaande 5 jaar ooit verdachte geweest. Dat percentage is stijgende: een jaar eerder had 45 procent van de Marokkaanse jonge mannen in Den Bosch politie-antecedenten.

 

Na Den Bosch scoort Zeist met 47,3 procent verdachte Marokkaanse jongelingen het slechtst. Daarna volgen Gouda (46,3 procent), Veenendaal (44,9) en Amersfoort (44,6). Ook in Maassluis, Oosterhout, Schiedam, Nijmegen, Utrecht, Ede, Leiden en Den Haag liggen de percentages boven de 40. Hekkensluiter is Helmond, waar 31,5 procent van de Marokkanen aantoonbaar iets op de kerfstok heeft.

 

Dit blijkt uit de onderliggende deelrapporten per gemeente die zijn verschenen bij de landelijke monitor over Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders 2011, opgesteld door researchinstituut Risbo (Erasmusuniversiteit) in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 

De 22 zogenaamde Marokkanengemeenten krijgen extra geld van het Rijk voor de aanpak van de overlast, criminaliteit, schooluitval en werkloosheid onder Marokkaanse jongeren. Een even grote groep Antillianengemeenten krijgt op een vergelijkbare manier extra geld voor de problematiek rond Antilliaanse jongeren. Negen Marokkanengemeenten maken óók deel uit van de groep Antillianengemeenten, waardoor het totaal voor beide groepen gemeenten tezamen op 35 komt. Over elk van die gemeenten is een deelrapport uitgebracht.

 

Vaker

 

Vergelijking van de criminaliteitscijfers onder 12- tot 24-jarigen levert opmerkelijke uitkomsten op. Zo blijken Marokkaanse jonge mannen vrijwel overal vaker verdachte dan hun Antilliaanse leeftijdsgenoten, zelfs in 20 van de 22 Antillianengemeenten. Absolute uitschieter is Antillengemeente Hellevoetsluis, waar 66,7 procent van de Marokkaanse mannen crimineel blijkt, tegen ‘slechts’ 41 procent van de Antillianen. Dit cijfer is wel vertekend: in Hellevoetsluis wonen slechts 6 Marokkaanse mannen in die leeftijdsgroep, van wie er dus 4 ooit zijn aangehouden. Van de 100 Antilliaanse jonge mannen in die plaats hebben er 41 politiecontact gehad.

 

In de andere 34 plaatsen, óók in de Antillianengemeenten, liggen de aantallen Marokkaanse inwoners echter beduidend hoger, waarbij de onderlinge verhouding niet verandert. Enige uitzondering vormen Den Helder en Vlaardingen, waar Antillianen in die leeftijdsgroep slechtere scores hebben.

 

Wat verder opvalt in de deelrapporten zijn de criminaliteitscijfers van de Marokkaanse meisjes. Het algemeen heersende beeld, dat ‘deze meisjes het in tegenstelling tot de jongens zo goed doen’, strookt niet helemaal met de nu vrijgegeven gegevens. In negen Marokkanengemeenten is méér dan 10 procent van de meisjes tussen 12 en 24 jaar ooit bij de politie beland. Worden de Antillianengemeenten meegeteld, dan gaat het om zeventien (van de 35) gemeenten.

 

In achttien gemeenten doen de Marokkaanse meisjes het zelfs slechter dan de Antilliaanse meisjes, van wie al wél eerder is vastgesteld dat ze zich regelmatig op het criminele pad begeven. Ongewild koploper is Antillianengemeente Groningen, waar één van elke vier Marokkaanse meisjes politiecontacten heeft gehad, anderhalf keer zo vaak als hun Antilliaanse leeftijdgenoten en zes keer zo vaak als Nederlandse meiden.

 

Depressie

 

De scores van Marokkaanse jongeren in alle 35 gemeenten liggen een stuk hoger dan die van van autochtone jongelingen: gemiddeld is 13 procent van de autochtone mannen en 3 procent van de autochtone vrouwen tot 24 jaar als verdachte bekend bij de politie, blijkt uit het landelijke rapport. In Amersfoort komen de Marokkaanse meiden zelfs vaker bij de politie in beeld dan autochtone mannen.

 

Het Verwey-Jonker Instituut, dat parallel aan het onderzoek van het ministerie van BZK heeft gekeken naar de effecten van het Marokkanenbeleid, pleit in haar deze week uitgebrachte rapport Hoe specifiek is regulier beleid (en andersom)? voor meer aandacht voor de Marokkaanse meisjes. ‘Er is te weinig aanbod voor de geïnternaliseerde problemen van deze groep’, aldus een van de conclusies.

 

Al in 2008 stelde het Verwey-Jonker Instituut vast dat het (hulp)aanbod van gemeenten vooral is gericht op criminaliteit plegende en overlastveroorzakende jongens. ‘Voor minder zichtbare problemen zoals depressiviteit en gezondheidsproblemen bij de meisjes is minder aandacht’. Het instituut stelt dat er 3 jaar later in dit opzicht ‘geen sprake van vooruitgang lijkt te zijn’. 


35 gemeenten

22 Marokkanengemeenten: Amersfoort, Amsterdam, Culemborg, Den Haag, Ede, Eindhoven, Gorinchem, Gouda, Helmond, Leiden, Lelystad, Maassluis, Nijmegen, Oosterhout, Roosendaal, Rotterdam, Schiedam, Den Bosch, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Zeist.

 

22 Antillianengemeenten: Almere, Amersfoort, Amsterdam, Breda, Capelle a/d IJssel, Den Haag, Den Helder, Dordrecht, Eindhoven, Groningen, Hellevoetsluis, Leeuwarden, Lelystad, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Tilburg, Vlaardingen, Vlissingen, Zoetermeer, Zwolle.

 

9 gemeenten die in beide groepen vallen: Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Lelystad, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Tilburg.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door annette (beleidsmedewerker) op
wat ik nu nooit begrijp is dat ze kennelijk al die mensen van Marokkaanse afkomst kunnen vinden, inclusief leeftijd, schoolopleiding etc .Hoe weten de onderzoekers dat allemaal, het is toch verboden om op etnische afkomst te registreren??

Vacatures

Van onze partners