of 59281 LinkedIn

‘Maak burger medeverantwoordelijk voor veiligheid’

Reageer
Burgers moeten medeverantwoordelijk gemaakt worden voor de aanpak van problemen zoals overlast van Marokkaanse jeugd. Twee keer per jaar moeten burgers rechtstreeks beslissen wat de politie in de eigen wijk moet doen en welke problemen het eerst aangepakt moeten worden.

Stille woede
Dat idee heeft Frans Bovenkerk, criminoloog van de UvA, gelanceerd tijdens de conferentie Voorbij de Stille Woede, meldt Spits. Door burgers op deze manier te laten meebeslissen op lokaal niveau moet de zogenaamde 'stille woede' in de samenleving aangepakt worden. Volgens Bovenkerk ervaren mensen dat ze helemaal niets te vertellen hebben in de eigen buurt, wat zich uit in algemene hufterigheid, korte lontjes en geweldsuitbarstingen.

 

Overlast
De lokale democratie moet als tegenwicht dienen tegen de woede over bijvoorbeeld problemen met Marokkaanse jongeren, aldus Bovenkerk. De criminoloog benadrukt hierbij dat autochtone en allochtone burgers dezelfde belangen hebben. ‘De fout die vaak gemaakt wordt, is te denken dat vooral autochtonen last hebben van overlast veroorzaakt door Marokkaanse jeugd. Dat is absoluut niet waar. Allochtone mensen in de wijken hebben er ook veel last van, zo niet meer.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners