of 64621 LinkedIn

Leefbaar Rotterdam komt met aanvalsplan wapengeweld

'Steekpartijen zijn aan de orde van de dag en de kranten staan vol met wapenincidenten', schrijft Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, in zijn voorstel. Er zou een 'wapencultuur' heersen onder jongeren, waardoor het 'cool' en 'gewoon' is om een wapen te dragen.

De etniciteit van geweldplegers moet geregistreerd worden, mensen die worden betrapt op wapenbezit moeten een ov-verbod krijgen en verspreiders van zogenaamde drillmuziek moeten opgespoord worden. Verder moet er op verboden wapenbezit een minimumstraf komen van zes maanden. Dat stelt Leefbaar Rotterdam voor in het initiatiefvoorstel 'Rotterdams Aanvalsplan Wapengeweld'.

Machetes
'Steekpartijen zijn aan de orde van de dag en de kranten staan vol met wapenincidenten', schrijft Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, in zijn voorstel. Er zou een 'wapencultuur' heersen onder jongeren, waardoor het 'cool' en 'gewoon' is om een wapen te dragen. 'Ze steken er letterlijk op los met machetes', aldus Eerdmans. In een vijftien-puntenplan zet Eerdmans uiteen hoe volgens hem het wapengeweld aangepakt moet worden.

Veiligheidsbeleving
In 2019 werden in Rotterdam vijf mensen omgebracht met een steekwapen. Het aantal steekincidenten in de regio Rotterdam is sinds 2015 licht gedaald terwijl het aantal schietincidenten in die periode wel met zo'n 50 procent is toegenomen. Volgens de veiligheidsindex van het Rotterdamse wijkprofiel is de algehele veiligheidsbeleving sinds 2014 verbeterd. Eerdmans vreest dat die positieve trend nu een halt wordt toegeroepen. 'Wat we op RTV Rijnmond zien is dat het aantal incidenten toeneemt.'

Subjectief
De veiligheidsindex onderscheidt objectieve en subjectieve metingen van geweld. Het blijkt dat geweld de afgelopen jaren feitelijk steeds minder plaatsvindt, terwijl Rotterdammers wel ervaren dat het vaker voorkomt. 'Deze subjectieve veiligheid is minstens net zo belangrijk als de objectieve veiligheid', stelt Eerdmans.

Etniciteit
Eén van de vijftien punten is het voorstel om de etniciteit te registreren van mensen die in aanraking komen met de politie. Wat Eerdmans betreft moet Rotterdam gaan lobbyen bij de rijksoverheid om mogelijk te maken dat van elke 'verdachte, aangehoudene of veroordeelde' het geboorteland wordt geregistreerd, inclusief dat van de ouders en grootouders.

Rolmodellen
Eerdmans benadrukt dat hij mensen van een bepaalde etniciteit niet anders wil bestraffen en ook niet etnisch wil profileren bij controles. Hij wil wel een beter beeld krijgen van de problematiek. 'Ik zou bijvoorbeeld wel eens willen weten waarom Antilliaanse jongeren zoveel meer bezig zijn met wapens', zegt Eerdmans. 'Als je dat weet, kun je in de preventieve sfeer wel degelijk wat doen. Op zoek gaan naar rolmodellen bijvoorbeeld.'

Ov-verbod

Een andere maatregel is een verbod op het gebruiken van het openbaar vervoer voor messenbezitters. Dat verbod bestaat al voor andere delicten en wordt gehandhaafd door foto's van mensen met een verbod te verspreiden onder personeel van de Rotterdamse vervoersdienst. En wat als het geweld zich dan verplaatst naar andere plekken? 'Dan hebben we nóg veertien maatregelen', antwoordt Eerdmans.

Drillmuziek

Verder wil Eerdmans jongeren bestraffen die zogenaamde drillmuziek, waarin wordt gerapt over wapens, via internet verspreiden. 'Dit heeft weinig met kunst of artistieke vrijheid te maken.' Ook vrijheid van meningsuiting vindt Eerdmans hier niet van toepassing: 'Elke oproep tot geweld moet bestraft worden.'

Doel
Leefbaar Rotterdam wil het plan op 12 maart aan de gemeenteraad voorleggen. ‘Het is in feite de plicht van iedere politieke partij, van links tot rechts, om hier iets aan te doen’, vindt Eerdmans. Leefbaar Rotterdam is verreweg de grootste partij in de Rotterdamse gemeenteraad, maar zit niet in het college, dat wordt gevormd door een brede coalitie van onder andere PvdA, GroenLinks, VVD en D66, die allemaal evenveel zetels hebben. Of het voorstel op een meerderheid kan rekenen is nog de vraag. ‘Maar ik weet dat iedereen het met het doel eens is’, aldus Eerdmans.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het gaat niet alleen om hoe er in bepaalde culturen over wapenbezit wordt gedacht maar vooral ook om in welke culturen wapenbezit daadwerkelijk aanwezig is. Zonder goede gemeentelijke registratie ook naar etnische afkomst gedurende enkele jaren kom je daar niet, onvoldoende of heel moeilijk achter. Er zijn namelijk veel te grote verschillen in de onderzoeksgebieden (grote, middelgrote en kleine gemeenten/steden, verschillen in provincies, steden/platteland e.d.).
Uit de registratie en (beperkt) nader onderzoek zal blijken hoe, waar en welk aanvalsplan je het beste kan implementeren.
Door M.A. Buijs (Jurist) op
Etnisch registreren om te kunnen onderzoeken hoe in een bepaalde cultuur over wapens wordt gedacht, klinkt redelijk maar is het beslist niet. Immers ook zonder etnisch registreren kan je dit al onderzoeken. Gezien dit is het toch echt etnisch profileren.
Door Spijker (n.v.t.) op
Ieder aanvalsplan tegen wapengeweld verdient de hoogst mogelijke positieve behandeling en waardering.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Er zou landelijk sprake van 50% seponering van aangiftes. Als je als burger en belastingbetaler een goed beeld wilt hebben van de werkelijke omvang van criminaliteit zouden ALLE aangiftes verwerkt moeten worden in de jaarverslagen. Ook de vermelding van etniciteit speelt daarin een grote rol.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners