of 65101 LinkedIn

Kabinet kiest opnieuw voor harde lockdown

Het demissionaire kabinet heeft besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat. Een nieuwe lockdown is ‘onvermijdelijk vanwege de vijfde golf die met omikron op ons afkomt’, aldus demissionair premier Rutte tijdens de vandaag ingelaste persconferentie. Aankondigen dat het land op slot moet, doet hij naar eigen zeggen ‘met somber gemoed’, maar ingrijpen is nodig ‘om erger te voorkomen’.
5 reacties

Het demissionaire kabinet heeft besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat. Een nieuwe lockdown is ‘onvermijdelijk vanwege de vijfde golf die met omikron op ons afkomt’, aldus demissionair premier Mark Rutte tijdens de vandaag ingelaste persconferentie. Aankondigen dat het land op slot moet, doet hij naar eigen zeggen ‘met somber gemoed’, maar ingrijpen is nodig ‘om erger te voorkomen’.

Grote impact
De impact op de samenleving van een lockdown is groot, erkent Rutte. Zeker tijdens de feestdagen. De mutant van het coronavirus ‘verspreidt zich sneller dan we al vreesden’, legt hij uit. Rutte geeft toe dat het kabinet door de lockdown tijd koopt om te boosteren, maar hij wil niet zeggen dat de nieuwste maatregelen nodig zijn door de prikachterstand van Nederland. Overigens erkent Rutte wel dat het draagvlak voor het coronabeleid ‘bepaald niet heel groot is’. Door RIVM-directeur Jaap van Dissel uitleg te laten geven over de omikron-variant, hoopt hij op meer begrip onder Nederlanders. Een overzicht van de nieuwste coronamaatregelen is te vinden op de website van de rijksoverheid.

Demonstraties verboden
Handhavers gaan met name goed letten op groepsvorming buiten. Volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zijn andere maatregelen zoals het sluiten van de meeste winkels veel eenvoudiger te controleren: ‘Dicht is dicht. Dat was bij de vorige strenge lockdown ook niet moeilijk.’ Nu buiten nog maar twee mensen bij elkaar mogen komen, zijn feestjes, picknicks, demonstraties en andere bijeenkomsten ook verboden. Daar zal op gehandhaafd worden, want het idee achter alle ingrepen is dat mensen bij elkaar uit de buurt moeten blijven, aldus Bruls.

Strenge handhaving
‘Het virus is exponentieel verraderlijk. De burgemeesters zijn het dan ook helemaal eens met de preventieve, strenge ingrepen. Zo krijgt de boostercampagne ook een kans. Het is spijtig, vooral voor de ondernemers die voor de tweede keer getroffen worden rond de kerstvakantie.’ Bruls verwacht dat politie en handhavers de zondag vooral zullen gebruiken om op gang te komen en te monitoren hoe het gaat. ‘Dat betekent niet dat mensen moeten denken dat ze dan nog even snel hun gang kunnen gaan, want wie vanaf morgenochtend vroeg de regels overtreedt moet niet raar opkijken als de politie komt ingrijpen. We moeten streng zijn, anders gaat het misschien nog veel langer duren.’

Gezond verstand

De vakbond van buitengewoon opsporingsambtenaren BOA ACP hoopt dat mensen hun gezond verstand gebruiken en zich aan de nieuwe strenge coronamaatregelen gaan houden. 'Boa’s kunnen er ook niks aan doen en worden ook in hun vrijheid beperkt.' Voorzitter Richard Gerrits verwacht dat zo’n 90 tot 95 procent van Nederland de nieuwe regels zal volgen. 'En die andere 5 tot 10 procent vraagt om aandacht en krijgt dat in de vorm van toezicht en handhaving.'

Geen extra druk

Dat zal naar verwachting hetzelfde gaan als tijdens eerdere perioden met strenge maatregelen: eerst waarschuwen, bij een volgende overtreding bekeuren. 'We kunnen nooit 100 procent toezicht houden en handhaven. Dat moeten we ook niet willen.' Echte controles zullen waarschijnlijk pas vanaf dinsdag worden uitgevoerd, zegt Gerrits. De afgekondigde lockdown gaat zondag om 05.00 uur in. 'Maar de meeste overheidsinstanties zijn in het weekend dicht, zodat maandag pas de nodige spoedoverleggen gaan komen.' De voorzitter denkt niet dat de nieuwe regels voor extra druk op de handhavers zorgt. 'Dat zal ongeveer gelijk blijven vergeleken met nu.' Volgens hem kan de handhavingstaak makkelijker worden omdat waarschijnlijk minder mensen zich op straat zullen begeven.


Tweede Kamerdebat
Het Tweede Kamerdebat over de lockdown staat op dinsdagmiddag gepland. De Tweede Kamer gaat altijd in debat nadat er maatregelen zijn aangekondigd. Normaal gesproken zijn de persconferenties op dinsdagavonden en gaat de Tweede Kamer later in debat. Om over de lockdown te praten, komt de Kamer terug van reces. Eigenlijk zou afgelopen donderdag de laatste Kamerdag van 2021 zijn. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Biemie Janssen (Ambtenaar) op
@Rood hesje: sommige mensen hebben vooral vertrouwen in mensen die zeggen wat ze willen horen of ze het beste past. Maurice de Hond een zelfverklaarde viroloog wordt door sommige ook nagal serieus genomen. Denk dat de klusjesman LvS daar, geheel terecht, zijn bedenkingen bij zal hebben.
Ik ben geen fan van dit kabinet en vooral niet van de naïviteit in dit dossier, maar echt veel kan ik ze ook weer niet verwijten de pandemie is overal een probleem wat niet weg wil. En al helemaal niet als we landen en continenten "vergeten" in de vaccinatiestrategie en ze daarvoor de middelen willens en wetens ontzeggen!
Door Rood Hesje (thuiswerker) op
Nobelprijswinnaar Micheal Levitt heeft al vaker voorspellingen gedaan die niet uitkwamen.
@Name Last: dus waar hebben we het over!!!
Door Name Last op
Zoveel onwaarheden in de woorden van overheidsvertegenwoordigers. Nobelprijswinnaar Michael Levitt lacht zojuist dit beleid uit op Twitter.
Door Gerrie op
Stop met al dat reizen en oeverloos er op uit gaan. Dan komt er een keer een eind aan al die varianten.
Door Rellie op
Het is inmiddels glashelder dat dit kabinet niets na zal laten om de kleine ondernemer, zoals winkeliers, kappers, mensen (m/v) met een horecabedrijf kapot te krijgen. En de grote jongens zoals KLM, Booking.com, Facebook/Meta, Tata Steel worden met miljarden aan allerlei steun en gratis stroom geholpen en mogen hun winsten ook nog eens helemaal wegsluizen naar belastingparadijzen. Cahpeau!

Vacatures

Van onze partners