of 63966 LinkedIn

Juridische twist rond sterke drank

In Zwaag, gemeente Hoorn, is een vermakelijke juridische strijd gaande over het alcoholpercentage van kruidenbitters en likeurtjes. Daaraan gekoppeld is de vraag hoeveel van die drank de plaatselijke drankenhandel mag opslaan.
In Zwaag, gemeente Hoorn, is een vermakelijke juridische strijd gaande over het alcoholpercentage van kruidenbitters en likeurtjes. Daaraan gekoppeld is de vraag hoeveel van die drank de plaatselijke drankenhandel mag opslaan.

Gevaarlijke stof
De bedrijven Bottelunie BV en Propol BV en Packfill BV hadden in 2000 een vergunning gekregen voor de opslag van maximaal tienduizend liter ‘kruidenbitters en likeuren e.d.’ en maximaal 2.500 liter ‘diverse gedistilleerd’. Dranken met een alcoholpercentage van meer dan 24 procent gelden volgens internationale regels als ‘gevaarlijke stof’ vanwege de brandgevaarlijkheid en zijn dus aan regels rond opslag gebonden.

Wodka

Bij een controle in 2009 werden 3780 liter wodka (40 procent alcohol), 1500 liter ‘Gajol’ (30 procent) en 5000 liter ‘Fisk’ (30 procent) aangetroffen. Teveel, oordeelde de gemeente: volgens haar mag volgens de vergunning maximaal 2500 liter van dranken sterker dan 24 procent worden opgeslagen. Volgens het college van B en W is immers ‘van algemene bekendheid dat likeuren om en nabij de 20 procent alcohol bevatten’. 

Niets geregeld

Bottelunie c.s. hebben dat bij de Raad van State betwist. Volgens de bedrijven bestaan er ook kruidenbitters en likeuren met meer dan 24 procent alcohol.  De Raad van State volgt die redenering: ‘Vast staat dat er kruidenbitters en likeuren zijn met meer dan 24 procent alcohol’. De vergunning regelt niets ten aanzien van het alcoholpercentage van de maximale drankvoorraad, dus mag er ook tienduizend liter kruidenbitters en likeuren van meer dan 24 procent worden opgeslagen.

Kruidenbitters

Daarmee is Bottelunie BV er echter nog niet. Op de zitting bij de Raad van State op 19 juli erkende het bedrijf dat wodka niet onder de categorie ‘kruidenbitters en likeuren e.d.’ valt, maar onder ‘diverse gedistilleerd’, waarvan maximaal 2500 liter mag worden bewaard. De aangetroffen voorraad wodka (3780 liter) was dus wél een overtreding, oordeelt de Raad van State. De dranken ‘Fisk’ en ‘Gajol’ zijn weer wel kruidenbitters, stelt de Bottelunie. ‘Dit is vooralsnog door het college van B en W niet betwist’, aldus de uitspraak van de Raad van State deze week.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners