of 65378 LinkedIn

Jorritsma stelt onderzoek in naar rellen Eindhoven

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft vandaag opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar de besluitvorming rond de ongeregeldheden die gisteren de binnenstad van Eindhoven teisterden. Het onderzoek richt zich op de voorbereiding en uiteindelijke uitvoering door de hulpdiensten.

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft vandaag opdracht gegeven voor een onafhankelijk onderzoek naar de besluitvorming rond de ongeregeldheden die gisteren de binnenstad van Eindhoven teisterden. Het onderzoek richt zich op de voorbereiding en uiteindelijke uitvoering door de hulpdiensten.

Steun OM en politie
Jorritsma heeft dit onderzoek besproken met de lokale driehoek. Zowel politie als Openbaar Ministerie steunen de burgemeester in het doen van dit onderzoek, waaraan ook de Nederlandse Spoorwegen en ProRail zullen meewerken. De opdracht wordt verstrekt aan het COT instituut voor veiligheid- en crisismanagement dat over ongeveer vijf weken de eerste voorlopige resultaten zal kunnen delen. Die zullen worden besproken in de driehoek, met de hulpdiensten en in de gemeenteraad.

'Exceptionele situatie'
Doel is reflectie op de situatie en hoe die heeft kunnen ontstaan en daar lessen uit trekken voor de toekomst. Jorritsma wil een oordeel op strategisch niveau, op het gebied van structuur, besluitvorming, informatievoorziening en opschaling: 'Als ik terugkijk op de rellen, dan heb ik diep respect voor de politie. Zoals zij en andere hulpdiensten zich hebben geweerd tegen een mensenmassa die met vooropgezet plan naar onze stad zijn gekomen om te rellen, in bezit van wapens. Het is een exceptionele situatie. Ik wil daar graag lering uit trekken.'

'Doe uw burgerplicht'
Jorritsma van Eindhoven roept mensen op hun 'burgerplicht' te doen. 'Als u figuren kent die hebben deelgenomen aan de rellen, geef ze aan.' Maandag, voorafgaand aan het Veiligheidsberaad, reageerde hij emotioneel. 'Mijn hart huilt. Ik loop al lang mee in het openbaar bestuur. Ik heb heel, heel, heel veel meegemaakt, maar dit overschrijdt elke grens.' Hij is woest dat 'dit soort idioten' zijn stad op een negatieve manier in het nieuws brengen. 'We gaan nu bespreken hoe wij dit soort gebeurtenissen de komende tijd te lijf gaan.' (Redactie/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anand (adviseur) op
Eens met rood hesje.
Het is een janboel.
Ik hoorde gisteren advocaat Roethof babbelen.
Zijn client was tijdens de rellen opgepakt met vuurwerk in zijn bezit.
Zijn client had het vuurwerk gevonden om het veilig op te bergen. Hij had geen intentie om de politie te bestoken.
Hij was tijdens de rellen aanwezig omdat hij iets te eten wilde halen. En o ja, hij had ook nog een baan.
Dat die man zichzelf geloofd gaat er bij mij niet in.
Wat een flauwekul. De rechtstaat bestrijden maar voor je verdediging wel gebruik maken van diezelfde rechtstaat.
Door Rood Hesje (werkt vreedzaam thuis) op
@Joop: van dfat soort uitspraken als jij doet rijzen de haren mij te berge. Natuurlijk is het je burgerplicht om die raddraaiers te melden. Kom op zeg, die rellen moeten stoppen
Door Spijker (n.v.t.) op
Het is niet verstandig om gedurende deze rellentijd nog demonstraties toe te staan. In het kader van de handhaving van de openbare orde is dat op dit moment niet verantwoord.
Door Joop op
Tenzij het om levensdelicten gaat, ga je natuurlijk nooit je familie of vrienden bij de politie aangeven, dat snapt iedereen. En dan die laatste zin: We gaan nu bespreken hoe wij dit soort gebeurtenissen de komende tijd te lijf gaan'; is dat een belofte of een dreigement?

Vacatures

Van onze partners