of 64231 LinkedIn

Jorritsma: spanningen in wijken voorkomen

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven probeert de onrust te beteugelen die ontstond na de aanhouding van negen terreurverdachten op 23 september in zijn stad. Dat probeert hij 'door met elkaar in gesprek te gaan' om zodoende te voorkomen dat er spanningen ontstaan binnen een wijk of gemeenschap, schrijft hij vrijdag aan de gemeenteraad.
4 reacties

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven probeert de onrust te beteugelen die ontstond na de aanhouding van negen terreurverdachten op 23 september in zijn stad. Dat probeert hij 'door met elkaar in gesprek te gaan' om zodoende te voorkomen dat er spanningen ontstaan binnen een wijk of gemeenschap, schrijft hij vrijdag aan de gemeenteraad.

Vragen en emoties

Volgens Jorritsma (VVD) leven er in Eindhoven na de aanhoudingen 'veel vragen en emoties'. Hij schrijft niet blind te zijn voor de maatschappelijke impact die deze zaak heeft en kan hebben, omdat er nog zo weinig bekend is. Professionals zijn actief in wijken om de sentimenten te peilen over de aanhoudingen, aldus de burgemeester. Hij roept iedereen op geduld te hebben en de uitkomsten van het strafrechtelijk onderzoek af te wachten voordat er conclusies worden getrokken.

IS

De negen terreurverdachten, allen mannen tussen de 18 en 31 jaar, zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS. Ze worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf en deelname aan een terroristische organisatie. Wapens of explosieven zijn niet gevonden. De mannen hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn geboren in Nederland, een van hen in Afghanistan.

AIVD

Het onderzoek onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het is niet bekend wat de mannen van plan waren. Jorritsma schrijft in goed contact te staan met OM, politie en AIVD maar geen uitspraken te kunnen doen over het strafrechtelijk onderzoek. Dat is aan het OM, laat hij weten.

Verbazing

De arrestaties leidden tot verbazing bij omwonenden in met name het stadsdeel Woensel, bleek uit recente berichten in het Eindhovens Dagblad. Daarin komen inwoners aan het woord die zeggen dat ze enkele aangehouden buren kennen als aardige mensen. Geen mannen die je van terrorisme zou verdenken, aldus deze buren. Zo zegt iemand in de krant dat zijn opgepakte buurman 'geen man met een lange baard en lange jurk' is. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (overheids- en wetsdienaar) op
De knuppel, in het hoenderhok: @Eric, Annemarie en Stef: zullen we dan ook de enige echte bruinhemdenpartij FvD lekker hard aanpakken?
Door Eric (Beleidsmedewerker) op
Wederom één van de effecten van het willen zijn van immigratiemaatschappij. De geschillen, normen en waarden van uiteenlopende culturen werken generaties lang door bij gebrek aan daadwerkelijke integratie. De wal zal het schip op enig moment wel keren. Maar of dat een prettig leefbare maatschappij op zal leveren?
Door Annemarie (waterschapsambtenaar) op
Het zal beter zijn om door te pakken dan om in gesprek te gaan. Dat laatste doen we nu al zo lang en heeft weinig tot geen effect. Laat maar eens zien hoe we dit terroristische gedrag niet accepteren! daar bereik je veel meer mee dan dat slappe "in gesprek gaan".
Door Stef op
't Is moeilijk bescheiden te blijven
wanneer je zo goed bent als ik.

J. Jorritsma

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners