of 64231 LinkedIn

'Inlichtingendiensten amper gecontroleerd'

Kamerlid Ton Heerts van de PvdA vindt de parlementaire controle op de inlichtingendiensten AIVD en MIVD te summier. 'Dat kun je bijna geen controle meer noemen.' Hij wil meer openbaarheid, tenzij dat echt niet anders kan.
1 reactie
Kamerlid Ton Heerts van de PvdA vindt de parlementaire controle op de inlichtingendiensten AIVD en MIVD te summier. 'Dat kun je bijna geen controle meer noemen.' Hij wil meer openbaarheid, tenzij dat echt niet anders kan.

Aanslagen Amerika
Dat zegt hij in reactie op een bericht uit De Telegraaf. 'Het moet echt anders. Het aantal maatregelen dat sinds de aanslagen in Amerika kan worden genomen, is dramatisch gegroeid. Dat is wel goed, maar het staat niet in verhouding met wat er in het parlement kan worden besproken.' De controle door de Tweede Kamer heeft plaats in besloten bijeenkomsten, waarin de fractievoorzitters van de partijen vertrouwelijk worden geïnformeerd door het kabinet. Heerts wil dat de vakspecialisten uit de Kamer er ook aan te pas gaan komen.

Commissie-stiekem
Tijdens overleg in de Kamer over de inlichtingendiensten vond Heerts op dit punt alleen de SP aan zijn zijde. SP'er Ronald van Raak pleitte ook voor meer openheid, zodat de Kamer de diensten beter kan controleren. VVD en CDA hielden het erop dat de fractievoorzitters hun werk kunnen doen in wat wel de commissie-stiekem wordt genoemd.

Serieus
CDA'er Raymond Knops vindt wel dat de fractievoorzitters deze taak serieus moeten nemen door de vergaderingen van deze commissie ook bij te gaan wonen. Nu gebeurt dat lang niet altijd.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door W. Wilkens (schrijvende) op
Geheime diensten worden per definitie tegen eigen burgers ingezet. Dat blijkt onuitroeibaar. Verder zien ze overal en jagen ze nog steeds op communisten.
Ze hebben, in Nederland tenminste, ook de vingerafdrukken e.d. van alle burgers, maar kunnen nog geen terrorist vangen.
Zie Moskou in het zicht van FSB en de Loebjanka!

Ik wens dit Kamerlid alle succes toe, maar: 't wordt niets.
Zijn eigen minister Ter Horst maakte wat dit betreft als niets klaar!

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners