of 63966 LinkedIn

'Houd rekening met zomer vol overlast'

Nederland moet deze zomer rekening houden met meer overlast. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de 'naweeën van de lockdown'. Dat uit zich volgens hem in een enorme drukte in de buitenruimte en illegale feesten. 'Mensen hebben een grote behoefte naar buiten te gaan.'
1 reactie

Nederland moet deze zomer rekening houden met meer overlast. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de 'naweeën van de lockdown'. Dat uit zich volgens hem in een enorme drukte in de buitenruimte en illegale feesten. 'Mensen hebben een grote behoefte naar buiten te gaan.'

Geven en nemen

Alleen al in zijn stad Nijmegen waren er dit weekeinde meerdere bijeenkomsten in onder meer parken waarop honderden jongeren afkwamen. 'Het maandenlange binnen zitten, moet eruit. Daar blijven we nog wel even last van houden', verwacht de burgemeester. Het aantal overlastklachten nam tijdens de coronacrisis flink toe. Mensen zijn meer thuis, horen meer en kunnen minder hebben. Hij voorspelt dat dit nog wel even zo doorgaat. 'Deze zomer is het geven en nemen. Wij moeten accepteren dat mensen, vooral jongeren, behoefte hebben om naar buiten te gaan. Dat gaat overlast geven. Dat wat in toom te houden, vind ik een flinke uitdaging.'


Kleine tv-schermen

Burgemeesters van het Veiligheidsberaad zien geen problemen met kleine tv-schermen op terrassen, omdat mensen daar toch wel naar het EK voetbal gaan kijken op hun eigen apparatuur. 'Want je mag op het terras zijn. Daarvan hebben we er genoeg in Middelburg', zei burgemeester Harald Bergmann maandag voorafgaand aan het beraad. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie liet alvast weten dat rond de eerstvolgende wedstrijd van Oranje (donderdag) nog geen EK-schermen worden toegestaan. 'Vooralsnog mogen schermen maandag ook niet.' Vrijdag bespreekt het kabinet het onderwerp opnieuw.

Lastig te controleren

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's die samen het beraad vormen, zijn tegen grote schermen omdat die lastiger zijn te controleren. De schermen trekken volgens hen grote groepen aan en dan gaan Oranjefans al snel te dicht op elkaar staan. 'Dan houden mensen zich niet aan de anderhalve meter. Een scherm in de openbare ruimte is nu lastig veilig te organiseren', aldus voorzitter Hubert Bruls van het beraad.

Ingrijpen bij excessen

Televisies en andere schermen in voor- en achtertuinen waarop meerdere buren samen een wedstrijd bekijken, staan de burgemeesters doorgaans toe. Alleen bij excessen grijpen zij in. 'Als mensen bijvoorbeeld een straat gaan afsluiten, dan grijpen wij in omdat je geen illegaal feest mag organiseren", legt Bruls, de burgemeester van Nijmegen, uit.

Toenemende druk op buitenruimte

Veel burgemeesters willen 'zodra het kan afscheid nemen van alle maatregelen', zoals burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht het omschrijft. 'Als er geen medische reden meer is, moet je snel alle maatregelen loslaten. Het zou mooi zijn als het kabinet de regels eerder kan afschaffen', zegt Bruls.

Volgens hem neemt de druk op de buitenruimte de laatste tijd enorm toe. 'Je merkt aan alles dat wij naar het eind van de crisis gaan. Wij moeten nog even twee weken doorbijten. Het komt goed', aldus de burgemeester van Nijmegen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het geweeklaag over de openbare orde en de capaciteit van de politie daarvoor moet nu maar eens over zijn. Het is nu vooral tijd om meer aandacht te besteden aan de modernisering van de organisatie, de apparatuur en aan een redelijk goede CAO voor deze organisatie..

Vacatures

Van onze partners