of 60264 LinkedIn

Harde knallen ergernis nummer 1

Vier op de tien Nederlanders ervaren bij de jaarwisseling overlast van vuurwerk. Harde knallen veroorzaken de meeste hinder, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Vier op de tien Nederlanders ervaren bij de jaarwisseling overlast van vuurwerk. Harde knallen veroorzaken de meeste hinder, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Toch maakt het overgrote deel van die mensen (83 procent) doorgaans toch geen melding van de overlast. Degenen die wel een melding of een klacht indienen, zo’n 17 procent, doen dit het vaakst bij de politie of online via het Meldpunt Vuurwerkoverlast.

 

Mannen grootste knallers

Net als in voorgaande jaren steken zes op de tien Nederlanders doorgaans geen vuurwerk af rond de jaarwisseling. Vier op de tien Nederlanders steken dus wel eens vuurwerk af, hoewel de frequentie ervan wisselt. Een op de zeven Nederlanders (15 procent) zegt dit ‘meestal’ of ‘altijd’ tijdens de jaarwisseling te doen. Dat is iets lager dan vorig jaar, toen 17 procent behoorde tot de ‘reguliere’ vuurwerkafstekers. Mannen (48 procent) steken naar verhouding vaker vuurwerk af dan vrouwen (32 procent). Ook dat beeld is ongewijzigd in vergelijking met 2017.

 

Jongeren

Het afsteken van vuurwerk is onder 50-minners net als in eerdere jaren beduidend populairder dan onder ouderen. Bijna driekwart van de jongeren tussen 18 en 24 jaar en ruim de helft van de 25-34 jarigen en 35-49 jarigen steekt wel eens vuurwerk af. Onder de 50-64 jarigen is dit 31 procent en onder 65-plussers 14 procent.


Met de jaarwisseling in zicht heeft I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur voor het vijfde jaar op rij het afsteken van vuurwerk en het verloop van de jaarwisseling onder de loep genomen. Ook de regelgeving rondom het afsteken van vuurwerk en de handhaving is onderzocht, evenals de mate van steun voor alternatieven voor het afsteken van vuurwerk door particulieren. Aan het online-onderzoek deden 3.052 Nederlanders (18+) mee.

 

Lees meer over het onderzoek in Binnenlands Bestuur nr. 23 van deze week

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhoke (rijksambtenaar) op
Wat noem je 'rond de jaarwisseling'? Het probleem met vuurwerk - en die harde knallen - begint al in oktober.

Vacatures

Van onze partners