of 64120 LinkedIn

Halsema verafschuwt dragen Jodenster bij protest

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zegt dat ze 'met afschuw' heeft geconstateerd dat tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen zondag op de Dam mensen een gele Jodenster op hun kleding droegen. 'Ik roep de organisatie van de demonstratie op om het dragen van de ster te veroordelen en te voorkomen dat dit nog eens gebeurt', laat ze weten.
8 reacties

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zegt dat ze 'met afschuw' heeft geconstateerd dat tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen zondag op de Dam mensen een gele Jodenster op hun kleding droegen. 'Ik roep de organisatie van de demonstratie op om het dragen van de ster te veroordelen en te voorkomen dat dit nog eens gebeurt', laat ze weten.

Bijzonder kwetsend

De burgemeester roept alle deelnemers aan de demonstratie op afstand te nemen van dit gedrag. 'Het onbeschrijflijke leed van onze Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog is op geen enkele manier te vergelijken met de problemen die mensen vandaag ondervinden van de coronapandemie', aldus Halsema.

'Ons nationaal monument op de Dam herinnert ons nog elke dag aan deze gitzwarte periode in het verleden. Ik roep iedereen op om respectvol om te gaan met deze historisch beladen plek. Dat juist op de Dam mensen het nodig vinden een gele ster te dragen is dieptriest en bijzonder kwetsend voor alle overlevenden en nabestaanden.'

Organisator ondersteunt oproep

In Amsterdam kwamen zondag ruim 20.000 mensen af op een protest tegen de coronamaatregelen. Ze verzamelden zich op de Dam en liepen vervolgens in een grote optocht door het centrum. Zo'n zestig organisaties waren vertegenwoordigd. De organisator van de demonstratie, Michel Reijinga, zegt in een reactie op 'persoonlijke titel en namens Nederland in Verzet' volledig achter de oproep van Halsema te staan. Hij zegt dat zijn opa en oma met een ster op gelopen hebben, 'dus op mijn pagina geen ster, geen vergelijkingen'.

Apartheid

'Maar ik heb een achterban van meer dan 50.000 mensen. Als er dan vijftig tussen lopen met een ster, ben ik daar niet blij mee, maar dan kan ik ze dat niet verbieden', vervolgt hij. 'In '40-'45 is apartheid gecreëerd voor de Joden en in '20-'21 wordt apartheid gecreëerd voor niet-gevaccineerden, dus ik begrijp dat die mensen die vergelijking maken. Conform mijn achtergrond is het niet geplaatst dat ik dat doe, maar ik begrijp het wel.'

Pervers
Aron Vrieler, onderzoeker antisemitisme bij CIDI, noemt het dragen van een Jodenster tijdens dit soort demonstraties een 'ernstige bagatellisering van de holocaust'. 'Het is kwetsend voor de nabestaanden van de holocaust, maar op zichzelf ook zorgwekkend dat mensen bereid zijn zo ver te gaan zonder na te denken wat dat betekent.' Volgens hem is er van een vergelijking betreffende 'apartheid' in de verste verte geen sprake. 'Het dragen van een jodenster onder deze omstandigheden is niet strafbaar, maar op zichzelf al kwetsend genoeg. De mensen die de ster dragen maken misbruik van leed voor hun eigen politieke agenda en dat is pervers.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Ongevaccineerden lopen het meeste risico, dat is evident. Van de bewuste weigeraars is het dus een keuze om mogelijk (ernstig) ziek te worden. So be it, tot zover geen probleem. Ware het niet dat al die zieken nog steeds het risico opleveren van een overbelaste gezondheidszorg. Maar ook de 700.000 mensen die geen vaccin mogen krijgen lopen door de non-vaccers extra risico's. Dat de bewuste non-vaccers uiteindelijk worden beperkt in hun bewegingsvrijheid is een kwestie van "damagecontrol". So be it.
Door Ducky (Ambtenaar) op
Hypocrisie en selectieve verontwaardiging alom. Het gepeupel gaat mee in de verdeel en heers tactiek om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. Nog niet heel lang geleden was een Groenlinks (kandidaat-)kamerlid actief aanwezig bij antisemitische demonstratie (o.a. Moslim Broederschap). Hier werden vlaggen getoond met hakenkruizen en de Israëlische vlag naast elkaar. De verontwaardiging was er wel maar veel minder dan nu het geval is. Tja.....
Door Spijker (n.v.t.) op
Het is gewoon heel simpel. Corona is voor mensen een uiterst gevaarlijke pandemie dat is inmiddels wel gebleken en bewezen. Als je je niet wilt laten vaccineren sluit je jezelf buiten het meedoen aan/met veel activiteiten van de samenleving. Je kunt niet van bijna heel Nederland (inmiddels ca. 85%) verwachten dat zij zich onvoldoende kunnen bewegen (werken, deelnemen aan evenementen, bioscopen, restaurants, café's etc.) en gevaar laten lopen omdat 15% zich tegen vaccinatie verzet. Met officiële indicatie is (wellicht) een uitzondering te maken voor degenen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren. Maar dat zijn er niet zoveel.
De achterban van Michel Reijinga houdt overigens met 10.000 wel op.
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Helaas ontbreekt het ons nog wel eens aan "historisch besef". De Jodenster dragen door deze demonstranten is volstrekt ongepast. Deze oproep van Halsema is volstrekt legitiem, het halfbakken afstand nemen van Michel Reijinga is moeilijk te bevatten, maar helaas realiteit.
Door W. van den Bosch op
Overdrijven is ook een vak. Er liepen geen 200.000, maar 20.000 koekwausen mee. De grote meerderheid is gevaccineerd en zal dit clubje door Youtube geïnspireerde "zelfdenkers" geen seconde op het terras.
Door Martin op
Volgens de politie liepen er 200.000 mensen mee. Nadruk leggen op 50 mensen die iets doen dat niet goed is, is 199.950 mensen demoniseren die zich uitstekend hebben gedragen.
Door Zipje (gemeenteambtenaar) op
@ Henk: Je kunt niemand verplichten zich te laten vaccineren maar wat mij betreft komen de ongevaccineerden niet meer in stadions, concertzalen, bioscopen, cafés, discotheken, openbaar vervoer etc.
Door Henk op
natuurlijk niet oké …. Maar als je kijkt hoe mensen worden buitengesloten en worden weggezet door de vaccinatie boys, de jong en Rutte, dan snap ik dat wel….
Zij hebben teweegbracht gezaaid in deze samenleving en als Halsema ballen heeft zegt ze daar wat van….

Vacatures

Van onze partners