of 62812 LinkedIn

Halsema benadrukt belang afstand houden

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft donderdagmiddag in de gemeenteraad nogmaals het belang benadrukt van voldoende afstand houden om ervoor te zorgen dat het coronavirus niet verder oplaait in de hoofdstad. 'We zien dat mensen steeds slechter luisteren en er niet zoveel zin meer in hebben. Maar realiseert u zich wel dat geen afstand houden ook het welzijn van deze prachtige stad in gevaar kan brengen.'
Reageer

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft donderdagmiddag in de gemeenteraad nogmaals het belang benadrukt van voldoende afstand houden om ervoor te zorgen dat het coronavirus niet verder oplaait in de hoofdstad. 'We zien dat mensen steeds slechter luisteren en er niet zoveel zin meer in hebben. Maar realiseert u zich wel dat geen afstand houden ook het welzijn van deze prachtige stad in gevaar kan brengen.'

Escalatieladder

De gemeenteraad was bijeen in een extra vergadering om te praten over de toename van het aantal besmettingen in de hoofdstad. Volgens Halsema wordt er samen met het kabinet gewerkt aan een zogenoemde escalatieladder, waarmee het aantal maatregelen kan worden opgeschaald als dat nodig is. Daarbij wordt gekeken naar het aantal besmettingen en clusters, het bron- en contactonderzoek en het aantal ziekenhuisopnames.

Ongewenste maatregelen

Halsema kondigde eerder deze week namens de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland strenger toezicht aan op onder meer horeca, maar zei toen ook dat drastischere maatregelen nodig zijn als het aantal besmettingen niet afneemt. 'Als het blijft stijgen, dan komen we dichterbij de maatregelen die we niet willen', herhaalde ze in de raad. Ze doelde daarmee bijvoorbeeld op het ontmoedigen van toeristen naar de stad te komen of een gedeeltelijke lockdown.

Code oranje of rood

De burgemeester zei dat niet alleen Amsterdam het daarbij voor het zeggen heeft, maar dat ook Europa kan besluiten dat de stad een code oranje of rood krijgt, zoals dat op andere plaatsen al is gebeurd. 'We hopen dat dat niet gebeurt.' De partijen in de raad hadden ook vragen over het capaciteitsgebrek bij de GGD, waardoor het bron- en contactonderzoek de afgelopen weken niet volledig kon worden uitgevoerd. Tijdens een technische sessie die voorafging aan het debat verzekerde GGD-directeur José Manshanden dat dit volgende week weer mogelijk is omdat er dan weer voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid.

Op Wallen minste mondkapjes

De mondkapjesplicht die sinds 5 augustus geldt op een aantal drukke plekken in Amsterdam wordt op dit moment het slechtst nageleefd op de Wallen. Het beeld tot nu toe is dat hier 20 procent van de bezoekers uit zichzelf een mondkapje draagt, werd gemeld tijdens een technische sessie over de coronamaatregelen van de gemeenteraad. Nadat mensen hierover zijn aangesproken, doet uiteindelijk 80 procent er eentje op. Volgens een woordvoerster van de gemeente gaat het om een voorlopig en wisselend beeld, aangezien de officiële evaluatie van het experiment met de mondkapjesplicht pas eind augustus plaatsvindt. De reden dat op de Wallen zo weinig mensen een mondkapje dragen, heeft te maken met het wisselende publiek van dagjesmensen en toeristen.

'Zeer terughoudend'

Wie zich niet aan de mondkapjesplicht houdt, riskeert een boete van 95 euro. Burgemeester Halsema zei dat er tot nu toe weinig boetes zijn uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje, omdat het Openbaar Ministerie nog geen code voor de boete - waarop die moet worden geschreven - had bepaald. Inmiddels is dat wel gebeurd, hoorde ze tijdens de vergadering. Volgens de burgemeester konden er wel bekeuringen worden uitgedeeld aan de hand van het niet houden aan de 1,5 meter afstand en het geen gehoor geven aan een ambtelijk bevel. Aangezien het dan gaat om een bedrag van 395 euro, is hier tot nu toe "zeer terughoudend" mee omgegaan, aldus Halsema.

'Behoorlijke gedragsverandering'

Volgens politiecommissaris Jan Pronker heeft er sinds het kabinet de maatregelen versoepelde een behoorlijke gedragsverandering plaatsgevonden. Handhaving alleen kan in zijn optiek het tij niet keren en moet een aanvulling zijn, zoals op de eerdere intelligente lockdown wat volgens hem goed werkte. Het dragen van mondkapjes werd volgens Pronker in het begin goed nageleefd maar het is inmiddels verslapt. 'Als we mensen erop aanspreken, zetten ze hem wel op om hem vervolgens 15 tot 20 meter verderop weer af te zetten.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners