of 62812 LinkedIn

Grapperhaus: politie kan rellen aan

De politie kan voorlopig de demonstraties en rellen in Nederland aan. De Koninklijke Marechaussee heeft geholpen en blijft dat ook doen. 'Er is geen sprake geweest dat het leger bijstand heeft moeten verlenen in het land', zei minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) na afloop van het Veiligheidsberaad maandag.
10 reacties

De politie kan voorlopig de demonstraties en rellen in Nederland aan. De Koninklijke Marechaussee heeft geholpen en blijft dat ook doen. 'Er is geen sprake geweest dat het leger bijstand heeft moeten verlenen in het land', zei minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) na afloop van het Veiligheidsberaad maandag.

Geen militair geweld

'De politie kan het aan. Ze heeft de prioriteiten helder. Zij krijgt hulp van boa's, jongerenwerkers en straatcoaches. We gaan het niet oplossen door er zelfs militair geweld bij te halen', zegt voorzitter Hubert Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is.

'Crimineel gedrag'

Afgelopen weekeinde liep het op meerdere plekken in het land uit de hand. Volgens de minister is er een kleine groep mensen die 'crimineel gedrag' vertoont. 'Die kleine groep is gaan zieken en saboteren. Wat we in Amsterdam op het Museumplein hebben gezien, heeft niets met demonstreren te maken. De politie aanvallen, vernielingen en plunderingen plegen, staat heel ver af van demonstreren.'

Demonstreren alleen bij daglicht

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben maandag afgesproken dat demonstreren voortaan alleen mag met een maximaal aantal mensen, bij daglicht en als er voldoende ruimte is op aangewezen locaties. 'Wij willen echte demonstranten de ruimte geven', aldus Bruls.

'Ophitsende termen helpen niet'

Hij wil een duidelijk onderscheid maken tussen relschoppers en mensen die demonstreren tegen coronamaatregelen. 'Het is van belang om nu het hoofd koel te houden. Allerlei ophitsende termen helpen niet.' Hij roept op om 'amokmakers niet in de kaart te spelen' en op te passen met sociale media. Die hebben volgens hem bijvoorbeeld een versterkend effect. 'Op basis van geruchten op sociale media nemen winkeliers allerlei maatregelen om hun zaak te beschermen. We moeten elkaar niet gaan napraten. Het belangrijkste is nu rust. Pas op met grote woorden.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (werkt vreedzaam thuis) op
@Justus: echt wel onzin. De door jou gesuggereerde causaliteit tussen de rellen en de bruiloft van Grapperhaus is evenzeer het belachelijk maken van mensen. Ook levert het geen enkel bijdge aan een zinvolle discussie zoals u in uw tweede onderschrift suggereert. En overigens is de hoogte van de Corona-boete en de aantekening in de justitiële documentatie (in de volksmond strafblad) niet aangepast omdat Grapperhaus ook zo'n boete kreeg opgelegd, maar omdat de meerderheid van de Tweede Kamer die aanpassingebn wilde.
@Joop: De Beijerlandselaan ligt in Zuid. Niet verwonderljik dat uw dochter meent vooral die categoriën te hebben gezien. Maar in Eindhoven zag ik vooral van die Pegida-figuren. En die hebben wel wat met die twee politici.
Door Petersen op
deze overheid kan door het liberale denken en eerdere bezuinigingen niets meer aan. Waar is het een zooi?
- pas 90 duizend mensen gevaccineerd
- veel te laat met beleid en richtlijnen op testen
- geen defensie
- belasting dienst die discrimineert
- private wins bejag: Leisurelands bouwt maar sauna door in natuurgebieden, overbodige windmolens en zonnepanelen, reinigingssysteem, etc
- de zorg is kapot gemaakt

Ga zo maar door! Gek?
Door drs. E. Nabled op
Zie toch eens de arrogantie van die Grapperhaus: hij legt al bij voorbaat de schuld bij de politie als die het niet (b)lijkt aan te kunnen. En zelf de meest basale regels aan zijn laars lappen.
Door Joop op
@ Rood Hesje. Mijn dochter woont met haar vriend bij de Beijerlandselaan in Rotterdam, heeft gisteren veel gefilmd en zei dat bij het geweld en de plunderingen vrijwel alleen jonge mannen van Turkse, Marokkaanse en Kaap Verdische afkomst betrokken waren. Die hebben niet veel met Baudet. Wel met Denk, NIDA en Groen Links. Maar ook zij hebben weinig te verliezen, ben ik bang.
Door Justus op
Niks geen onzin, Rood hesje. Het gaat om naleven van regels. Als zelfs de hoogste verantwoordelijke in dit land,de Minister van Justitie, zich niet aan de in dit land geldende regels houdt, dan is dat het begin van de ellende. Want hoe reageerde de regering daarop? Direct werden de regels aangepast (schrappen strafblad), zodat Grapperhaus zonder vervelende aantekening kon aanblijven. Natuurlijk praat ik geweld niet goed. Dat heb ik trouwens geen enkele politicus horen doen, ook niet de door u genoemde.

Overigens moet mij van het hart dat u een vervelende manier (ik zeg het vriendelijk) van reageren heeft. Het belachelijk maken van andere mensen is geen goede basis om tot een zinvolle discussie te komen.
Door Rood Hesje (werkt vreedzaam thuis) op
@Justus: excuseer! Wat een onzinstelling. Alsof we die rellen aan Grapperhaus persoonlijk kunnen toerekenen. En wat denkt u dan van de uitspraken van onze nationale viruswappie, de heer Bidet - oh sorry Baudet - die door onzin en misinformatie te verspreiden een voedingsbodem schept voor de gedachte dat geweld tegen de overheid mag!?
Door Justus op
Onrust en rellen in Nederland. Maar laten we niet vergeten:

Het begon allemaal met de bruiloft van Grapperhaus...
Door Joop op
@ Wietske. Hoe moeilijk het soms ook was - ik, haar partner, ben ook een groot risico - heeft mijn vrouw als lerares altijd dorgewerkt. Zij heeft 1 keer klachten gehad, die mogelijk op Corona konden wijzen. Direct getest,door GGD na aanvraag, negatief resultaat. En nu mogelijk al haar gegevens inclusief BSN verkocht. We weten niet wat er hierdoor weer kan komen; zij was al gespannen en is nu ten einde raa. Allemaal door de overheid.
Door Wietske op
De politie kan dit niet aan door de bezuinigingen van deze rechtse kliek.
Door drs. E. Nabled op
Lijkt me echt heel moeilijk werken voor een minister van Veiligheid en Justitie die met een grote bek anderen de maat neemt, terwijl hij zelf maling heeft betoond aan de gedragsregels rondom Covid-19.

Vacatures

Van onze partners