of 58952 LinkedIn

Granaat blijft reden voor vier weken sluiting

Horecazaken in Amsterdam blijven gesloten voor minimaal vier weken als er een handgranaat voor de deur wordt gevonden. In 2017 waren er in Amsterdam twee sluitingen vanwege een handgranaat en in 2018 zijn dat er tot nu toe al drie.

Horecazaken in Amsterdam gaan minimaal vier weken dicht als er een handgranaat voor de deur wordt gevonden. Er was sprake van dat de automatische sluiting afgeschaft zou worden omdat criminelen hier misbruik van zouden maken, maar dat wil waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) niet. Hij kortte de sluitingsduur begin dit jaar al in van drie maanden naar vier weken.

Laatste jaren

In 2017 waren er in Amsterdam twee sluitingen vanwege een handgranaat en in 2018 zijn dat er tot nu toe al drie. Van de jaren voor 2017 zijn geen incidenten met granaten bekend. Het gevaar is dat criminelen die weten dat bij elke dreiging de club, café of winkel voor een minimale tijd gesloten zal worden, om die reden een handgranaat daar zullen plaatsen. Zo kunnen zij beleid misbruiken om bijvoorbeeld de ondernemers af te persen.

 

Niet zoals coffeeshops

Vanwege mogelijk misbruik van het sluitingsbeleid is besloten om coffeeshops niet meer automatisch te sluiten bij een schietpartij. 'Het aantal schietincidenten is sindsdien afgenomen', schrijft Van Aartsen. Maar dit gaat volgens de burgemeester niet op voor de huidige problematiek. 'In tegenstelling tot coffeeshops, betreft het hier een zeer omvangrijke groep ondernemingen' en 'hebben de incidenten bij verschillende typen zaken plaatsgevonden (café, club en winkel)'. Daarom, concludeert de burgemeester, is het niet met zekerheid te zeggen dat het doel was om de zaken te sluiten. Politieonderzoek moet dat uitwijzen.

 

Snel duidelijkheid

'Wij begrijpen dat er na een geweldsincident politieonderzoek moet plaatsvinden', zegt een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), 'maar wij vinden het cruciaal dat een gemeente snel duidelijkheid geeft. Een sluiting dupeert niet alleen horecaondernemers, maar ook medewerkers.' KHN pleit, net als Van Aartsen, voor maatwerk, maar dat hoeft volgens de branchevereniging niet minimaal vier weken te duren.

 

Suzy Wong

Twee van de drie sluitingen in 2018 betroffen de club Suzy Wong. Na de eerste sluiting in januari besloot Van Aartsen om de sluitingsduur in te korten. Omdat het deze club in maart voor de tweede maal overkwam, besloot Van Aartsen de club niet al na vier weken te heropenen, maar langer gesloten te houden. 'Dat vinden wij niet redelijk', zegt gemeenteraadslid Ten Bruggencate (D66). 'Het is natuurlijk een schokkende situatie, maar een sluiting kan criminelen juist in de hand spelen. Zo kunnen ze beleid misbruiken om concurrentie uit te schakelen.'

 

Landelijk probleem

Op meerdere plaatsen worstelt de gemeente met dergelijke problemen. In Rotterdam sloot burgemeester Aboutaleb in januari tijdelijk Club Blu – de bedrijfsleider vertelde het AD dat hij afgeperst werd. In oktober besloot de burgemeester van Eindhoven om Het Stadspaviljoen te sluiten 'omwille van de publieke veiligheid'. In Amsterdam praat een commissie van de gemeenteraad op 23 mei verder over het probleem.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wottsjer (Watcher) op
Gaat het gemeentehuis ook 4 weken dicht als daar een granaat voor de deur gevonden wordt? Of zijn ze daar sowieso te duur voor?
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het blijft een merkwaardige maatregel als daardoor misschien ook wel 'de goeden in plaats van de kwaden' zullen lijden. Het bewijst nog weer eens het onvermogen van de politie om voldoende begeleidend toezicht te houden in dit soort situaties. Maximaal één week sluiting zou feitelijk voldoende moeten zijn.

Vacatures

Van onze partners