of 62284 LinkedIn

Gezin met probleemjongere riskeert uithuiszetting

Woningcorporatie Staedion gaat via de rechter de huurovereenkomst ontbinden van een gezin waarvan een van de kinderen voor ernstige overlast in de buurt zorgt.
6 reacties
De Haagse woningcorporatie Staedion gaat proberen een gezin aan de rand van het centrum uit huis te zetten. Reden is dat een van de kinderen voor ernstige overlast in de buurt zorgt. Staedion gaat de rechter vragen de huurovereenkomst te ontbinden, zo maakte een woordvoerder dinsdag bekend.

Vandaalstraat
De laatste tijd is er veel overlast en vandalisme in de straat. De politie geeft daarom sinds kort de namen van overlastveroorzakers door aan Staedion. De corporatie vraagt hun ouders vervolgens hun kinderen in toom te houden. Anders probeert de woningstichting de huurovereenkomst te ontbinden.


Niets helpt 

Een gezin heeft zich niet bereid getoond wat aan het gedrag van hun kind te doen. Staedion probeert nu deze familie uit huis te krijgen. ,,We hebben het niet over kleinekinderenoverlast’’, legt de woordvoerder uit. Volgens hem is het uit huis zetten ,,een uiterste middel’’ dat de corporatie alleen inzet omdat verder niets helpt.

Aanspreken

Ook elders in Den Haag, in de Vruchtenbuurt, worden ouders van overlastveroorzakers sinds kort aangesproken. Daarbij zijn de corporaties Staedion en HaagWonen en de gemeente betrokken. De woningstichtingen zijn in deze buurt echter nog geen procedures begonnen om mensen uit huis te krijgen.


Zonder toezicht 

Den Haag is niet de enige stad waar corporaties de afgelopen tijd jongerenoverlast op deze manier tegengaan. In maart oordeelde de rechter dat een man in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn huis uit moest. Corporatie Mitros had daarom gevraagd. Reden was dat zijn twee zoons ernstige overlast veroorzaakten. Volgens de rechter schoot de man tekort in zijn rol als toezichthouder van zijn kinderen.


Optie 

Sommige corporaties in de rest van het land sluiten niet uit ook dit soort maatregelen te nemen. Eigen Haard uit Amsterdam bijvoorbeeld heeft ouders nog niet gemaand hun kinderen in toom te houden, maar ziet dat zeker als een optie, aldus een woordvoerder. Branchevereniging Aedes heeft geen cijfers over het aantal corporaties dat jongerenoverlast aanpakt door hun ouders uit huis te zetten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Roberto op
@Michiel: je gaat wel heel hard. Bij mijn weten zijn ouders aansprakelijk voor de acties (en de gevolgen daarvan) van hun minderjarig kroost. Als kinderen zich ernstig misdragen, kunnen ouders daarop aangesproken worden. Ouders hebben wat dat aangaat andere middelen dan stoelpoten, maar als je je kids niet opvoedt, ontspoort het op een gegeven moment.

Dat gezegd hebbende: ik begrijp de gemeenten wel, de landelijke politiek vertikt het al jaren om met deugdelijke wetgeving te komen om genoemde problematiek aan te pakken, daarom zoekt men naar alternatieven. De nu gekozen aanpak is haalbaar, kinderen uit huis halen voor heropvoeding mist denk ik een wettelijke basis. Dat je hiermee alleen tuig aan het verschuiven bent, in plaats van het te onttuigen (af te tuigen), wordt op de koop toe genomen.

Aaaa, wat is politiek toch wonderschoon.
Door Michiel Jonker op
Correctie op mijn vorige reactie. De alinea "Vreemd dat een rechter hierin meegaat..." moet worden geschrapt. De rechtszaak moet nog beginnen.
Door Michiel Jonker op
Als die overlast heel groot is, waarom kan de jongere in kwestie dan niet individueel worden aangepakt, door middel van inzet van politie, justitie en gedwongen detentie / jeugdzorg? De bewijslast lijkt me in zo'n geval geen onoverkomelijk probleem.

De nu gevolgde aanpak heeft twee nadelen: (1) Basisbeginselen van de rechtsstaat worden met voeten getreden:
--- Eén individu (de ouder) verantwoordelijk gesteld voor de daden die een ander individu (het kind) zonder zijn goedkeuring pleegt.
--- En vervolgens wordt er een sanctie toegepast die de bestaanszekerheid (huis en mogelijk baan) van de niet-dader aantast.
--- Er ontstaat rechtsongelijkheid tussen ouders die huren en ouders die eigenaar zijn van hun woning. Of mogen eigenaren van woningen straks ook eruit worden gezet als hun kinderen niet sporen?

Vreemd dat een rechter hierin meegaat. Rechters zijn toch de hoeders van onze rechtsstaat?

(2) Deze "oplossing" leidt ertoe dat "gehaaide" ouders het spelletje straks meespelen. Ze doen dan schijnbaar heel coöperatief, maar onderhuids woekert het verzet voort. Wat voor eisen mogen er aan ouders worden gesteld door de overheid? Dat ze hun kinderen aan een tafelpoot vastbinden? Of komen ze dan ook weer in de problemen?

Beter is het om, als een jongere structureel grote overlast veroorzaakt en de thuissituatie daar mede debet aan is, die jongere eerst los te maken uit de thuissituatie en te disciplineren. En dan, misschien pas na geruime tijd, te kijken of het contact op een gezonde manier kan worden hersteld.

Het is ook mogelijk dat het verzoek aan de rechter stiekem niet alleen gericht is op de overlastgevende jongere, maar ook op het verwijderen van de (mogelijk ook niet erg prettige) ouder. Het kind wordt dan mede als middel gebruikt om de ouder weg te krijgen. Dat zou een vorm van machtsmisbruik zijn.

Als we toewillen naar een rechtsstelsel waarin niet alleen individuen aansprakelijk zijn, maar ook collectieve gezinnen of families, dan moeten we allerlei wetten fundamenteel wijzigen. Het doet een beetje aan het Oude Testament denken: "Ik zal uw nakomelingen tot in de zevende generatie achtervolgen" - maar dan andersom.

Dit kan vergaande consequenties krijgen. Bij collectieve verantwoordelijkheid horen ook collectieve rechten. Begrippen als "familie-eer" en het verdedigen daarvan, komen dan weer in het vizier. Je kunt moeilijk een oer-hollandse "woningcorporatie-sharia" instellen en dan verwachten dat bewoners daar voor zichzelf geen consequenties aan verbinden. Aan beide uiteinden van het politieke spectrum zou men daar waarschijnlijk niet gelukkig mee zijn.
Door Jan Beerenhout azn (Ambt.Bestuurscontacten b.d.Voorpost-ambtenaar Ind.Brt) op
Goed zo: uit huis gezet = weg ermee, maar hoe is de (dwang-)herhuisvesting en (dwang-) opvang elders geregeld? Je schiet er toch geen fluit mee op als je het probleem van de ene naarvde andere buurt verkast?
Door Jos Praat (beleidsadviseur) op
Klinkt goed. Maar: waar gaan die gezinnen die worden uitgezet heen? De straat op? Andere -hufterproof- woning? Ben ik zeer benieuwd naar
Door paul (ambtenaar) op
Lijkt me een verhelderende aanpak. Ik ben benieuwd naar het resultaat, vooral in preventieve zin. Dit middel geeft een mooie stok achter de deur.

Vacatures

Van onze partners