of 60220 LinkedIn

Gemeenteraad niet blij met stoere taal burgemeester

Burgemeester Albert van den Bosch
Burgemeester Albert van den Bosch
21 reacties
'Geweldig. Sla ze maar verrot. Ik heb zelf ook een hockeystick op een strategische plek.' De burgemeester van Zaltbommel, Albert van den Bosch, reageerde in de regionale krant nogal blij verrast toen hij hoorde dat een winkelier zijn overvallers met ‘een karatetrap’ heeft afgeserveerd. De gemeenteraad stoort zich aan de ‘stoere taal’.

Matiging 
‘De burgemeester roept dit overenthousiast in een beetje overmoedige bui,’ zegt Henk den Hartog, voorzitter van de SGP, de grootste fractie in Zaltbommel. Dat de burgemeester blij is dat de overvallers zijn afgeweerd, begrijpt Den Hartog goed, maar volgens hem was enige matiging in het enthousiasme over het geweld beter geweest voor de burgemeester. ‘De burger prikt zo door deze stoere taal heen, als het niet gepaard gaat met meer politie-inzet of andere maatregelen.’

Veroveren
Het is niet de eerste keer dat burgemeester Van den Bosch nogal uitgesproken van zich doet horen. In maart dit jaar riep Van den Bosch, die toen zelf werd bedreigd door Marokkaans-Nederlandse jongeren uit zijn eigen gemeente, in een interview met Binnenlands Bestuur op tot strijd in eigen land ‘om de straat terug te veroveren’. In plaats van geld voor vliegtuigen voor ‘vage oorlogen in verre landen’, zou er meer politie moeten komen.

Alcohol
Volgens SGP-er Den Hartog moet de ‘stoere taal’ van de burgemeester op z’n minst gepaard gaan met maatregelen die genomen kunnen worden. ‘Zolang wij hier in deze gemeente evenementen toestaan waar alcohol een hoofdrol speelt, waar mensen ladderzat worden, dan zijn we verkeerd bezig. Als je weet dat daar ook niet wordt gekeken of ze nou 16 jaar zijn of niet.. Dan roep ik ook op tot het tonen van daden, in plaats van woorden.’

Bühne
Ook D66 hekelt de toon van de burgemeester. ‘Wij hebben begrip voor mensen die zich verdedigen tegen roof, en ook de burgemeester mag daar begrip voor tonen. Maar het past een vertegenwoordiger van het openbaar bestuur niet om geweld te verheerlijken, die moet erboven staan en zich inzetten voor openbare orde en veiligheid. Als je dat nalaat is het vooral een praatje voor de bühne.’ zegt D66-fractievoorzitter Frits van der Schans.

Ontslag
Dat de burgemeester voor meer politie-inzet afhankelijk is van korpsbeheerder Thom de Graaf, is voor Van der Schans geen excuus. ‘Als hij niet aan de korpsbeheerder duidelijk kan maken dat extra inzet nodig is of dat er andere prioriteiten moeten komen, maar wel dit soort grote woorden heeft, dan kan hij beter ontslag nemen.’

Eigenrichting
Zelfs VVD-fractievoorzitter Koos de Looff, die in eerste instantie het meeste begrip toont voor zijn partijgenoot, wijst erop dat de burgemeester moet waken voor het beeld dat hij voor ‘eigenrichting’ is. ‘We leven wel in een rechtsstaat.’ Maar De Looff denkt dat Van den Bosch met zijn forse uitspraken in ieder geval aan iedereen aangeeft dat er meer politie-inzet moet komen. ‘Want je vraagt je wel eens af of meneer De Graaf wel weet waar Zaltbommel ligt.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Scarlatti Bombatti (Manager) op
Het is al een wat 'late' reactie, maar ik wil de burgemeester alsnog mijn complimenten geven. Het kan me eerlijk gezegd niet schelen of hij 'het licht' zag voor of na Opsteltens uitspraak, Voortschrijdend Inzicht is altijd toe te juichen, helaas voor zijn 'bestuur' die dat geluk niet hebben! Mijn dochters zijn in dat eens zo leuke stadje geboren... wie weet kan ik er nog ooit terugkeren en in VRIJHEID leven!
Door Cees Billevlees (Directeur) op
Wat een zootje azijnpissers daar in die fractie van Zaltbommel. Eindelijk iemand die de algemene gevoelens van de nederlander raak verwoord en hoppa, brandt maar weer af. Ipv een standbeeld voor zoveel begrip krijgt de burgemeester goedbedoelde prietpraat over zich heen waarmee we anno 2010 geen overvaller meer van ons lijf slaan. Waarschijnlijk allemaal oude mannetjes daar in de gemeenteraad.
Door T. Papa op
Hulde voor de Edelachtbare heer van den Bosch, evenals de filiaalhouder van Blokker die onderhand door bestuursfalen met gevaar voor eigen lijf en leden de rovers te lijf ging.
Heren wethouders kom uit uw ivoren toren, en zie wat uw zwakheid aanricht!
Door Venema op
Zozo, dus de gemeenteraad is niet 'gelukkig' met de 'stoere taal'? Nou, lafhartige downplayende ambtenaartjes: WIJ WEL. Die man verdient een lintje, samen met die bedrijfsleider van de Blokker!
Door Wiet ten Doeschate (directeur ixad, vormgeving, communicatie, marketing) op
'... een hockeystick op een strategische plek.' En dat in een land waar je als burger met minder vertrouwen in de overheid als beschermer bij de eerste beste fuikcontrole op de bon geslingerd wordt voor het in je auto hebben van een honkbalknuppel.
Door Pino (beleidsmedewerker OOV) op
Wordt gezegd beetje overenthousiaste reactie vanuit de SGP. Tuurlijk, en binnenskamers zijn ze het hier voluit mee eens. Uitstekende reactie van de burgemeester! Afknuppelen dat tuig dat meent met hun poten aan andermans spullen te moeten zitten. Ohnee, dat is ook weer een te enthousiaste reactie..., de kop in het zand steken heet dat. Minister Opstelten eist niet voor niets dat er een einde moet komen aan de overvalgolf.
Door Hans Guldemond (Directeur Veiligheids Advies Centrum) op
Een duidelijke uiting van frustratie. Zo kunnen we de reactie van Burgemeester Van den Bosch wel noemen. Dat hij zich wat minder "diplomatiek" uitdrukt kunnen we de man niet kwalijk nemen. Soms is boute taal noodzakelijk om door te dringen en de aandacht te vragen. Jaren van politieke correctheid en het pappen en nathouden heeft geleid tot de huidige totaal ontspoorde situatie. De kop in het zand-politiek werpt al jaren " zijn vruchten" af maar ach, zo zal de gemiddelde politicus denken, het is ver van mijn bed en woning.

Ik vind dat we trots moeten zijn op de bestuurders die wel hun nek durven uitsteken. Dat zijn de mensen waar we in de toekomst iets positiefs van kunnen verwachten. Niet gelijk met de bijl klaar staan om hem of haar de kop af te hakken want daar zal Nederland niet leefbaarder van worden. Ook de media zal haar verantwoordelijkheid moeten nemen.
Door Joschke op
Opmerkelijk is dat deze burgemeester populistisch is. Hij schreeuwde dit pas uit nadat Opstelten, beiden VVD'ers stoere taal bezigden... dus gebakken lucht.
Door Mijn Mening op
Je moet zeker ook van die gemeenteraad JA en AMEN roepen tegen een overvaller? En zonder meer je hebben en houwen afgeven? Zeker raadsleden die de werkelijkheid nog steeds niet snappen en willen doorgaan met pappen, nathouden, praten met een kopje thee en een koekje? Slappe was, die juist meer van die onwijze figuren laten groeien. Die burgemeester had gelijk met zijn uitspraken. Nou de rest nog. Ons wetboek van Strafrecht is inmiddels verworden tot een "Wetboek" van ONRECHT!
Door fons (adv.) op
Prima burgemeester, man van de gemeente en gelukkig niet van het gouvernement. De laatste barst van "de boel bij mekaarhouders". Want je zou eens stemmen kunnen verliezen, nietwaar PvdA en D66???

Vacatures

Van onze partners