of 62812 LinkedIn

Gemeenten mogen illegaal vuurwerk inzamelen

Mensen die al vuurwerk in huis hebben, mogen dit straks misschien inleveren bij hun gemeente, zonder dat ze worden vervolgd voor vuurwerkbezit. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kwam eerder deze week met het idee voor zo'n ‘generaal pardon’. Het kabinet is er enthousiast over en ook het Openbaar Ministerie (OM) werkt mee, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus.

Mensen die al vuurwerk in huis hebben, mogen dit straks misschien inleveren bij hun gemeente, zonder dat ze worden vervolgd voor vuurwerkbezit. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kwam eerder deze week met het idee voor zo'n ‘generaal pardon’. Het kabinet is er enthousiast over en ook het Openbaar Ministerie (OM) werkt mee, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus.

Vrijwaring
Verschillende burgemeesters waren al blij met het voorstel van Aboutaleb en drongen er bij minister Grapperhaus op aan dit mogelijk te maken. Hij is in gesprek gegaan met de landelijke leiding van het OM en heeft een 'vrijwaring' afgesproken. Het OM zal daarom niet achter vuurwerkbezitters aangaan als zij uit eigen initiatief de pijlen en fonteinen inleveren. Vrijwel al het vuurwerk is dit jaar verboden. Boven het algemene verbod op zwaar vuurwerk dat eerder was aangekondigd, komt een eenmalig verbod op het lichtere vuurwerk om zorgmedewerkers te ontzien.

Gemeenten nemen voortouw
Nu wordt nog gekeken hoe het plan kan worden uitgewerkt. Belangrijk is volgens Grapperhaus vooral dat het vuurwerk ‘veilig ingeleverd, veilig vervoerd en veilig wordt opgeslagen’. Dat betekent niet dat er een landelijk inzamelpunt komt. Minister Grapperhaus benadrukt dat gemeenten het voortouw nemen. ‘Wij helpen eraan mee, we kijken zeker mee, maar hier hebben we ook te maken met de lokale verantwoordelijkheden.’

Inleverdagen G4
Later op vrijdag lieten G4-steden Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht weten inderdaad met een vuurwerk-inleveractie te komen. Mensen kunnen tot 25 kilo vuurwerk inleveren, zonder dat ze daarvoor een boete of strafblad krijgen. De inleveractie vindt per gemeente op verschillende dagen en locaties plaats. In Rotterdam begint de actie op 22 december, in Utrecht op 23 december, in Amsterdam op 24 december en in Den Haag op 28 december. Op de websites van de gemeentes is meer informatie te vinden over de precieze locaties waar het vuurwerk afgeleverd kan worden.

Lopend of met eigen vervoer

Alle soorten vuurwerk kunnen worden ingeleverd, dus ook zwaar vuurwerk dat al illegaal was voor het vuurwerkverbod. Vanwege veiligheidsredenen is het wel de bedoeling dat mensen lopend of met eigen vervoer naar de inleverlocatie te komen. Het is niet toegestaan met het openbaar vervoer naar een locatie te gaan. Een gespecialiseerd bedrijf neemt het vuurwerk in, slaat het tijdelijk op en vervoert het daarna naar een locatie waar het vernietigd wordt. Dat gebeurt op een zorgvuldige en veilige wijze, aldus de gemeenten.


Advies over tijdelijk vuurwerkverbod
Eerder deze week bracht de Raad van State (RvS) advies uit over het tijdelijk vuurwerkverbod dat is uitgevaardigd om de zorg te ontlasten in de coronacrisis. Volgens de RvS is het aannemelijk dat door het verbod op de verkoop van vuurwerk een grote voorraad consumentenvuurwerk zal moeten worden opgeslagen. ‘Die opslag moet voldoen aan de regels van het Vuurwerkbesluit.’ In de toelichting van dat besluit wordt de verwachting uitgesproken dat in Nederland en Duitsland voldoende opslagruimte beschikbaar is. ‘Maar die verwachting wordt niet nader toegelicht, terwijl dat vuurwerk veilig zal moeten worden opgeslagen en er zekerheid moet zijn dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan.’

Geef inzicht in hoeveelheid vuurwerk
De Raad van State adviseert daarom inzicht te geven in hoeveel vuurwerk naar verwachting moet worden opgeslagen in relatie tot de totale beschikbare opslagcapaciteit. Daarnaast zou inzichtelijk gemaakt moeten worden hoe zal worden omgegaan met vuurwerk dat niet volgens de daarvoor geldende regels kan worden opgeslagen. (Redactie/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gert op
Je kunt natuurlijk ook tot de volgende jaarwisseling wachten met afsteken

Vacatures

Van onze partners