of 64204 LinkedIn

Gemeenten moeten galerijen controleren

Nederlandse gemeenten moeten de galerijen van flats scannen op gebreken, waardoor afbreken en instorten mogelijk is zoals vorige week maandag gebeurde bij de Antillenflat in Leeuwarden. Dat zegt directeur Wico Ankersmit van de Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland (VBWTN).
2 reacties
Nederlandse gemeenten moeten de galerijen van flats scannen op gebreken, waardoor afbreken en instorten mogelijk is zoals vorige week maandag gebeurde bij de Antillenflat in Leeuwarden. Dat zegt directeur Wico Ankersmit van de Vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland (VBWTN).
Overeenkomsten
Over een lengte van vier tot vijf meter stortte de bovenste galerij van de Antillenflat in, die in de val alle onderliggende galerijen meesleurde. De oorzaak wordt nog onderzocht. Ankersmit zegt dat er zeer waarschijnlijk overeenkomsten bestaan met andere flats in Nederland, omdat de jaren zestig van de vorige eeuw de hoogtijdagen waren van de galerijflatbouw en de hoogbouw in Nederland. De Antillenflat is gebouwd in 1966.

Risico's
Split level flats zoals de Antillenflat zijn overigens niet op heel grote schaal gebouwd in Nederland, aldus Ankersmit. ,,Maar dezelfde detaillering met galerijen of balkons als deze komt wel veel vaker voor", zegt hij. Gemeenten doen er goed in de woningvoorraad in hun gebied te controleren op risico's en eigenaren daarop te attenderen, meent de VBWTN.

Kostbaar
De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van een gemeente zal, als er duidelijke zichtbare gebreken zijn zoals betonrot, kunnen ingrijpen. Maar die heeft niet de middelen en mogelijkheden alle betonconstructies preventief op gebreken te controleren door middel van bijvoorbeeld radardetectie. ,,Dit zijn zeer kostbare onderzoeken."

APK
Volgens Ankersmit is er in Leeuwarden geen sprake van betonrot. ,,Zeer waarschijnlijk heeft het verzwakkingsproces binnen in de constructie plaatsgevonden. Met ook weer waarschijnlijk een te lichte betondekking, maar onderzoek moet dat uitwijzen." Volgens de vereniging zou er, om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, een APK voor de bestaande gebouwenvoorraad moeten komen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wico Ankersmit (Diercteur VBWTN) op
De verantwoordelijkheid bij de eigenaar, was juist de kern van mijn reactie. zie www.bwtinfo.nl maar het ANP heeft het juist omgedraaid!
Door jan op
En daar gaan we weer: een incident, waarop meteen regelgeving gemaakt moet worden.
En de overheid is uiteraard verantwoordelijk, en niet de flatbezitter.
Dergelijke reacties zorgen voor een steeds uitdijende overheid. qwie voro minder overheid kiest, moet ook kiezen voor meer eigen verantwoordleijkheid. Maar dat laatste lijkt men niet te willen..

Vacatures

Van onze partners