Gemeente machteloos tegenover taxihufters

3000 anonieme chauffeurs
‘Het is voor ons vechten met één hand op onze rug,’zegt gemeentewoordvoerster Carlijn van Dongen, ‘we kunnen helaas niet zoveel. Het is wel altijd belangrijk om klachten te melden zodat we weten welke chauffeurs het zijn.’ De gemeente heeft nog geen zicht op het precieze aantal klachten van burgers met oud en nieuw, maar bevestigt dat er elke dag geklaagd wordt over het taxivervoer in de hoofdstad. We willen graag meer grip en invloed op de taximarkt, maar meer dan toezicht houden op een aantal standplaatsen kunnen we nu nog niet. Totdat de taxiwet ingevoerd wordt, rijden in Amsterdam drieduizend anonieme taxi’s rond, met alle gevolgen van dien,’ aldus de woordvoerster.
Juli 2011
Deze maand wordt de Taxiwet in de Tweede Kamer besproken. Als die wordt aangenomen, en dat is de verwachting, kunnen gemeenten waarschijnlijk vanaf juli dit jaar taxichauffeurs verplichten zich aan te sluiten bij een organisatie. Daarbij krijgt de chauffeur een nummer en is hij of zij aanspreekbaar op gedrag, met een royement als sanctie. Maar tot die tijd hebben taxichauffeurs alle ruimte en is het voor de burger een kwestie van uitzingen.
Klachten
Overigens waren op de website van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) gisteren per abuis de klachten van passagiers te lezen. Een van de bezoekers meldt in het door hem ingevulde formulier dat een TCA-chauffeur zijn kinderen met een mes bedreigde. Een ander zegt dat een taxiondernemer hem met de dood heeft bedreigd. TCA laat weten dat de berichten ‘niet openbaar gemaakt hadden mogen worden’. Tot ‘grote spijt’ van de centrale is dat wel gebeurd. De firma gaat bij wijze van excuus iets doen voor de gedupeerde personen, maar weet nog niet precies wat. TCA zegt verder dat niet alle openbaar geworden klachten ook daadwerkelijk over TCA-chauffeurs gaan. De man die met een mes dreigde, zou bijvoorbeeld niet voor de centrale hebben gereden.
Reactie op dit bericht
Succes!