of 65101 LinkedIn

Gelderland pakt ondermijning op bedrijventerreinen aan

De provincie Gelderland gaat ondermijning op bedrijventerreinen aanpakken. Onder projectnaam ‘Theseus’ moet een speciaal team van controleurs en analisten gaan informeren, controleren en doorpakken om criminaliteit aldaar tegen te gaan.

De provincie Gelderland gaat ondermijning op bedrijventerreinen aanpakken. Onder projectnaam ‘Theseus’ moet een speciaal team van controleurs en analisten gaan informeren, controleren en doorpakken om criminaliteit aldaar tegen te gaan.

Te weinig zicht
Er is nu te weinig zicht op criminaliteit op lokale industriegebieden, aldus het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC). Goedwillende ondernemers hebben last van dubieuze zakenmensen die juist gedijen bij anonimiteit en afgelegen locaties. Project ‘Theseus’ moet voorkomen dat bedrijventerreinen worden gebruikt voor illegale bewoning en als louche ontmoetingsplaatsen of dumpplek van chemisch- en drugsafval.

Flex-team
Deelname aan project Theseus is op verzoek van het lokaal bestuur. Samen met gemeenten gaan medewerkers van Gelderse Omgevingsdiensten, ondersteund door politie en OM, controles uitvoeren. Bij een controle zal een gemeente naast haar eigen capaciteit van boa’s, toezichthouders en juristen, capaciteitsondersteuning krijgen van het zogenoemde ‘Flex-team’. De ‘Theseus-medewerkers’ gaan gezamenlijk controles uitvoeren en maken gebiedsscans op, waarmee inzichtelijk moet worden welke zakelijke activiteiten er plaatsvinden. Ondernemers worden over deze problematiek geïnformeerd. Bij het constateren van misstanden reageert het Flex-team daarop en deelt informatie met partners en gemeenten.

Leemtes in veiligheid opvullen
Voor het project is een stuurgroep in het leven geroepen onder leiding van burgemeester Annet Bronsvoort van de gemeente Oost-Gelre en burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg. Hoewel gemeenten primair verantwoordelijk zijn voor openbare orde en veiligheid wil de provincie Gelderland een rol spelen om te voorkomen dat de problematiek ieder boven het hoofd groeit. ‘Het RIEC heeft signalen over bedrijventerreinen kenbaar gemaakt. Wij pakken de handschoen op deze manier op. Leemtes in veiligheid moeten worden opgevuld’, aldus gedeputeerde Peter van ’t Hoog (ChristenUnie, weerbaarheid).

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners