of 64231 LinkedIn

Geen vergunning voor 538-testfeest

De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van  Fieldlab-testevenementen. 'Oplopende maatschappelijke onrust’ rond het testevenement op 24 april is voor burgemeester Paul Depla reden het af te blazen.
2 reacties

De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van de Fieldlab-testevenementen. De ‘oplopende maatschappelijke onrust’ rond het testevenement op 24 april is voor burgemeester Paul Depla reden het af te blazen.

Veiligheidsrisico's

Volgens hem kan het muziekspektakel hierdoor ‘niet meer veilig en verantwoord in het kader van de openbare orde plaatsvinden’, zo laat de gemeente weten. Depla: ‘De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.’


Negatief advies
Volgens de gemeente liepen de emoties over de Fieldlab proef ‘ontzettend hoog op’. Aan de ene kant meldden ongeveer een miljoen mensen zich aan voor het evenement, maar Breda constateerde ook dat er veel onbegrip was. ‘Door deze maatschappelijke onrust zijn de omstandigheden van het evenement zo veranderd dat het leidt tot onaanvaardbare risico’s voor de openbare en veiligheid. Daarnaast ligt er een negatief advies van de GHOR over het Fieldlab.’ De Bredase gemeenteraad zou maandagavond om 20.00 uur bijeenkomen voor een extra vergadering waarin Depla tekst en uitleg moest geven over de Oranjedag, maar vanwege het afblazen van het evenement is die vergadering uitgesteld naar dinsdag, aldus de gemeente.


'Nooit eerder negatief advies'

De politie van Breda wist dat één organisatie een demonstratieverzoek had ingediend bij de gemeente Breda, maar vooral informele signalen via sociale media over mogelijke acties waren reden om Depla te adviseren geen vergunning te verlenen voor de 538 Oranjedag. 'In de zes jaar dat ik hier burgemeester ben, is het de eerste keer dat ik van de politie een negatief advies over een evenement heb gekregen', vertelde Depla maandag in het Stadskantoor, met uitzicht op het reeds ingerichte festivalterrein.


Enorme polarisatie
'Er is rond dit evenement een enorme polarisatie ontstaan, waarbij het ons duidelijk werd dat er onaangekondigde demonstraties konden komen', meldde Frederiek Schouwenaar, sectorhoofd politie De Baronie. 'Het is vooral de grilligheid die ons zorgen baarde. Bij een aangekondigde demonstratie maak je afspraken, bij onaangekondigde ook. Maar de oproepen op sociale media hebben de laatste dagen een vlucht genomen. Het ging ons daarom ook niet meer over de veiligheid van het evenement, maar van de hele stad. Die konden wij niet waarborgen.'

Kookpan

Depla vergeleek het met een kookpan. 'We mochten pas op 13 april bekendmaken wat er stond te gebeuren, maar de maatschappelijke onrust nam daarna snel toe. Vanuit de horeca, tegenstanders van de testsamenleving, maar ook van mensen die zich afvragen of de viruscijfers een dergelijk evenement wel toelaten.' Depla ging nog te rade bij RIVM-baas Jaap van Dissel en hoogleraar Andreas Voss. 'Het kon, zo'n evenement, zeker als alle bezoekers binnen 24 uur getest zouden worden.' Tegelijk waren er de zorgen van de GGD GHOR. 'Of zo'n evenement houden verstandig is laten zij aan het RIVM, maar bij hen was vooral de vrees dat er incidenten zouden plaatsvinden, dat er mensen naar het ziekenhuis zouden moeten. Ook zij zeiden uiteindelijk: doe het niet.'


Grote zorgen
Een Fieldlab-evenement met 10.000 mensen in de coronafase waarin we nu zitten is wel heel veel, zegt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR maandag. ‘Wij hadden grote zorgen in medische zin over het event in Breda’, zegt hij nadat bekend is geworden dat de gemeente geen vergunning geeft aan het evenement. De GGD heeft volgens hem wel ‘steun voor het idee met experimenten, pilots en Fieldlabs waarmee je de samenleving langzaam maar zeker weer gaat openstellen’. Maar de besmettingscijfers en het aantal patiënten in ziekenhuizen zijn volgens Rouvoet nog te hoog.


'Bom op stedelijke verhoudingen'
De Oranjedag leidde ook tot heftige reacties bij horecaondernemers in de stad. Die beschouwden het evenement ‘als een dolksteek in de rug’, omdat zij al maandenlang hun deuren gesloten moeten houden. Een kabinet dat ballen had gehad, had zelf het besluit genomen om de Oranjedag niet door te laten gaan, reageert de Bredase horecaondernemer Johan de Vos. Volgens hem gooit het kabinet met dit soort testevenementen bommen op de stedelijke verhoudingen, omdat de verantwoordelijkheid ervan bij lokale overheden ligt. ‘Dit initiatief komt vanuit de overheid. Dan moet je er ook voor gaan staan.’

'Gezond verstand zegeviert'
Het Amphia Ziekenhuis in Breda is opgelucht dat de Oranjedag niet doorgaat. Een woordvoerder zegt dat zorgprofessionals blij hebben gereageerd. Medewerkers van het ziekenhuis begonnen een petitie om het muziekfeest af te blazen, die werd door bijna 400.000 mensen ondertekend. De medewerkers van het ziekenhuis vinden het een ‘verstandig besluit’. ‘Veel medewerkers keken op tegen de mogelijke extra zorg die door het festival zou komen’, aldus de woordvoerder. Ook de initiatiefnemer van de petitie, chirurg Rogier Crolla, reageerde maandagavond blij op de annulering van het festival. ‘We hebben met zijn allen laten zien dat het gezond verstand kan zegevieren! Al diegenen die dit steunden en verder verspreid hebben zeer, zeer bedankt.’


Online-alternatief

Radiozender 538 heeft begrip voor de keuze van de gemeente om geen vergunning te verstrekken. Er was geen manier meer mogelijk om het evenement veilig te laten verlopen, laat een woordvoerder desgevraagd weten aan ANP. ‘Op het moment dat de veiligheid door de gemeente niet gegarandeerd kan worden, hebben we geen andere keuze dan het evenement te cancelen’, aldus de zegsman. Nu het fysieke evenement niet door kan gaan, komt de zender met een online-alternatief. ‘We gaan er alles aan doen om samen met de 538-dj's en artiesten alsnog op 27 april het Koningsdaggevoel bij 17 miljoen mensen thuis te brengen.’ Mensen die kaarten hebben gekocht, krijgen het geld terug.


Ander testevenement verplaatst
Het Startschotgala in Lichtenvoorde, een ander proefevenement van Fieldlab voor 10.000 bezoekers, gaat niet door op 1 mei. De organisatie kijkt vanwege alle ophef naar een nieuwe datum. Vanwege de ‘maatschappelijke discussie’ heeft de organisatie, ook verantwoordelijk voor het festival de Zwarte Cross, besloten dat het evenement niet op 1 mei kan plaatsvinden. ‘We gaan nadenken over de mogelijkheden van dit evenement in de toekomst. Zodra wij hier meer nieuws over hebben, brengen wij dit zo snel mogelijk naar buiten.’ Wat er gebeurt met al gekochte kaarten is onduidelijk. Daar komt de organisatie ‘spoedig’ op terug. Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre, waar Lichtenvoorde onder valt, laat weten dat ze begrip heeft voor het besluit van de organisatie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mark op
Depla ging nog te rade bij RIVM-baas Jaap van Dissel. Het antwoord wist hij op voorhand: Njet.
Hij wilde zich blijkbaar indekken.
Door Henk op
Bizar. Deze regering organiseert dit soort idiote experimenten zonder heldere eisen en criteria die getest zouden moeten worden. Een slimme truuk van Rutte om het volk rustig te houden. Geef ze brood en spelen..... en als het niet doorgaat dan heeft de anti COVID maatregelen club het gedaan.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners