of 58952 LinkedIn

Geen hekken langs grachten ondanks 15 doden per jaar

Ieder jaar vinden vijftien mensen de dood in de Amsterdamse grachten. Toch is de gemeente niet van plan om hekken te gaan plaatsen langs de kant. Wel wil ze het alcoholgebruik in de stad matigen, om op die manier te proberen ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk mensen in het water terecht komen en verdrinken.
3 reacties
Ieder jaar vinden vijftien mensen de dood in de Amsterdamse grachten. Toch is de gemeente niet van plan om hekken te gaan plaatsen langs de kant. Wel wil ze het alcoholgebruik in de stad matigen, om op die manier te proberen ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk mensen in het water terecht komen en verdrinken.

Risico
Het afbakenen van de grachten is volgens de gemeente geen optie. ‘Waar begin je dan? Risico op ongelukken is er altijd. Dan kunnen we ook wel hekken gaan plaatsen langs de straten, zodat mensen niet onder een tram of auto komen’, legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Beschonken
Amsterdam zet daarentegen in op een alcoholmatigingsbeleid. Dronkenschap blijkt namelijk een van de meest voorkomende oorzaken te zijn van een verdrinkingsdood in de Amsterdamse grachten. Beschonken mensen die plassen in het water, kunnen hun evenwicht verliezen en makkelijk de gracht in vallen. Regelmatig worden er overleden mensen in het water aangetroffen met een broek aan, waarvan de gulp openstaat. In de winter is het water bovendien ook nog eens dermate koud dat mensen die in een gracht zijn gevallen, binnen enkele minuten verlamd raken en snel verdrinken.

Voordelen
Volgens Amsterdam heeft het bestrijden van alcoholmisbruik meer voordelen. ‘Minder drank komt de openbare orde ten goede. Hoe vaak zorgt alcohol niet voor agressie in het uitgaansleven?’, aldus een zegsman. De gemeente is al actief bezig met handhaven van het alcoholmatigingsbeleid. ‘Wij dringen er bij de horeca op aan om aan die bezoekers die al slokje teveel op hebben, niet nog meer drank te schenken. Ook proberen we in de stad zoveel mogelijk voorlichting te geven aan iedereen’.

Viermaal
In een maand tijd heeft de politie viermaal een lichaam uit het water moeten vissen. Afgelopen weekend werd een nog onbekende vrouw dood aangetroffen in de Kostverlorenvaart in Amsterdam-West. Vorige week vond de politie ook al delen van het lichaam van de vermiste Ier Paul Nolan-Miralles (36) in de Singelgracht en de Prinsengracht. Verder werd deze maand aan de Stadhouderskade een 41-jarige verdronken Pool uit het water gehaald, terwijl de langdurig vermiste Gijs Thio (40) eind maart dood werd aangetroffen in het Oosterdok.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marian op
Sinds ik een bootje heb ben ik me ervan bewust geworden dat het heel moeilijk is om uit een gracht te komen, de kades zijn te hoog en er zijn nauwelijks trappen. Ik hoorde van een schipper dat er vroerger touwen langs de kades liepen waaraan mensen zich vast konden klampen, en dan heb je meer kans door omstanders uit het water gehesen te worden, maar die touwen zjn in de loop der jaren door onnaspeurbare redenen verdwenen. Ik pleit voor herinvoering van touwen, eventueel met pijlen naar de dichtsbijzijnde trap. Dat moet toch mogelijk zijn???? Kost niet zoveel. 15 doden per jaar is onaanvaardbaar.
Door Pats op
Een plasontmoedigingsbeleid voor mannen biedt misschien meer soelaas... Nog nooit een vrouw gehurkt in de gracht zien plassen! :-)
Door Christiane Auer op
Please give accurate information in your articles. Gijs Thio was not 28.

Vacatures

Van onze partners