of 59821 LinkedIn

Gebouw kan op slot bij hennepteelt

Gebouwen waarin hennep wordt geteeld, mogen door een burgemeester worden gesloten. Het is niet nodig dat ter plekke daadwerkelijk drugs worden verhandeld.

Dat is de strekking van een recent vonnis van de rechtbank in Den Bosch. De eigenaar van een loods waar een hennepplantage was aangetroffen protesteerde tegen de sluiting van die loods voor de duur van één jaar. Volgens de rechters is de maatregel van de burgemeester echter rechtmatig.

 

De politie trof in twee zeecontainers die tegen de betreffende loods aan stonden ruim tweeduizend oogstrijpe hennepplanten aan, alsmede honderden groeilampen, en afzuiginstallaties, transformatoren en ventilatoren. De containers waren van binnenuit verbonden met de loods. De burgemeester van Den Bosch ging over tot sluiting van de loods op grond van artikel 13b van de Opiumwet. Dat artikel stelt dat een pand mag worden gesloten als er drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt, ‘danwel daartoe aanwezig zijn’.

 

In eerste instantie oordeelde de voorzieningenrechter in Den Bosch dat teelt hier niet onder valt. Op grond daarvan schorste hij de sluiting. De meervoudige kamer van de rechtbank komt nu echter tot een andere interpretatie van artikel 13b van de Opiumwet. Deze rechters delen de visie van de Bossche burgemeester dat de aanwezigheid van een handelsvoorraad ook al voldoende grond is voor sluiting.

 

Tot 1 november 2007 konden op grond van artikel 13b alleen ‘voor het publiek toegankelijke lokalen’ (cafés en dergelijke) worden gesloten. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde al in 2005 dat de aanwezigheid van een handelsvoorraad softdrugs voldoende was om zo’n ‘voor het publiek toegankelijk lokaal’ op slot te krijgen. Vanaf 1 november 2007 geldt artikel 13b ook voor ‘niet voor het publiek toegankelijke lokalen en de bij die woningen of lokalen behorende erven’.

 

De toenmalige minister van Justitie betoogde ten tijde van de wetswijziging in de Tweede Kamer al dat de zienswijze rond de handelsvoorraad onveranderd bleef: ‘Als het gaat om een huis vol drugs is dat uiteraard een duidelijke indicatie dat het om meer gaat dan een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik’. Op grond van deze voorgeschiedenis oordeelt de rechtbank nu dat sluiting van de loods terecht was - ook al verloor de eigenaar van die loods daarmee zijn enige bron van inkomsten. 

 

Het volledige vonnis op rechtspraak.nl: LJN/BN8193

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners