of 63966 LinkedIn

G4: ‘Taxichauffeurs voortaan door de Bibob’

1 reactie
De steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht willen dat alle taxichauffeurs voortaan worden onderworpen aan de Bibob-wet. Zij stellen dit voor namens het samenwerkingsverband G4 aan staatssecretaris Huizinga.
Criminele antecedenten
De G4 stuurde de Uitwerking Toekomstvisie Taxi aan de staatssecretaris met suggesties voor de nieuwe Taxiwet. Nieuwe en al rijdende taxichauffeurs zouden door middel van de Bibob-wet gescreend moeten worden op criminele antecedenten. Ook willen de gemeenten dat chauffeurs verplicht in een groep werken, in een juridische vorm, met minimaal 25 personen.

Examen
De gemeenten pleiten ook voor een door de gemeente opgesteld examen waarin getoetst wordt op stratenkennis, kennis van de belangrijkste bestemmingen, kennis van het lokale OV, talenkennis en het gebruik van tram en/of busbanen. Alle taxichauffeurs moeten dit examen gehaald hebben.

Strafblad
Verder willen de gemeenten de vergunning kunnen intrekken wanneer de chauffeur een strafblad heeft. Ook zou de gemeente een verbod aan een chauffeur moeten kunnen opleggen als diegene niet door de Bibob komen.

Wet
Wettelijk is het nog niet mogelijk voor gemeenten om de Bibob te gebruiken voor de taxichauffeurs. De minister moet eerst de taximarkt aanwijzen als branche waar de Bibob gebruikt mag worden.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hannes haganum (lezer) op
Typisch zo'n reactie van als het kalf verdronken is, dempt men de put. Al jaren geleden heeft de politiek onder het mom van privatisering delen van de openbare ruimte uit handen gegeven aan maffiatypes en nu er een dodelijk slachtoffer is gevallen, ontdekt men pas de ernst van de situatie en de intimidatie die er heerst rondom het Leidseplein.

Vacatures

Van onze partners