of 65101 LinkedIn

Fraude islamitische basisscholen niet vervolgd

Justitie pakt grootschalige fraudes die de afgelopen jaren bij islamitische basisscholen zijn geconstateerd, vrijwel nooit aan. Op één na zijn alle aangiftes tegen de verantwoordelijke bestuurders verzand.
33 reacties
Justitie pakt grootschalige fraudes die de afgelopen jaren bij islamitische basisscholen zijn geconstateerd, vrijwel nooit aan. Op één na zijn alle aangiftes tegen de verantwoordelijke bestuurders verzand.

Onrechtmatig
Eind 2008 stelde de Inspectie voor het Onderwijs vast dat bij 15 schoolbesturen (samen 43 scholen) tussen 2004 en 2008 voor minstens 4,6 miljoen euro is verduisterd of ‘onrechtmatig besteed’, maar tot nu toe is geen enkele bestuurder hiervoor berecht. Eén fraudegeval leidt binnenkort tot een rechtszaak, alle overige gevallen zijn om onduidelijke redenen zonder vervolging afgehandeld, zo blijkt uit een inventarisatie door Binnenlands Bestuur.

Ongemoeid

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen (OC&W) beperkt zich tot het terugvorderen van de miljoenen bij de - veelal nieuwe - schoolbesturen, maar laat de direct betrokkenen verder ook ongemoeid. Het geld moet worden terugbetaald uit de huidige schoolreserves.

Andere prioriteiten

Volgens Justitie is de fraude in de praktijk lastig strafrechtelijk te bewijzen en heeft het Openbaar Ministerie ‘andere prioriteiten’. Bovendien is het volgens Justitie vooral aan het ministerie van OC&W (Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen) om op te treden tegen de malversaties. OC&W stelt op haar beurt dat het na de terugvorderingen ‘verder aan Justitie is’.

Aangifte

OC&W deed zelf drie maal aangifte wegens fraude: tegen SIS Helmond/Roermond (negen ton verdwenen), tegen SIS Heerlen (4,7 ton) en tegen middelbare school Ibn Ghaldoun in Rotterdam (1,2 miljoen). Alleen de bestuurders van SIS Heerlen komen binnenkort voor de rechter. Het bestuur van SIS Helmond werd op instigatie van OC&W ontslagen.

Ruime salarissen

Ook een vierde aangifte is ‘van de baan’, meldt het Functioneel Parket. Vermoedelijk betreft dit SIS Almere, waar voor 7,5 ton werd gesjoemeld. Het bestuur van de school deed hier zelf aangifte.

De fraude bestond veelal uit het op de loonlijst plaatsen van vrienden en bekenden die geen feitelijk werk verrichtten. Daarnaast kenden de bestuurders zichzelf ruimte salarissen toe. Ook werd onrechtmatig geld uitgegeven aan schoonmaak en leerlingenvervoer. Enkele schoolbesturen gaven soms tonnen uit aan ‘schoolreisjes’, onder meer naar Mekka en Turkije.

Lastig te bewijzen

Onderwijsbond Aob onderzoekt de mogelijkheid om in sommige zaken alsnog vervolging af te dwingen via een artikel-12-procedure bij het Gerechtshof. Aob-voorzitter Walter Dresscher: ‘Het argument dat het lastig valt te bewijzen, geldt immers voor zoveel zaken’. Hij verwijt het ministerie van OC&W ‘lafheid’: ‘Het ministerie moet dat geld zélf terughalen bij de fraudeurs. Terug laten betalen uit de schoolreserves valt niet te verdedigen’.

Onbegrijpelijk

Ook burgemeester Van Beers van Roermond vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat er in de zaak van SIS Helmond geen vervolging is ingesteld. ‘Ik ben geen jurist, maar het lijkt me sterk dat je deze kwesties niet kunt bewijzen’.

Lees hier het hele artikel Frauderen zonder gevolgen uit Binnenlands Bestuur nummer 35, 2011.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Da (adjunct) op
Dat fraudeurs niet gestraft worden, werkt meer frauderen in de hand. In Den Haag heeft de directeur en tevens hoofdbestuurder, de drie overige bestuurders zijn alleen zijn huisdieren, heeft er voor gezorgd dat hij veel geld sluist en een mooie briljante salaris voor hem geregeld. Hij geeft aan dat hij 16 jaar werkjaren heeft terwijl hij slechts 7 heeft. Waar verdient een directeur van een basisschool 96000 euro per jaar. Dit is alleen de top van de ijsberg. Veel geld is naar buitenland gesmokkeld. Ik zou zeggen tegen de betreffende minister: PAK DIT AAN! niet belonen maar straffen.
Door Marc Albers (Mondige) op
@Anja en Sonja
Nu al een paar keer jullie berichten gelezen en jullie verschillende websites gegoogled. Noord-Holland is ver weg, maar wat is ver in ons kikkerland ? kijk eens op www.dmmgm.nl, vooral bij ACTUEEL. Links zie je wat acties waarbij wij betrokken waren en midden boven kun je iets over me lezen of beluisteren. Actiegroep opgezet samen met mijn maat Joop. Brabantse US functioneert niet (In handen van betaalde "ondersteuners" en subsidieregelaars). Denken jullie dat we iets voor en met elkaar kunnen betekenen ?
Of jullie aanpak hout snijdt kan ik niet beoordelen, maar ik bewonder (nu al, met beperkte info) jullie inzet.....
Ga door en groet,
Marc
Door Anja van de Brug (voorzitter) op
De BVVU roept iedereen op die ook vindt dat uberhaupt wet- en regelgeving gehandhaaft dient te worden en overtreders bestraft. O.i. arttikel 1 van onze grondwet .Vinden jullie dit ook en willen meer dan alleen het schriftelijk reageren, AUB aanmelden!

Onderstaand een persbericht van ons.

Minister-President: slaap zacht
terwijl het einde in zicht komt

Hoorn, de BVVU (Belangen Vereniging Voor Uitkeringsgerechtigden) is verontwaardigd over het wekelijks persbericht van premier Rutte:" volgend merken we het in onze portemonee"(RTL Nieuws 29-08)

De huidige situatie is, nog voor alle pas op prinsjesdag bekende bezuinigingsmaatregelen, al erbarmelijk! Het "Rechts kabinet op bres voor minima" ter bescherming van de koopkracht van de lagere inkomens (Telegraaf 26-08-2011) is een lachertje. Het financieel overleven van miljoenen Nederlanders is vandaag de dag is in het gedrang.

Zeker voor de inmiddels ca 2,9 miljoen Minima huishoudens, waaronder honderdduizenden gehandicapten, chronisch zieken, ouderen en onvrijwillige werklozen.

Van de huidige dure maandelijkse premie van de basiszorgverzekering, is bekend dat het dilemma van de eigen bijdrage in 2012 fors zal stijgen met weer minder dekking.

Koopwoning prijzen staan op het niveau van 2005, de huurwoningen van de woningbouwcooperaties zijn na 2005 met ca 20% gestegen. Woningbouwcooperaties zijn ooit statutair opgericht vanuit het maatschappelijk belang om de financieel zwakkeren te huisvesten! De energienota is in deze zelfde periode bijna verdubbeld. De huurwoningen, met veelal kwaliteit opleveringsjaar, zonder energie besparende/CO2 reducerende maatregelen, verbruiken ca 35% meer gas, wel de duurste van de energienota.

De hypotheekadviseurs gaan op ontwoekeringscursus (RTLZ, 35) interessant is de laatste zin, eigenlijk vraag: maar: nemen klanten zo'n reparatie wel aan van iemand die zelf het vuur heeft gesticht? Werd beantwoord (RTL Nieuws 29-08) met ja, want zij weten er het meest van. Het voor eigen gewin, klanten voorliegen en dus bewust bedriegen, is strafbaar gesteld. Net als bijvoorbeeld stelen, heling, handelen met voorkennis en stiekeme onderlinge prijsafspraken. De vraag aan een hypotheekadviseur (RTL Nieuws 29-08) maar, nemen klanten zo'n reparatie wel aan van iemand die zelf het vuur heeft gesticht, werd met ja beantwoord

Betekent dit kwijtschelding van alle schulden van aan de bedelstaf geraakte of gewoon bankroete klanten van banken en verzekeringsmaatschappijen. Krijgt de niet schuldiger dan anderen Dirk Scheringa zijn DSBBank terug en mag hij samen met ex-medewerkers ook in de herkansing.....?

Voor nadere informatie

Anja van de Brug en sonja de Roo
bij voorkeur 06-48880467

.(http://financieel.infonu.nl/verzekering/77897-basisverzekering-2012.html)

Het kabinet neemt in 2012 bezuinigingsmaatregelen en die gaan we merken in onze portemonnee. Dat zei premier Rutte in de wekelijkse persconferentie.

Nieuwsbericht | 26-08-2011

Rechts kabinet op bres voor minima

De regering zal op Prinsjesdag plannen presenteren om de koopkracht van de lagere inkomens te beschermen. Dat schrijft De Telegraaf vandaag


Hypotheekadviseurs leren ontwoekeren ( http://rtl.nl.msn.com/components/financien/rtlz/nieuws/2011/35/Hypotheekadviseurs-leren-ontwoekeren.xml)
VANDAAG 11:59
Jarenlang verkochten ze hypotheekpolissen waar te hoge kosten aan bleken te zitten. Nu gaan adviseurs op ontwoeker-cursussen.
Nu het niet goed gaat op de beurzen, gaat het vaak nog slechter met de woekerpolissen. Hypotheekadviseurs leren nu dus hoe ze dat het beste recht kunnen zetten.
Maar: nemen klanten zo'n reparatie wel aan van iemand die zelf het vuur heeft gesticht?
Bekijk de reportage.


Door hans op
Alarm!Brussel stuurt massa imigratie naar de EU zie artikel http://nieuwsbreker.punt.nl/?r=1&id=638635
Door Ton (zzp) op
Er is sprake van fraude als dat ook bewezen is. In deze zin klopt de titel van het artikel niet. De reactie zal zeker liggen in de meer controle en bureuacratische richting. Zie in Holland. De dupe zijn leerlingen die graag willen leren. De politieke reactie is bekend. De PVV stelt kamervragen. De degenen die zich verrijkt hebben kijken lachend toe. Deze trent zo langzamerhand structureel en verderfelijk voor een beschaafde wereld. Walgelijk en ziekelijk!!
Door Piet (consultant) op
@ Karl Ulrich. En opgelucht dat je even wat zaken die niets met elkaar van doen hebben met elkaar kan vermengen en even persoonlijkschelden!!!Wat een niveau zeg!

@ J Berenhoutkonstateert dat zo lang er geen Gerechtelijke uitspraak is je niet kunt zegge dat er sprake is van fraude. Dit is echt humor om je tranen te lachen. Als het O.M. een aangifte laat liggen, komt het nooit en te nimmer bij de Rechter. Als ik een dief zie stelen bij mij en het O.M. laat de uitgifte leggen is die man echt een dief ook al laat het O./M. die aangifte liggen.

@Broadcaster noemt het verhaaltje ( wat ik zojuist heb ontkracht) een genuannceerd verhaal! Maarja Broadcaster is Gemeente ambtenaar, ziende blind en doet ook mee aan positieve discriminatie!
Door H.verbeek op
Goed voorbeeld doet goed volgen.Of zijn we de universiteiten alweer vergeten?
Door Karl Ulrich (coordinator clientenparticipatie Bur. Jeugdzorg Amsterdam) op
Typisch staaltje van selectieve verontwaardiging van Geert over het niet vervolgen van scholen die verdacht worden van fraude.
Als het gaat om Dion Graus, die verdacht wordt van veel ergere zaken (mishandelen zwangere echtgenote) vind Geert het niet nodig om uit te zoeken waarom in deze zaak niet vervolgd is. Die losse handjes komen wel vaker voor bij PVV ' ers.
Door dre (zp) op
Ik ben geheel verbaast dat men mag stelen en niet vervolgt wordt.
Het zal wel te maken hebben met je afkomst,hoe werk je fraude in de hand.
Om het op school te leren!
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ J Berenhout: Goed om een genuanceerde reactie te lezen.

Vacatures

Van onze partners