of 62688 LinkedIn

Fors meer agenten tijdens jaarwisseling

De politie zet tijdens de komende jaarwisseling in het hele land 'fors meer' agenten in om de orde te handhaven, laat de landelijke korpsleiding weten. Concrete aantallen noemt de politie niet en in de ene regio zullen meer agenten op de been zijn dan in het andere gebied.
4 reacties

De politie zet tijdens de komende jaarwisseling in het hele land 'fors meer' agenten in om de orde te handhaven, laat de landelijke korpsleiding weten. Concrete aantallen noemt de politie niet en in de ene regio zullen meer agenten op de been zijn dan in het andere gebied.

Maatschappelijk ongenoegen

Aanleiding voor de extra inzet is volgens de politie zowel het vuurwerkverbod als het 'maatschappelijke ongenoegen' in de samenleving. 'Mensen zijn de coronabeperkingen beu en hebben een uitlaatklep nodig. De evenementen die normaal voor vertier en afleiding zorgen, zoals de aftelmomenten en vreugdevuren, kunnen niet doorgaan en de horeca is dicht.' Toch zijn de beperkingen belangrijk, benadrukt de politie. 'We doen het met elkaar zodat de zorg niet overbelast raakt.'

Den Haag anders dan Limburg

Tijdens een gewone jaarwisseling zijn volgens de politie duizenden agenten op de been. 'Het is een hoogrisico-evenement met van oudsher forse inzet, maar de vorm verschilt per regio. In Den Haag is het een ander verhaal dan in Limburg, daar is niet één mal op te leggen.'

Amsterdam: dubbel aantal agenten

De hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam zei tegen AT5 dat in zijn gebied twee keer zo veel agenten worden ingezet als vorig jaar. In Rotterdam gaan evenveel agenten de straat op als voorgaande jaren. De horeca is gesloten, dus er is geen uitgaanspubliek, aldus een woordvoerster. Verwacht wordt dat de drukte zich verschuift naar de wijken, waar de gemeente onder meer jongerenwerkers inzet.


Utrecht: meer maatwerk
Ook in Utrecht zijn evenveel agenten op straat als normaal tijdens de jaarwisseling, maar de inzet is dit jaar wel anders. Er worden extra maatregelen getroffen om vernielingen en autobranden aan te pakken. 'De inzet is dit jaar gerichter, meer maatwerk', zegt een woordvoerder van de gemeente. 'Daarom zijn we nu al bezig om meldingen van vuurwerkoverlast na te gaan, zodat we weten waar de hotspots zijn en daar met de jaarwisseling gericht op kunnen inzetten.'

Begrip voor extra inzet
Volgens politievakbond ACP is het 'belangrijk' en 'een goede zaak' dat er tijdens de jaarwisseling voldoende politiemensen aan het werk zijn, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. 'Het is logisch dat dit gebeurt gezien de bijzondere omstandigheden. De politie neemt de voorbereidingen voor oud en nieuw heel serieus.' Hoewel er bij de politie sprake is van hoge werkdruk en onderbezetting begrijpt Van de Kamp de extra inzet wel. 'Oud en nieuw is van oudsher een nacht waarin veel capaciteit wordt ingezet. Politiemensen zelf vinden het ook belangrijk dat ze met voldoende mensen aanwezig zijn. Belangrijk is wel dat ze in de periode erna voldoende rust krijgen.' 

Waarschijnlijk ook boa's ingezet

Ook boa's worden waarschijnlijk extra ingezet tijdens de jaarwisseling, zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA-bond. 'We zijn in ieder geval in Amsterdam gevraagd om tijdens de jaarwisseling te werken. We zijn de concrete plannen nog aan het uitdenken en bespreken dit ook met de politie.' Het lijkt Kuin 'niet verstandig' dat ook boa's de straat op gaan met oud en nieuw. 'Vorig jaar moesten boa's op meerdere plekken al vroeg op de avond van straat gehaald worden, omdat het te gevaarlijk voor ze was. Dit jaar is het waarschijnlijk wat rustiger vanwege het vuurwerkverbod, maar het is tegelijkertijd veel minder goed te voorspellen hoe mensen zich gaan gedragen.' Met een 'lege riem' kunnen boa's niets beginnen tegen agressie, aldus Kuin. 'Dus dat is een groot risico. Als we al de straat opgaan, dan moet de samenwerking met de politie heel goed geregeld zijn.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (Werkt thuis) op
@Robin: zo u bent goed geïnformeerd over inzet van de politiecapaciteit deze jaarwisseling. Mijn God, dit was vooralsnog echt de meest stupide opmerking ooit, geplaatst als onderschrift bij een bijdrage hier. Zo dom, dat ik hier heel kwaad wordt op ons onderwijs dat men bij u niet geslaagd is om een beetje denkvermogen bij u te activeren.
@Petra: vooral doen dat knuffelen, maar dan ook geen ziekenhuisbed en ic-bed voor u en uw Covid19-ontkennende knuffelbende. En graag ergens op een knuffeleiland met uw gelijkgestemden zodat u geen besmettingsgevaar vormt voor de rest van de bevolking. Ik wens u dan vooral veel geluk bij het behouden van uw gezondheid.
Door Robin op
Op sommige plekken zijn ze echt bang voor een Eindejaars revolte, waarvoor ze de politie capaciteit hebben verdubbeld. En dat was nog voor dat er van de nieuwe harde lockdown sprake was. Persoonlijk zou ik de grote steden helemaal mijden, maar we gaan het zien.
Door Petra op
Ik hoop dat echt heel veel mensen zich niets aantrekken van de avondklok en de gelegenheid te baat nemen om hun buren een goed nieuw jaar te gaan wensen.

Dát is wat we nodig hebben, aandacht voor elkaar.

Stop met testen (waarom? om een verkoudheid te detecteren?), gooi je Covid-app weg, zet buitenshuis je telefoon op vliegtuigstand, zorg goed voor je immuunsysteem en leef!
Op deze manier houdt het onzinnige en maatschappij-ontwrichtende Covid-19/20/21-gedoe vanzelf op.
Door Spijker (n.v.t.) op
Het op handen zijnde uitgaansverbod zal helpen om een al te groot politieleger van de straat te houden.

Vacatures

Van onze partners