of 64120 LinkedIn

Extra steun voor aanpak overlastgevende asielzoekers

Met een half miljoen euro vanuit het rijk kunnen tien gemeenten de komende maanden extra aan de slag om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. De gemeenten krijgen de financiële steun van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol na goedkeuring van voorgestelde projecten met onder meer boa’s, coaches en cameratoezicht.

Met een half miljoen euro vanuit het rijk kunnen tien gemeenten de komende maanden extra aan de slag om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. De gemeenten krijgen de financiële steun van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol na goedkeuring van voorgestelde projecten met onder meer boa’s, coaches en cameratoezicht.

Half miljoen was nog beschikbaar

De gemeenten die goedkeuring kregen voor hun projecten en ook door het ministerie bekend zijn gemaakt zijn: Boxmeer, Grave, Nijmegen, Venray, Cranendonck, Oisterwijk, Emmen, Westerwolde en Den Helder. Dit zijn allemaal gemeenten die de afgelopen tijd regelmatig kampten met overlast. In totaal was 1 miljoen euro beschikbaar voor de regeling, maar de tien gemeenten zijn samen goed voor de helft van dat bedrag. Op de rest hebben de gemeenten volgens het ministerie geen aanspraak gemaakt.


Proef pendelbus verlengd                 
Een van de meest in het oog springende gemeenten is Westerwolde die een proef begon met een speciale pendelbus om asielzoekers van het station in Emmen naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel te brengen. Die proef was al een aantal keer verlengd en wordt nu opnieuw verlengd tot het einde van dit jaar. De gemeente Emmen kiest op haar beurt voor de inzet van toezichthouders op het station om overlast die wordt ervaren van asielzoekers die van of naar het aanmeldcentrum in Ter Apel reizen tegen te gaan.

Alternatieve taakstraffen

De gemeente Oisterwijk gaat cameratoezicht houden rond het asielzoekerscentrum om daarmee het veiligheidsgevoel van omwonenden te vergroten en overlastgevers sneller in beeld te krijgen en ook te beboeten. De gemeente Den Helder wil samen met lokale ondernemers mogelijkheden verkennen om overlastgevers alternatieve taakstraffen op te leggen. En in Grave, Boxmeer, Nijmegen en Venray komen boa’s die fietsendiefstal, zwartrijden en agressie in het openbaar vervoer moeten tegengaan.


Lokale aanpak
Het kabinet wil benadrukken dat de overgrote meerderheid van de asielzoekers in Nederland geen problemen veroorzaakt. De relatief kleine groep die wel voor overlast zorgt, zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging, ondermijnt het draagvlak voor opvang van mensen die bescherming nodig hebben. ‘Overlast kun je niet alleen aanpakken met wetten en regels vanuit Den Haag. Het vergt samenwerking tussen heel veel partijen, juist ook lokaal, én de inzet van de juiste maatregelen. De subsidie geeft gemeenten de vrijheid zelf te bepalen welke aanpak het beste bij hun problematiek past’, aldus de staatssecretaris. De projecten kunnen ook inzicht geven in de best en bad practices.


Dicht op de huid

De financiële regeling is onderdeel van een reeks landelijk genomen maatregelen om overlast tegen te gaan. Een overlastgever direct uitzetten tijdens de asielprocedure is vanwege internationale regelgeving niet mogelijk. Daarom kiest het kabinet voor een aanpak waarbij overlastgevers dicht op de huid worden gezeten. Er zijn vier ketenmariniers aangesteld die gemeenten, politie, het OM, het COA en andere betrokkenen helpen met de aanpak van overlast en er is een speciale Top X-lijst met de zwaarste overlastgevers, zodat die kunnen worden aangepakt. Ook kan het COA een time-out opleggen als iemand overlast veroorzaakt, waardoor iemand tijdelijk enkel nog sobere opvang krijgt. Verder is de Handhaving- en Toezichtslocatie geopend in Hoogeveen, waar zware overlastgevers naar kunnen worden overgeplaatst.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door drs. E. Nabled op
Ik zou er zo'n genadeloos harde en tot het uiterste tergende handhaving op zetten dat ze zouden smeken om terug te mogen keren naar hun land van herkomst en dat dan weer weigeren. Is het ook in 1 keer afgelopen!

Vacatures

Van onze partners