of 64120 LinkedIn

Extra pakket coronamaatregelen echt van tafel

Premier Mark Rutte bevestigde dinsdag definitief dat de maatregelen die op 4 november van kracht werden, eindigen op woensdag 18 november middernacht. Als de cijfers over het coronavirus blijven dalen, kan eventueel half december voorzichtig de eerste versoepeling van de huidige coronamaatregelen worden doorgevoerd.
1 reactie

Mensen kunnen vanaf donderdag weer cultuur opsnuiven in theaters, musea, bioscopen en muziekzalen en weer plezier hebben in dierentuinen en pretparken. Ook kunnen Nederlanders weer gaan zwemmen, boeken uitzoeken in de bibliotheek en een gokje wagen in casino's.

Daarnaast mogen sekswerkers weer aan de slag. Verder mogen thuis weer drie mensen worden ontvangen per dag in plaats van twee en ook buiten mag je weer met maximaal vier in plaats van twee samen zijn. Op bruiloften en begrafenissen mogen weer iets meer gasten komen, maximaal dertig.

Definitief
Premier Mark Rutte bevestigde dinsdag definitief dat deze maatregelen, die op 4 november van kracht werden, eindigen op woensdag 18 november middernacht. De versoepeling houdt volgens Rutte wel in dat de eerder ingestelde beperkingen voor deze publieke gelegenheden overeind blijven, zoals afstand houden, een maximale groepsgrootte en vooraf reserveren.

Mondkapjesplicht
Alle maatregelen die op 14 oktober ingingen, blijven voorlopig van kracht. Daarnaast blijft het dringende advies overeind om thuis te werken ‘tenzij het echt niet anders kan’. Ook blijft de oproep voor iedereen ouder dan 13 jaar om in het openbaar vervoer en publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Het kabinet werkt nog aan een mondkapjesplicht. Daaraan wordt de laatste hand gelegd, naar verwachting kan de plicht op 1 december van kracht worden.

Versoepeling
Maar als de cijfers over het coronavirus blijven dalen, kan eventueel half december voorzichtig de eerste versoepeling van de huidige coronamaatregelen worden doorgevoerd. Zorgminister Hugo de Jonge zei dinsdagavond dat dit op 8 december zal worden bekeken. De Jonge: ‘Wat we willen doen is half december kijken of we iets meer ruimte kunnen geven als we op indicatoren zitten van niveau 2. Dat betekent tien ic-opnames per dag of 3600 nieuwe besmettingen per dag. Pas dan kunnen we weer nadenken over iets van verruiming. Dat verwachten we half december.’

Kerst
Een mogelijke ‘tussenstap’ die De Jonge noemt is dat er tijdens kerst weer wat meer kan. ‘Juist dit jaar is de behoefte aan een gezamenlijke kerst groot.’ Hij denkt dat het ‘enorm zou helpen als de kersttafel weer iets groter is. Tegelijkertijd moeten we oppassen dat we ons met kerst geen derde golf cadeau doen’, waarschuwt De Jonge. De minister verwacht dat half januari niveau 1 wordt bereikt, als de cijfers blijven dalen zoals ze nu doen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Inez op
Ik heb een beetje moeite met de gewoonte om maatregelen te duiden met een datum, "de maatregelen die op 14 oktober ingingen". Degenen die er de hele dag mee bezig zijn weten ongetwijfeld precies welke nuance op welke dag ingevoerd zijn, maar ik weet echt niet precies welke veranderingen op die dag aangekondigd zijn.

Vacatures

Van onze partners