of 62812 LinkedIn

Extra maatregel tegen illegale feestjes

Om sneller te kunnen ingrijpen bij illegale feestjes heeft de Veiligheidsregio Zeeland een extra artikel opgenomen in de Zeeuwse noodverordening: verbod op aanwezig hebben van geluidsapparatuur. De ervaring van politie en handhavers leert namelijk dat er de laatste tijd veel beginnende illegale feestjes op de Zeeuwse stranden zijn.

Om sneller te kunnen ingrijpen bij illegale feestjes heeft de Veiligheidsregio Zeeland een extra artikel opgenomen in de Zeeuwse noodverordening: verbod op aanwezig hebben van geluidsapparatuur. De ervaring van politie en handhavers leert namelijk dat er de laatste tijd veel beginnende illegale feestjes op de Zeeuwse stranden zijn.

Uit voorzorg
In Zeeland en ook op andere plekken in Nederland zijn situaties geweest waarbij sprake was van (beginnende) illegale feesten, bijvoorbeeld op het strand, schrijft de Veiligheidsregio Zeeland. Om risico’s op coronabesmettingen zoveel mogelijk te voorkomen en daarom deze illegale feesten snel te kunnen beëindigen wordt uit voorzorg dit artikel aan de noodverordening toegevoegd.

Geestverruimende middelen
In de noodverordening staat letterlijk dat dit verbod is opgenomen ‘om te kunnen optreden tegen het aanvoeren en/of aanwezig hebben van geluidsapparatuur in recreatiegebied, parken, pleinen maar ook gebouwen, schuren e.d. met het kennelijke doel een samenkomst te organiseren of te laten ontstaan’. ‘De praktijk leert dat op dergelijke samenkomsten, vaak in combinatie met alcohol en/of andere geestverruimende middelen, de basisregels ter voorkoming van Covid-19 niet of nauwelijks nageleefd worden waardoor er een reële kans op besmetting is.’

Geen totaalverbod op geluidsapparatuur
Politie en handhavers kunnen met deze maatregel ingrijpen wanneer zij iemand tegenkomen die geluidsapparatuur bij zich heeft met de bedoeling om dit te gebruiken bij bijvoorbeeld een illegaal feest. ‘Wanneer er situaties zijn waarbij sprake is van besmettingsrisico’s door grotere groepsvorming of als daar kans op is, kan op basis van dit artikel eerder worden gehandhaafd.’ De veiligheidsregio haast zich erbij te zeggen dat er daarmee geen sprake is van een totaalverbod op het bij je hebben van audioapparatuur.

'Situatie wordt precair'
Volgens Jan Lonink, voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Terneuzen is het grootste risico om het virus over te dragen tijdens feesten en partijen, zegt hij tegen Omroep Zeeland. ‘We hebben Dishoek als voorbeeld waar zo'n feest werd georganiseerd. Dat is tijdig afgebroken, maar de situatie wordt wel precair.’ Ook begin juli moesten al illegale feestjes worden beëindigd, maar Lonink vindt niet dat de maatregel te laat komt. ‘Tot nu toe heeft aanspreken altijd geholpen, maar je merkt langzamerhand dat het besef van de maatregelen verwatert. Daarom loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames op en is er nu de urgentie van deze nieuwe maatregel.’

Invasie van jongeren
Lonink bespeurt ‘een soort invasie van jongeren die Dishoek als Lloret de Mar zien’. Hij merkt dat er groepen vanuit België, die daar niet meer mogen zijn, naar Zeeuws-Vlaanderen of Vlissingen komen. Hij sluit niet uit dat er meer maatregelen zullen volgen nu het coronavirus weer oplaait in Nederland. ‘Maandag zitten we weer met de voorzitters van de Veiligheidsregio's om te praten over wat te doen met mensen die terugkomen van risicogebieden’, zegt hij tegen de omroep. ‘We willen gastvrij zijn in Zeeland, maar zonder elkaar te besmetten.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door YehudiMenz op
Precies Hans. Dat mobieltje is sowieso onze nekslag. Lekker terug naar de ouwe Nokia, in een faraday zakje. Walkie talkies zullen binnenkort verboden worden, dus massaal inslaan. Die corona app heeft een achterdeurtje en stuurt je hele contactenlijst door naar rivm en overheid. Creatief worden, er zijn nog wel meer mogelijkheden.
Door Hans op
Als je een beetje slim opereert als vrijbuiter, krijgen ze je nooit te pakken.... En geen telefoons gebruiken, maar walkie talkies ; kunnen ze niet meer uitpeilen.

Vacatures

Van onze partners