of 60715 LinkedIn

Exodus dreigt voor binnenstad Utrecht

1 reactie
Dertig procent van de Utrechters die in de binnenstad wonen, overweegt te verhuizen. Dat blijkt uit een volksraadpleging door de Wijkraad Binnenstad.

Grieven
Het adviserend orgaan van het Utrechtse college van B&W vroeg zo’n 1000 stadsbewoners hun grieven te spuien. En die waren er: teveel lawaai, teveel rommel. Overvolle papier- en glasbakken, overal geparkeerde fietsen. ‘De centrumbewoners zijn over het algemeen tolerant en gelukkig’, concludeert het rapport weliswaar, maar zij hebben hun grenzen aan wat vertier vermag. Vooral de overmatige toeloop van toeristen is hun een doorn in het oog.

Parade
Betty Feenstra van de Wijkraad: ‘De grachten worden gebruikt voor vrijgezellenfeesten, bedrijfjes die dat aanbieden schieten als paddestoelen uit de grond. Zestig procent van de bewoners aan de gracht heeft daar last van.' De Parade was ook een bron van ergernis. Het jaarlijks terugkerend theaterfestival is van tien dagen uitgedijd tot drie weken, ‘zonder dat daar van tevoren over is overlegd met de bewoners. Dan heb je drie weken een aggregator in je voortuin staan.’

 

Handhaving
Volgens Feenstra schort het vooral aan handhaving. 'Het is een taak van de politie om te zorgen dat die geluidsoverlast beperkt blijft, maar dat doen ze niet. De normen voor geluidsoverlast worden overschreden. We hebben meerdere bewoners gesproken die zelf apparatuur hebben aangeschaft om het mee te meten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.’

 

Wildgroei
Wethouder Cees van Eijk, wijkwethouder van de wijk Binnenstad, voelt zich aangesproken door de kritiek. ‘Daar hebben ze een punt. Er is op een aantal punten wildgroei geweest en daar moeten we iets aan doen.’ Als verklaring voor de klachten noemde hij de toenemende druk op het historische centrum. Door de bouw van Leidsche Rijn is het inwonertal van Utrecht de afgelopen jaren explosief toegenomen, van 240.000 naar 300.000. Die mensen moeten het allemaal doen met hetzelfde krappe centrum als uitgaanscircuit. 


Klonten
De bedoeling is, aldus van Eijk, om enerzijds de binnenstad te ontlasten, en anderzijds andere toegangspoorten tot uitgaansgebied te maken. In de komende jaren zal vooral aandacht worden besteed aan de uitbreiding van Leidsche Rijn. Op een langere termijn - tien tot vijftien jaar - moeten de zuid- en oostkant van de stad ontsloten worden voor plezierzoekers, zodat die niet alleen in het centrum blijven klonten.

Lees meer:
Utrecht onveiligste gemeente 07.11.08
Barometer van lokale veiligheid 07.11.08

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door r.v.ommen@gmail.com op
aardig artikeltje voor jullie

Vacatures

Van onze partners